Η μεσογειακή διατροφή έχει σχετιστεί με χαμηλότερα ποσοστά καρδιοπάθειας, διαβήτη και κατάθλιψη. Στις ΗΠΑ, γκουρού της υγείας όπως ο Μεχμέτ Οζ, ενθαρρύνουν τους θιασώτες τους να «τρώνε όπως οι Έλληνες»...
Σύμφωνα, όμως, με στοιχεία από τον Οργανισμό Τροφής & Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, οι μεσογειακοί λαοί ακολουθούν μερικά από τα πιο ανθυγιεινά διαιτολόγια στον κόσμο, ενώ οι Έλληνες είναι ο πιο παχύς λαός της Ευρώπης, αφού το 75% του πληθυσμού είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Αν, όμως, η μεσογειακή διατροφή δεν είναι αυτό που τρώνε οι μεσογειακοί λαοί, τότε τι είναι;
Η αποκαλούμενη ως μεσογειακή διατροφή πάντοτε ήταν κάτι πολυσύνθετο. Οι Ισπανοί λ.χ. λατρεύουν το χοιρινό, οι Αιγύπτιοι εκ πεποιθήσεως δεν το αγγίζουν. Σε μερικές περιοχές της Μεσογείου, η σάλτσα πέστο παρασκευάζεται με λαρδί και όχι με ελαιόλαδο, ενώ κάθε λαός έχει την δική του παραδοσιακή διατροφή...
«Δεν υπάρχει μία μεσογειακή διατροφή, είναι πολλές», λέει ο δρ Ραμί Ζουράικ, καθηγητής Γεωργίας στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού. «Οι διατροφές αυτές έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά - πολλά φρούτα και λαχανικά, πολλά φρέσκα τρόφιμα, καταναλώνονται σε μικρά πιάτα, περιέχουν λιγότερο κρέας - αλλά έχουν και πολλές διαφορές».
Οι υγιεινές εκδοχές αυτών των διαφορετικών διατροφών έχουν ένα ακόμα κοινό στοιχείο: θεωρούνται το «φαγητό των φτωχών». Με άλλα λόγια, ο κόσμος τρώει φακές επειδή δεν έχει άλλη επιλογή. Αν όμως είχε;
«Δεν είμαι βέβαιος ότι η μεσογειακή διατροφή είναι αυτή που θέλουν να ακολουθούν οι περισσότεροι κάτοικοι της Μεσογείου», λέει ο δρ Τζόζεφ Σμίντχουμπερ, οικονομολόγος στον FAO. «Θαυμάζουν την δυτική διατροφή, την οποία εκλαμβάνουν ως ένδειξη κύρους και πλούτου».
Όντως, περισσότερο από το 50% των Ιταλών, των Πορτογάλων και των Ισπανών είναι σήμερα υπέρβαροι - και τα ποσοστά παχυσαρκίας αυξάνονται διαρκώς, ιδίως στους νέους οι οποίοι πρόθυμα ανταλλάσσουν τις μελιτζάνες με τις τηγανητές πατάτες και τα μιλκ σέικ.
Σύμφωνα, όμως, με στοιχεία από τον Οργανισμό Τροφής & Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, οι μεσογειακοί λαοί ακολουθούν μερικά από τα πιο ανθυγιεινά διαιτολόγια στον κόσμο, ενώ οι Έλληνες είναι ο πιο παχύς λαός της Ευρώπης, αφού το 75% του πληθυσμού είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Αν, όμως, η μεσογειακή διατροφή δεν είναι αυτό που τρώνε οι μεσογειακοί λαοί, τότε τι είναι;
Η αποκαλούμενη ως μεσογειακή διατροφή πάντοτε ήταν κάτι πολυσύνθετο. Οι Ισπανοί λ.χ. λατρεύουν το χοιρινό, οι Αιγύπτιοι εκ πεποιθήσεως δεν το αγγίζουν. Σε μερικές περιοχές της Μεσογείου, η σάλτσα πέστο παρασκευάζεται με λαρδί και όχι με ελαιόλαδο, ενώ κάθε λαός έχει την δική του παραδοσιακή διατροφή...
«Δεν υπάρχει μία μεσογειακή διατροφή, είναι πολλές», λέει ο δρ Ραμί Ζουράικ, καθηγητής Γεωργίας στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού. «Οι διατροφές αυτές έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά - πολλά φρούτα και λαχανικά, πολλά φρέσκα τρόφιμα, καταναλώνονται σε μικρά πιάτα, περιέχουν λιγότερο κρέας - αλλά έχουν και πολλές διαφορές».
Οι υγιεινές εκδοχές αυτών των διαφορετικών διατροφών έχουν ένα ακόμα κοινό στοιχείο: θεωρούνται το «φαγητό των φτωχών». Με άλλα λόγια, ο κόσμος τρώει φακές επειδή δεν έχει άλλη επιλογή. Αν όμως είχε;
«Δεν είμαι βέβαιος ότι η μεσογειακή διατροφή είναι αυτή που θέλουν να ακολουθούν οι περισσότεροι κάτοικοι της Μεσογείου», λέει ο δρ Τζόζεφ Σμίντχουμπερ, οικονομολόγος στον FAO. «Θαυμάζουν την δυτική διατροφή, την οποία εκλαμβάνουν ως ένδειξη κύρους και πλούτου».
Όντως, περισσότερο από το 50% των Ιταλών, των Πορτογάλων και των Ισπανών είναι σήμερα υπέρβαροι - και τα ποσοστά παχυσαρκίας αυξάνονται διαρκώς, ιδίως στους νέους οι οποίοι πρόθυμα ανταλλάσσουν τις μελιτζάνες με τις τηγανητές πατάτες και τα μιλκ σέικ.