ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Μια στις 7 γυναίκες έχει πρόβλημα στην κορύφωση της σεξουαλικής πράξης


Αυτά είναι τα συμπεράσματα έρευνας, η οποία έγινε με θέμα τη γυναικεία σεξουαλικότητα από το κέντρο σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας, που λειτουργεί από το 1998 στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Σκοπός της εργασίας ήταν να εκτιμηθεί αν αυτό που ιατρικά αναγνωρίζεται και αξιολογείται ως γυναικείο σεξουαλικό πρόβλημα γίνεται αντιληπτό ως πρόβλημα και από τη γυναίκα.
Στην έρευνα συμμετείχαν γυναίκες από 18 ως 72 χρόνων οι οποίες επισκέφτηκαν κάποιο δημόσιο νοσοκομείο και απάντησαν σε ειδικό ερωτηματολόγιο.
Το 80,5% δήλωσαν ικανοποιημένες από τη σεξουαλική τους λειτουργία και το 19,5% δυσαρεστημένες. Αν και η συντριπτική πλειοψηφία τους δηλώνει ικανοποιημένη ωστόσο το 41,2% αναφέρει πως αντιμετώπισε τουλάχιστον μια σεξουαλική δυσλειτουργία και αυτό που τις ενοχλούσε περισσότερο ήταν η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία.
Η ηλικία είναι ένας παράγοντας που έχει σχέση με το σεξουαλικό πρόβλημα των γυναικών. Όπως διαβάσαμε στο 69magazine, όσο μεγαλύτερη σε ηλικία είναι μία γυναίκα τόσο πιό μειωμένη είναι η σεξουαλική της επιθυμία, διεγείρεται πιό δύσκολα, δυσκολότερα φτάνει σε οργασμό και φυσικά μένει λιγότερο ικανοποιημένη από τη σεξουαλική πράξη.
Αναγνωρίζουν μεν ότι μπορεί να έχουν σεξουαλικό πρόβλημα, αλλά μόνο οι μισές καταφεύγουν στον ειδικό.
Η ίδια έρευνα έδειξε ότι μόνο το 57,4% θα ήθελε να συζητήσει το πρόβλημα αυτό με τον ειδικό επιστήμονα και αυτό αν αντιληφθούν και πειστούν ότι έχουν κάποια δυσλειτουργία.
Η έρευνα βραβεύτηκε ως η καλύτερη κλινική εργασία στη μελέτη της γυναικείας σεξουαλικής δυσλειτουργίας για το 2006 στη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της Ευρωπαϊκης Εταιρίας για τη Σεξουαλική Ιατρική στη Βιέννη.