ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Αναφορικά με την εμφάνιση κρουσμάτων λύσσας σε κόκκινες αλεπούδες το Τμήμα Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε τα εξής:

                 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
Μ.Ε. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
----------------------------------------------------------
Ταχ. Δ/νση:  Βασ. Όλγας  198   
Τ.Κ.: 546 55
Πληροφορίες: Μίνα Κουρνούτου
Τηλέφωνο: 2313 – 319663
Fax: 2313 – 319763
E_mail: antiperiferiarxis-thess@pkm.gov.gr



              
             

  

  





    Θεσσαλονίκη, 21/01/2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου του 2014 το εργαστήριο αναφοράς λύσσας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων μας γνωστοποίησε την επιβεβαίωση λύσσας σε δείγματα από 4 κόκκινες αλεπούδες που απέστειλε το Τμήμα Κτηνιατρικής Π.Ε. Θεσσαλονίκης για εξέταση.
Επιπλέον, την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014 μας γνωστοποιήθηκε από το ίδιο εργαστήριο η επιβεβαίωση λύσσας σε ένα ακόμα δείγμα αδέσποτου σκύλου που ανεβρέθηκε στην περιοχή Ωραιοκάστρου του Δήμου Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης. Έτσι, ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων λύσσας στα όρια της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης ανέρχεται πλέον στα δέκα (10), ενώ για πρώτη φορά επιβεβαιώνεται λύσσα σε κατοικίδιο σαρκοφάγο (σκύλος) στην περιοχή.
Οι εστίες εμφάνισης της λύσσας, όσον αφορά στην κόκκινη, αλεπού εντοπίστηκαν στις περιοχές Νεοχωρούδα του Δήμου Ωραιοκάστρου, Ευαγγελισμός και Βασιλούδι του Δήμου Λαγκαδά και Μόδι του Δήμου Βόλβης. Στις περιοχές αυτές υπάρχουν αρκετές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις οι οποίες διατηρούν ποιμενικούς σκύλους.
Η κόκκινη αλεπού θεωρείται δεξαμενή του ιού της λύσσας και ως εκ τούτου υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μετάδοσης του νοσήματος σε σκύλους, γάτες, άγρια ζώα, παραγωγικά ζώα και ανθρώπους.
Προκειμένου να αποτραπεί η πιθανότητα μετάδοσης του ιού, πρέπει να εφαρμόζονται, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τα παρακάτω μέτρα σε ακτίνα 50km από την εστία.
Υποχρεωτικός εμβολιασμός δεσποζόμενων και αδέσποτων, ζώων συντροφιάς (σκύλοι, γάτες) με ιδιαίτερη έμφαση στους ποιμενικούς και στους κυνηγετικούς σκύλους οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να έρθουν σε επαφή με μολυσμένες αλεπούδες.
Οποιαδήποτε μετακίνηση παραγωγικών ζώων θα γίνεται κατόπιν έγκρισης της τοπικής κτηνιατρικής υπηρεσίας.
Οι μετακινήσεις των κατοικίδιων σαρκοφάγων άνω των τριών μηνών από και προς την ζώνη 50km γύρω από την εστία της λύσσας, επιτρέπονται μόνον εφόσον τα ζώα είναι εμβολιασμένα κατά της λύσσας πριν τη μετακίνησή τους.
Στις περιπτώσεις που εντοπιστούν νεκρά άγρια ζώα (αλεπούδες, ασβοί, κουνάβια κτλ.) να ειδοποιείται άμεσα η τοπική κτηνιατρική υπηρεσία για την περισυλλογή τους.
Το ίδιο και στην περίπτωση που εντοπιστούν άγρια ή κατοικίδια ζώα με μη φυσιολογική συμπεριφορά, συμβατή με τη λύσσα.













Ευχαριστούμε για τη συνεργασία
Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη

Μ.Ε. Θεσσαλονίκης