ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Στον αέρα ο Φόρος Ακινήτων – Έντονοι τριγμοί στην ΚΟ της ΝΔ

ÐÁÓÏÊ  ÊÏÉÍÏÂÏÕËÅÕÔÉÊÇ ÏÌÁÄÁ
Τριγμοί έχουν προκληθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας μετά τις συνεχείς διαφοροποιήσεις βουλευτών αναφορικά με το φόρο ακινήτων, καθώς όλο και περισσότεροι βουλευτές εκφράζουν ανοιχτά τη διαφωνία τους με μέρος ή το σύνολο των διατάξεων που εμπεριέχονται σ’ αυτόν.
Τελευταίο επεισόδιο στην κόντρα της γαλάζιας Κ.Ο. με τον Γιάννη Στουρνάρα ήταν η επιστολή που έστειλαν στον Υπουργό Οικονομικών πέντε γαλάζιοι βουλευτές της περιφέρειας, οι κ.κ. Καρασμάνης, Λεονταρίδης, Κοντός, Κωνσταντόπουλος και Τσιάρας. Μάλιστα, οι τέσσερις πρώτοι διατηρούν απευθείας επαφές με τον πρώην Πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, ο οποίος επίσης δεν είναι ικανοποιημένος με τον ΕΝΦΑ αλλά δεν πρόκειται να δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση, όπως διαμηνύει συνεργάτης του. Οι πέντε βουλευτές με την επιστολή τους τόνισαν πως «πουθενά στον κόσμο δεν φορολογείται η αγροτική γη, παρά μόνο το εισόδημα από την εκμετάλλευσή της», λαμβάνοντας έτσι σαφείς αποστάσεις από το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ, το οποίο προβλέπει φορολόγηση από το πρώτο στρέμμα χωρίς εξαιρέσεις.
Το κλίμα στη γαλάζια Κ.Ο. δεν είναι καλό, χωρίς αμφιβολία, κάτι το οποίο καθίσταται σαφές από τις συνεχείς διαφωνίες των βουλευτών της ΝΔ, οι οποίοι διαφωνούν ως επί το πλείστον με τον φόρο ακινήτων και φοβούνται πως η διαπραγμάτευση με την Τρόικα μπορεί να κρύβει νέα μέτρα στο τέλος. Ιδιαίτερα οι βουλευτές της περιφέρειας γίνονται διαρκώς δέκτες παραπόνων από τους ψηφοφόρους τους, ενώ ορισμένοι εκφράζουν το φόβο πως η ΝΔ θα χάσει και την πλειοψηφία στις αγροτικές περιοχές που την ανέδειξε κυβέρνηση, αν συνεχιστεί η φοροεπιδρομή.
Άλλωστε και το κεντρικό μήνυμα που έδωσαν στη συνάντησή τους την περασμένη εβδομάδα με τον Γιάννη Στουρνάρα οι βουλευτές της ΝΔ συμπυκνώνεται στη φράση «Χάσαμε τα αστικά κέντρα, μην χάσουμε και την περιφέρεια». Εδώ εντοπίζεται και ο φόβος πολλών βουλευτών της περιφέρειας, ότι δηλαδή θα αντιμετωπίσουν πολλές αντιδράσεις κατά την επάνοδό τους στις περιφέρειές τους. Έτσι, όλοι ασκούν πίεση στο οικονομικό επιτελείο να προβεί σε τροποποιήσεις στις διατάξεις του ΕΝΦΑ.
Πολλοί πάντως εντοπίζουν ένα πρόβλημα κεντρικού συντονισμού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, μιας και οι βουλευτές του κόμματος αδυνατούν να συμφωνήσουν σε μια ενιαία γραμμή. Παρά τις προσπάθειες του Γραμματέα της Κ.Ο., κ. Θανάση Μπούρα και του Διευθυντή του Πρωθυπουργικού γραφείου, κ. Κώστα Μπούρα, να χαμηλώσουν οι τόνοι, αυτές δεν έχουν αποδώσει καρπούς, με αποτέλεσμα η Κ.Ο. της ΝΔ να παρουσιάζεται σαν βεντάλια με πολλά ανοιχτά μέτωπα. Σ’ αυτό το πλαίσιο, κυκλοφόρησε ως φήμη χθες πως τις επόμενες μέρες θα συγκληθεί η Κ.Ο. της ΝΔ υπό τον Πρωθυπουργό, σενάριο πάντως που αρμόδιοι κοινοβουλευτικοί παράγοντες δεν μπορούσαν να επιβεβαιώσουν. Φυσικά, το ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί για το άμεσο μέλλον.
Πάντως, το Υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει περιθώριο μέχρι την Παρασκευή για την κατάθεση αντιπροτάσεων με ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Από την πλευρά της ΝΔ έχει διατυπωθεί μόνο η πρόταση του Δάνη Τζαμτζή για διατήρηση του χαρατσιού και για το 2014, σενάριο που σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες δεν αποδέχεται ούτε το Υπουργείο ούτε το Μαξίμου. Έτσι, δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα παράταση μέχρι να έρθει ο ΕΝΦΑ στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Αυτό το σενάριο έχει αυξανόμενες πιθανότητες υλοποίησης, με δεδομένη και την αντίθεση του κ. Στουρνάρα στις αντιπροτάσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κατά τη χθεσινή συνάντησή του με αντιπροσωπεία του κόμματος στην οδό Νίκης. Έτσι και σύμφωνα τις χθεσινές εξελίξεις, ο Φόρος Ακινήτων είναι προς ώρας στον αέρα!