ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στο Κίεβο – Στους τρεις οι διαδηλωτές που έπεσαν νεκροί

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στο Κίεβο - Στους τρεις οι διαδηλωτές που έπεσαν νεκροί
Τον πανικό έχουν σκορπίσει τα πρόσφατα γεγονότα στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, με τα επεισόδια να κορυφώνονται και τρία άτομα - μέχρι στιγμής - να χάνουν τη ζωή τους .
Οι συγκρούσεις στο κέντρο του Κιέβου, τις τελευταίες ιδιαίτερα ώρες, έχουν ενταθεί ανάμεσα στους διαδηλωτές της αντιπολίτευσης που επιτίθενται με βόμβες μολότοφ και πέτρες εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ εκείνοι με τη σειρά τους απαντούν κάνοντας χρήση σφαιρών από καουτσούκ και βομβίδων κρότου-λάμψης. Η πλειοψηφία των επεισοδίων λαμβάνουν χώρα στον δρόμο που οδηγεί στο ουκρανικό Κοινοβούλιο, με τις αστυνομικές δυνάμεις να βρίσκονται συνεχώς σε παράταξη, ενώ οι διαδηλωτές έχουν οχυρωθεί πίσω από αστυνομικά οχήματα που πυρπολήθηκαν τις τέσσερις τελευταίες ημέρες κατά τις οποίες αναζωπυρώθηκαν οι συγκρούσεις στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας.
Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Μικόλα Αζάροφ, δήλωσε πριν από λίγη ώρα ότι οι «τρομοκράτες» απειλούν τη ζωή των απλών πολιτών στο Κίεβο και προειδοποίησε ότι οι «εγκληματικές» ενέργειες των διαδηλωτών θα τιμωρηθούν. Απευθυνόμενος στο ουκρανικό υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει σε μικρή απόσταση από το θέατρο των συγκρούσεων ο Μικόλα Αζάροφ είπε: «Τρομοκράτες από το Μεϊντάν (Πλατεία της Ανεξαρτησίας) συνέλαβαν δεκάδες ανθρώπους και τους ξυλοκόπησαν...Δηλώνω επισήμως ότι πρόκειται για εγκληματίες που πρέπει να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους». Ο Ουκρανός πρωθυπουργός επέρριψε στους ηγέτες της αντιπολίτευσης την ευθύνη για την κρίση στην Ουκρανία, λέγοντας ότι αυτοί οργάνωσαν τις διαδηλώσεις που αποσταθεροποίησαν τη χώρα.

Την ίδια στιγμή, έξω από το Κοινοβούλιο, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από σφαίρες κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στο Κίεβο, ανακοίνωσε η γενική εισαγγελία. Ο γενικός εισαγγελέας επιβεβαίωσε ότι ανακαλύφθηκε πτώμα που φέρει τραύματα από σφαίρες. Νωρίς το πρωί η ουκρανική αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι ένας άνδρας σκοτώθηκε από σφαίρες ελεύθερου σκοπευτή κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων ανάμεσα στους διαδηλωτές και τις δυνάμεις ασφαλείας και ότι ένας ακόμη διαδηλωτής, που έπεσε από ύψος δέκα μέτρων, υπέκυψε στα τραύματά του. Η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στο Κίεβο ανακοίνωσε σήμερα ότι ανακαλεί τις θεωρήσεις εισόδου «μεγάλου αριθμού Ουκρανών» σε απάντηση της αστυνομικής βίας εναντίον των υποστηρικτών της αντιπολίτευσης που διαδηλώνουν κατά της κυβέρνησης του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

«Σε απάντηση των ενεργειών κατά των διαδηλωτών... τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, η πρεσβεία των ΗΠΑ ανακάλεσε τις βίζες μεγάλου αριθμού Ουκρανών που συνδέονται με τη βία», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η αμερικανική πρεσβεία. Στην ανακοίνωση, η οποία δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένα ονόματα, αναφέρεται ότι εξετάζεται η λήψη και άλλων μέτρων σε απάντηση της παρούσας βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων στο Κίεβο.
Σε θέση μάχης η αστυνομία
Αυτή την ώρα η Αστυνομία προσπαθεί διαλύσει τους καταυλισμούς και τα οδοφραγμάτων που έχουν στήσει οι διαδηλωτές, στο πλαίσιο των αυστηρών νέων νόμων που ψηφίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, και επιβάλουν αυστηρούς περιορισμούς στη δημόσια διαμαρτυρία. Σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση, η αστυνομία έχει προχωρήσει και σε συλλήψεις διαδηλωτών.
Με μεγάφωνα οι αστυνομικοί καλούν τους διαδηλωτές να απομακρυνθούν από την πλατεία με το οργισμένο πλήθος να απαντά με συνθήματα και να ξεσπά στα οχήματα που βρίσκονται γύρω του. Οι αστυνομικοί έκαναν επίσης χρήση χειροβομβίδων και δακρυγόνων, ενώ στην πλατεία έσπευσαν και πολλά ασθενοφόρα. Η έφοδος των δυνάμεων ασφαλείας έρχεται μία ημέρα αφού ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Μικόλα Αζάροφ απείλησε με προσφυγή στη βία του «προβοκάτορες» και προειδοποίησε τους αντικυβερνητικούς πως η Αστυνομία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει βία εάν συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις.
Εν τω μεταξύ, τον γύρο του κόσμου κάνουν τις τελευταίες ώρες φωτογραφίες στις οποίες απεικονίζονται τρεις Ουκρανοί κληρικοί, οι πατέρες. Γαβριήλ, Μελχισεδέκ και Εφραίμ, οι οποίοι με έναν Σταυρό και δύο εικόνες στα χέρια, μπήκαν ανάμεσα στις αστυνομικές δυνάμεις και στους διαδηλωτές, ψάλλοντας το Χριστός Ανέστη!