ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Ένα, δύο, τρία, φύγαμε διαπραγμάτευση


Photo for this article
Στην Αθηνά βρίσκονται σήμερα τα κλιμάκια των ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ συνοδευόμενα από τους επικεφαλής της τρόικας, προκειμένου αύριο, Τρίτη να αρχίσουν τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την Κυβέρνηση για τον Προϋπολογισμό 2014, τα προαπαιτούμενα μέτρα για την δόση του 1 δισ. ευρώ, αλλά και για το ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού του ελληνικού προγράμματος.
Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να παρουσιάσει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 θα είναι μεγαλύτερο των 344 εκατ. ευρώ, αλλά και στοιχεία που θα καταδεικνύουν ότι ύφεση το 2013 θα κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα από τα αρχικώς εκτιμώμενα.
Η κυβέρνηση θα επιχείρησει να κατάδειξει στους εκπροσώπους ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ ότι δεν απαιτούνται για το 2014 πρόσθετα μέτρα ύψους 2,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,8 δισ. ευρώ για να καλυφθεί το έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά παρεμβάσεις ύψους 500-700 εκατ. ευρώ περίπου.
Ακόμη, θα επιχειρηματολογήσει για την ανάγκη να παραμείνουν σε λειτουργία οι αμυντικές βιομηχανίες ΕΑΣ και ΕΛΒΟ, μέσω του διαχωρισμού του στρατιωτικού σκέλους από το πολιτικό, κάτι που δεν αποδέχονται οι δανειστές.
Στο σκέλος της διαθεσιμότητας η κυβέρνηση θα παρουσιάσει στοιχεία που θα καταδεικνύουν ότι καλύφθηκε ο στόχος των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και θα ζητήσει παράταση για το δεύτερο «κύμα» διαθεσιμότητας έως και τον Φεβρουάριο 2014.
Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr κατά τις αυριανές συναντήσεις της τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών θα τεθεί προς εξέταση και το θέμα του χρηματοδοτικού κενού το οποίο συνδέεται με τη διαχείριση του ζητήματος των ομολόγων που είχαν λάβει ως ενίσχυση από το ελληνικό Δημόσιο βάσει του νόμου Αλογοσκούφη το 2009 οι τράπεζες με αντάλλαγμα προνομιούχες μετοχές.


http://www.mediasoup.gr/