ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Ευεργετική η άσκηση μετά από καρκίνο του μαστού


Μπορεί η αντιμετώπιση καρκίνου του μαστού να είναι και συναισθηματικά μία δύσκολη κατάσταση, αλλά σύμφωνα με νέες μελέτες η άσκηση, ακόμη και η ήπια, βοηθά στην ψυχολογία και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής...
Μελέτη που έγινε μεταξύ Κινέζων γυναικών οι οποίες αντιμετώπιζαν καρκίνο του μαστού, κατέδειξε πως όσες έκαναν ακόμη και λίγη άσκηση, συνήθως ανέφεραν ότι ήταν καλύτερα ψυχολογικά, κοινωνικά και συναισθηματικά από όσες δεν ασκούνταν καθόλου.

Σύμφωνα με τη δρ Ξιάολι Τσεν από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Βέντερμπιλτ του Τενεσί «οι γυναίκες που ασκούνται σύμφωνα με τις οδηγίες του Αμερικανικού υπουργείου Υγείας κατάφεραν τα καλύτερα αποτελέσματα στους τομείς: της ψυχολογίας, στην εικόνα του σώματος, στις σχέσεις τους καθώς και σε καθημερινές δραστηριότητες όπως σπουδές εργασία κ.λπ.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Τσεν, τα αποτελέσματα της άσκησης ήταν ορατά ακόμη και 36 μήνες από τη διάγνωση του καρκίνου του στήθους.

Η ομάδα της Τσεν μελέτησε την ανταπόκριση της άσκησης σε 1.829 γυναίκες, οι οποίες ήταν κατά μέσο όρο 54 ετών, ζούσαν στη Σαγκάι της Κίνας και είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού από το 2002 έως το 2008.

Από αυτές το 95% υποβλήθηκαν σε μαστεκτομή, το 92% σε χημειοθεραπεία και το 28% σε ακτινοθεραπεία.

Περίπου το 69% των γυναικών που ασκούνταν κανονικά για έξι μήνες μετά τη διάγνωση και το 74% αυτών που ασκούνταν κανονικά για 36 μήνες μετά τη διάγνωση.

Η θετική ανταπόκριση της φυσιολογικής άσκησης παρέμενε ακόμη και στην περίπτωση που υπήρχαν αρνητικοί παράγοντες για την ψυχολογία, όπως θέματα υγείας που συνδέονταν με την ποιότητα ζωής.

«Τα ευρήματα αυτής της μελέτης παρέχουν σημαντικά στοιχεία ότι η κανονική άσκηση διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο στη βελτίωση του επιπέδου ζωής αυτών που επιβίωσαν από καρκίνο του μαστού», συμπεραίνει η Τσεν και η ομάδα της.

Οι προτεινόμενες ασκήσεις περιλαμβάνουν:

45 λεπτά γρήγορου βαδίσματος τρεις ημέρες την εβδομάδα

ή 20 λεπτά γρήγορου βαδίσματος καθημερινά

ή 40 λεπτά γιόγκα τρεις φορές την εβδομάδα

ή 20 λεπτά γιόγκα κάθε μέρα

ή 30 λεπτά οποιασδήποτε αερόβιας άσκησης τρεις φορές την εβδομάδα για 12 λεπτά

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση AmericanJournalofEpidemiology.