ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

                 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
Μ.Ε. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
----------------------------------------------------------
Ταχ. Δ/νση:  Βασ. Όλγας  198   
Τ.Κ.: 546 55
Πληροφορίες: Μίνα Κουρνούτου
Τηλέφωνο: 2313 – 319663
Fax: 2313 – 319763
E_mail: antiperiferiarxis-thess@pkm.gov.gr



              
             

  

  





    Θεσσαλονίκη, 22/01/2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αφορμή την κυβερνητική ανακοίνωση για την κατάργηση φορέων του Δημοσίου μεταξύ των οποίων και του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Γεώργιος Τσαμασλής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τους Οργανισμούς Ρυθμιστικού αποτελεί ένα ακόμη χτύπημα στην αποκέντρωση και επιβεβαιώνει ότι η μεταρρύθμιση του Καλλικράτη έγινε χωρίς σχεδιασμό και χωρίς συνέχεια και συνέπεια. Ο ρόλος των φορέων αυτών αφορούσε το συντονισμό των τοπικών φορέων, ώστε να συμμετέχουν σε σημαντικές για το αναπτυξιακό μοντέλο, αλλά και για την περιουσία των πολιτών, αποφάσεις. Προκειμένου να μην εκλείψει αυτή η δυνατότητα και συγκεντρωθούν τα πάντα στην Αθήνα, στερώντας δημοκρατία και συμμετοχή κι επιβαρύνοντας πολίτες και φορείς της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης με έξοδα μετακινήσεων, προτείνουμε:
1.      Να περιέλθει το σύνολο του αντικειμένου του Οργανισμού Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης στη Μητροπολιτική Διοίκηση, ενισχύοντας ουσιαστικά το ρόλο της σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα και τις βασικές αρχές του Καλλικράτη.
2.      Να αποτελέσει ο πολεοδομικός σχεδιασμός τμήμα του επόμενου ευρωπαϊκού προγράμματος (Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης 2014-2020) με τελικό δικαιούχο τις Μητροπολιτικές Διοικήσεις, ώστε να εξασφαλιστούν οι πόροι και αυτές να χρηματοδοτήσουν μελέτες και άλλες απαιτούμενες ενέργειες, διαβουλεύσεις, υπηρεσίες κ.λ.π.
3.      Να προσδιοριστεί στην πράξη ο ρόλος των Μητροπολιτικών Διοικήσεων ως φορέων προετοιμασίας και ωρίμανσης των κυβερνητικών αποφάσεων που αφορούν σε πολεοδομικές ρυθμίσεις και αποτελούν αρμοδιότητα της κεντρικής διοίκησης.
4.      Να αξιολογηθεί το προσωπικό του Οργανισμού Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα μετάταξής του, στην περίπτωση που υπάρχει ανάγκη στελέχωσης των υπηρεσιών της Μητροπολιτικής Διοίκησης, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στον ως άνω ρόλο στα θέματα μητροπολιτικού πολεοδομικού σχεδιασμού.
Ας κάνουμε το Μνημόνιο και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτό ευκαιρία ενίσχυσης της αποκέντρωσης και την ανάπτυξης της Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης», κατέληξε ο κ. Τσαμασλής.








Ευχαριστούμε για τη συνεργασία
Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη

Μ.Ε. Θεσσαλονίκης