ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

«Μαχαίρι» 20% στις πρόωρες συντάξεις βάζει το υπουργείο Οικονομικών

«Μαχαίρι» 20% στις συντάξεις των πρόωρα συνταξιοδοτηθέντων βάζει το Οικονομικών
Μαχαίρι έως και 20% στις συντάξεις των πρόωρα συνταξιοδοτηθέντων βάζει το υπουργείο οικονομικών, σύμφωνα με σχέδιο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο και μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η εξαγγελία για την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
Mε τον τρόπο αυτό «θα αποκατασταθούν όλες οι τυχόν αδικίες»αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι. Ειδικότερα η εισφορά που ήδη παρακρατείται (20% για το τμήμα πάνω από τα 1.200 ευρώ και 40% για το τμήμα πάνω από τα 1.000 ευρώ) αφορά σήμερα σε όσους είναι κάτω των 55.
Το νέο σχέδιο προβλέπει οι περικοπές να επεκταθούν και στους συνταξιούχους 55-60 ετών και σε όσους κάνουν αίτηση για πρόωρη συνταξιοδότηση από εδώ και στο εξής.
Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών ήταν κατηγορηματικός στο γεγονός ότι το δημοσιονομικό κενό προέρχεται κυρίως από τα ασφαλιστικά ταμεία και από αυτά πρέπει να αναζητηθούν ι πόροι. Ωστόσο δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο το μέτρο της πλήρους κατάργησης των πρόωρων συντάξεων να επανέλθει στο προσκήνιο εάν δεν καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό. Ο ίδιος επισημαίνει πως το δημοσιονομικό κενό εντείνεται λόγω της κατάστασης στα ασφαλιστικά ταμεία.
Συγκεκριμένα , η «τρύπα» από τη μείωση των εισφορών υπολογίζεται στα 600 εκατ. ευρώ και θα επιμεριστεί τα επόμενα χρόνια με μικρές μειώσεις στις συντάξεις από 8 έως 35 ευρώ ως εξής:
  • Οι συνταξιούχοι των τραπεζών θα έχουν κατά μέσω όρο μείωση 1%
  • Οι συνταξιούχοι του ΟΤΕ, ΟΣΕ και ΕΛΤΑ θα έχουν μείωση 1,4%
  •  Οι συνταξιούχοι της ΔΕΗ θα έχουν μείωση κατά μέσω όρο 1,9%