ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Διατροφή για γερά νύχια

Τα νύχια καθρεφτίζουν την υγεία του οργανισμού αλλά και το προφίλ των βιταμινών του. Πολλές φορές αποτελούν μέσο διάγνωσης διαφόρων παθήσεων.
Το σπάσιμο, το ξεφλούδισμα αλλά και οι άσπρες κηλίδες στην επιφάνειά τους, αποτελούν ενδείξεις έλλειψης θρεπτικών συστατικών. Η ποιότητα της διατροφής επηρεάζει άμεσα την υγεία των νυχιών.

Συγκεκριμένα:

Πρωτεΐνη: Η απουσία επαρκών ποσοτήτων πρωτεΐνης μπορεί να επηρεάσει την υγεία των νυχιών καθώς αποτελεί βασική δομική μονάδα (κυρίως με τη μορφή της κερατίνης). Επηρεάζει την εμφάνιση αλλά και τη σκληρότητα των νυχιών.

Πηγές πρωτεϊνών: κρέας, πουλερικά, ψάρια και θαλασσινά, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Σίδηρος: Η ανεπάρκεια σιδήρου σχετίζεται με αυξημένη ευθραυστότητα των νυχιών. Τα νύχια γίνονται μαλακά, εύθραυστα και επίπεδα.

Πηγές σιδήρου: συκώτι, κόκκινο κρέας, θαλασσινά, όσπρια, ξηροί καρποί, πράσινα-φυλλώδη λαχανικά.

Φυλλικό οξύ: Το φυλλικό οξύ συμμετέχει στη σύνθεση του DNA και απαιτείται για την παραγωγή και τη συντήρηση των νέων κυττάρων. Θεωρείται απαραίτητο για την υγιή ανάπτυξη των νυχιών. Καφέ-κόκκινα στίγματα μπορεί να οφείλονται σε απώλεια φυλλικού οξέος.

Πηγές φυλλικού οξέως: πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο, μαρούλι), μπανάνες, ξηροί καρποί, φασόλια, δημητριακά ολικής άλεσης, αυγά, συκώτι, φακές, λαχανάκια Βρυξελών.

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι επίσης απαραίτητο για υγιή νύχια. Η έλλειψη ασβεστίου κάνει τα νύχια πιο ευαίσθητα, αδύναμα και στεγνά.

Πηγές ασβεστίου: γαλακτοκομικά προϊόντα, σουσάμι, αμύγδαλα, σαρδέλες.

Ψευδάργυρος: Ο ψευδάργυρος είναι μεταλλικό στοιχείο το οποίο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη και ανανέωση των κυττάρων αλλά και το σχηματισμό νέων κυττάρων των νυχιών. Έχει αποδειχθεί ότι τα λευκά στίγματα οφείλονται διατροφικά στην έλλειψη ψευδαργύρου.

Πηγές ψευδαργύρου: θαλασσινά, συκώτι, κόκκινο κρέας, κοτόπουλο, βρώμη, γάλα, αυγά.

«Καλά» λιπαρά: Τα ξηρά νύχια οφείλονται συχνά στην έλλειψη καλών λιπαρών από τη διατροφή μας. Το πλεόνασμα πολυακόρεστων λιπαρών οξέων χρησιμεύουν στο σχηματισμό της δομής της μεμβράνης των κυττάρων και εμποδίζουν την εξάτμιση της υγρασίας.

Πηγές «καλών» λιπαρών: λιπαρά ψάρια, ξηροί καρποί.

Φρούτα και λαχανικά: Η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι απαραίτητη για να εφοδιάζεται ο οργανισμός με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Συμπερασματικά, η διατροφή φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο για την υγεία των νυχιών. Μια ισορροπημένη διατροφή η οποία είναι πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, πρωτεΐνη, σύνθετους υδατάνθρακες, γαλακτοκομικά, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην υγεία του οργανισμού και κατόπιν αυτού στην καλή εμφάνιση των νυχιών.