ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Προσοχή στον έρπη των γεννητικών οργάνων

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων είναι δυνατό να μεταδοθεί, ακόμα κι αν ο φορέας δεν έχει συμπτώματα, σύμφωνα με νέα...
αμερικανική έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA. 
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Άννα Γουόλντ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, μελέτησαν περίπου 500 ανθρώπους, οι οποίοι είχαν βρεθεί με αντισώματα έρπητα στο αίμα τους (άρα είχαν κάποια στιγμή μολυνθεί) και έδιναν επί έξι χρόνια συνεχώς δείγματα γεννητικών εκκρίσεων ανά έναν ή δύο μήνες. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι στην ομάδα που δεν παρουσίαζε συμπτώματα, ο ιός ανιχνεύθηκε στο 10% των ημερών. 

Αυτό, κατά τους ερευνητές, σημαίνει ότι, όταν υπάρχουν συμπτώματα, ο ιός είναι παρών στην περιοχή των γεννητικών οργάνων κατά μέσο όρο μία στις πέντε μέρες, ενώ σε όσους δεν έχουν συμπτώματα, ο ιός πάλι είναι παρών, αλλά πιο αραιά, κατά μέσο όρο μια στις δέκα μέρες. Ο ιός HSV προκαλεί ένα από τα πιο ευρέως διαδεδομένα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και εκτιμάται ότι έχει μολύνει περίπου 536 εκατ. ανθρώπους στον κόσμο. 

Οι περισσότερες νέες μολύνσεις προέρχονται από φορείς του ιού χωρίς συμπτώματα, με συνέπεια πολλοί άνθρωποι να μολύνουν τον σεξουαλικό σύντροφό τους, χωρίς να το γνωρίζει κανείς από τους δύο. Οι περισσότεροι άνθρωποι που είναι φορείς του ιού, δεν το ξέρουν καν (σε ποσοστό 75% έως 90%). Η εξάπλωση του ιού -που δεν θεραπεύεται οριστικά- εμποδίζεται με τη χρήση προφυλακτικών κατά τη συνουσία και με φάρμακα που καταστέλλουν τα συμπτώματά του. Όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτές οι μέθοδοι απλώς μειώνουν στο μισό τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού.