ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Νιγηρία: 42 νεκροί από επίθεση σε σχολείο – Μαθητές τα περισσότερα θύματα


Σαράντα δύο άνθρωποι, οι περισσότεροι μαθητές, σκοτώθηκαν στην επίθεση που πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου εναντίον ενός λυκείου στην πόλη Πότισκουμ της Πολιτείας Γιομπέ, στη βορειοανατολική Νιγηρία.

Σύμφωνα με ιατρική πηγή, την επίθεση διεξήγαγαν ένοπλοι που εμφανίσθηκαν ως ισλαμιστές της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ.

«Παραλάβαμε τα πτώματα 42 μαθητών και μελών του προσωπικού του δημόσιου ιδρύματος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Μαμούντο. Ορισμένα έφεραν τραύματα από σφαίρες και πολλά έφεραν σημάδια εγκαυμάτων», δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο Χαλίρου Αλίγιου του γενικού νοσοκομείου του Πότισκουμ.

Νωρίτερα αστυνομική πηγή είχε δηλώσει πως οι νεκροί από την επίθεση είναι 28, εκ των οποίων οι 27 είναι μαθητές και ένας καθηγητής.

Οι δράστες έβαλαν φωτιά σε κτίρια και πυροβολούσαν μαθητές οι οποίοι προσπαθούσαν να διαφύγουν, είχε δηλώσει η πηγή προς το πρακτορείο Reuters. Αρκετοί από τους μαθητές νοσηλεύονται με εγκαύματα, είχε προσθέσει.

Ήταν η πιο πολύνεκρη από τρεις επιθέσεις εναντίον σχολείων που έχουν πραγματοποιηθεί αφότου ο στρατός άρχισε το Μάιο μια εκτεταμένη επιχείρηση εναντίον της Μπόκο Χαράμ, μιας ισλαμιστικής οργάνωσης το όνομα της οποίας σημαίνει στη γλώσσα των βόρειων Χάουσα «η δυτική εκπαίδευση είναι αμαρτωλή».

Η πόλη Πότισκουμ βρίσκεται στην πολιτεία Γιομπέ, μια από τις τρεις στις οποίες ισχύει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κήρυξε ο πρόεδρος Γκούντλακ Τζόναθαν το Μάιο, όταν έστειλε στην περιοχή επιπλέον στρατεύματα για να προσπαθήσουν να καταστείλουν μια εξέγερση η οποία θεωρείται η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια της μεγαλύτερης πετρελαιοπαραγωγού χώρας της Αφρικής.

Οι επιθέσεις αυτές δημιουργούν φόβους
 ότι η στρατιωτική επίθεση, που διαρκεί ήδη 7 εβδομάδες, έχει κάνει τους ισλαμιστές, οι οποίοι μάχονται για την απόσχιση και τη δημιουργία ενός ισλαμικού κράτους στη βορειοανατολική Νιγηρία, να κρυφτούν χωρίς όμως να σταματήσουν να εξαπολύουν καταστροφικές επιθέσεις.

Ένοπλοι που πιστεύεται πως ήταν ισλαμιστές άνοιξαν πυρ τον περασμένο μήνα εναντίον σχολείου στη βορειοανατολική πόλη Μαϊντουγκούρι σκοτώνοντας εννέα μαθητές, ενώ μια παρόμοια επίθεση σε σχολείο στην πόλη Νταματούρου είχε ως αποτέλεσμα – λίγες μέρες νωρίτερα – να σκοτωθούν επτά άνθρωποι.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/236932/nigiria-42-nekroi-apo-epithesi-se-sholeio-mathites-ta-perissotera-thumata-/#ixzz2YKU0CQPb
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook