ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Την αποκεφάλισαν λόγω… ζήλειας

 Μια δασκάλα βασανίστηκε και αποκεφαλίστηκε από τους γείτονές της σε ένα χωριό στην Παπούα Νέα Γουινέα, επειδή κατηγορήθηκε για μαγεία και για το θάνατο ενός άρρωστου συγχωριανού της.
Ο εξαγριωμένος όχλος περικύκλωσε το σπίτι της κραδαίνοντας όπλα, μαχαίρια και τσεκούρια και ανάγκασε το θύμα Helen Rumbali, την αδερφή της και τις δύο ανιψιές της να βγουν έξω από αυτό, λίγο πριν του βάλουν φωτιά.
Οι συγχωριανοί της ισχυρίστηκαν ότι ένα σμήνος από μύγες τους οδήγησαν από τον τάφο του θύματος στο σπίτι της, χαρακτηρίζοντας το γεγονός αυτό ως «απόδειξη» ότι ήταν μάγισσα και ασκούσε μαύρη μαγεία.
Η μεγαλύτερη αδερφή του θύματος και οι μικρές ανιψιές της μαστιγώθηκαν με μαχαίρια και αφέθηκαν ελεύθερες μετά από διαπραγματεύσεις που έκαναν οι αρχές με τον όχλο.
Οι κάτοικοι ωστόσο, δε «χαρίστηκαν» στη 40 περίπου ετών δασκάλα, την οποία βασάνισαν κι άλλο και στη συνέχεια την αποκεφάλισαν, αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής Daily Mail.
Η βία είναι ο μόνος τρόπος επίλυσης των προβλημάτων σε αυτές τις φυλές, που διακατέχονται από αρχαίους κοινωνικούς κανόνες.
Η πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων North Bougainville, Helen Hakena, που εδρεύει στην περιοχή όπου δολοφονήθηκε η Rumbali δήλωσε στο ABC News ότι «η ζήλεια προκαλεί μεγάλο μίσος». «Οι άνθρωποι που ζηλεύουν πολύ όσους τα πηγαίνουν καλά στη ζωή τους, καταλήγουν στη χρήση βίας αποδίδοντάς τους κατηγορίες για μαύρη μαγεία, προκειμένου να σταματήσουν την πρόοδό τους».
Το σπίτι του θύματος ήταν φτιαγμένο από ξύλο και ξεχώριζε στο χωριό. Ο σύζυγος και ο γιος της εργάζονταν σε κυβερνητικές θέσεις και η οικογένεια είχε υψηλή κοινωνική θέση και τα μέλη της είχαν λάβει τριτοβάθμια εκπαίδευση.
«Ήταν σίγουρα μια περίπτωση ζήλειας, εξαιτίας της κοινωνικής τους θέσης» πρόσθεσε η ίδια.