ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Θρήνος για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο – Πέθανε ο Εουσέμπιο

eusebio-570
Ο Εουσέμπιο Ντα Σίλβα Φερέιρα, γνωστός ως Εουσέμπιο, που γεννήθηκε στη Μοζαμβίκη και άφησε εποχή στο ποδόσφαιρο με τη φανέλα της Πορτογαλίας και της Μπενφίκα, απεβίωσε μετά από χρόνια προβλήματα υγείας, όπως ανέφεραν τοπικά μέσα και αναμετάδιδει το Sky News και το BBC.
Ο Πορτογάλος Εουσέμπιο άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 72 ετών χωρίς μέχρι στιγμής να είναι γνωστά τα ακριβή αίτια θανάτου και η ώρα.
Ο Εουσέμπιο που έμεινε γνωστός με το προσωνύμιο «Black Panther» μεγαλούργησε στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα τις δεκαετίες του 50΄και του 60΄με τη φανέλα της θρυλικής τότε Μπενφίκα και φυσικά της Εθνικής ομάδας της Πορτογαλίας.
Με τη Μπενφίκα κατέκτησε εντός συνόρων ότι μπορούσε να κατακτήσει με 11 πρωταθλήματα και 5 κύπελλα, ενώ γιγάντωσε τη φήμη της στο εξωτερικό, οδηγώντας την σε 4 τελικούς ευρωπαϊκών κυπέλλων και την κατάκτηση 1 εξ αυτών το 1962 απέναντι στην τότε πανίσχυρη Ρεάλ του Πούσκας και του Ντι Στέφανο, πετυχαίνοντας 2 γκολ.
Συνολικά, με τη Μπενφίκα σκόραρε 638 γκολ σε 614 αναμετρήσεις όντας μέχρι και σήμερα ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου και είναι εξαιρετικά απίθανο να καταρριφθεί αυτό το ρεκόρ.
Με την Εθνική Πορτογαλίας φρόντισε να δείξει τα διαπιστευτήρια του στο Μουντιάλ του 1966, όπου οι Ίβηρες πήραν την τρίτη θέση που αποτελεί την κορυφαία διάκριση στην ιστορία τους, με τον Εουσέμπιο να πετυχαίνει 9 γκολ και να είναι πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης.
Ο «Μαύρος Πάνθηρας» εκτός από συλλογικές διακρίσεις, πέτυχε πολλά σπουδαία ατομικά επιτεύγματα. Ήταν ο πρώτος ποδοσφαιριστής που κατέκτησε το Χρυσό Παπούτσι, το 1968 και το ξανάκανε το 1973. Επίσης, ήταν υποψήφιος για τη Χρυσή Μπάλα το 1962 και το 1966, ενώ την κέρδισε το 1965. Το 1979 ολοκλήρωσε την καριέρα του έχοντας το βιογραφικό του 733 γκολ σε 745 αγώνες, που αποτελεί ένα αξεπέραστο ρεκόρ.
Δε θα ξεχάσουμε ποτέ την παρουσία του στα γήπεδα της Πορτογαλίας του Euro 2004, όπου περίμενε πως και πως την κατάκτηση της διοργάνωσης από τη χώρα του, αλλά η Εθνική Ελλάδος του Ότο Ρεχάγκελ του χάλασε τα σχέδια.
Ο Εουσέμπιο έχει ανακηρυχθεί από τη στατιστική υπηρεσία ποδοσφαίρου IFFHS και το περιοδικό World Soccer ως ο 9ος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών