Μαχητικό πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα & πορεία στη Βουλή Οργανωμένη εκπροσώπηση των Αγροτικών Μπλόκων της Κ.Μακεδονίας
Σε δυναμικό πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα προχώρησαν οι αγρότες από όλη τη χώρα ανταπο-κρινόμενοι στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτικών Μπλόκων. Χιλιάδες αγρό-τες από τη Βόρεια Ελλάδα, Θεσσαλία, Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα, Ήπειρο, Κρήτη συγκρότησαν το μεγαλύτερο αγροτικό συλλαλητήριο, που έγινε ποτέ στην Αθήνα με συγκέντρωση στην Πλατεία Βάθη απέναντι από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Από την Κ.Μακεδονία υπήρχαν λεωφορεία από Πέλλα, Ημαθία, Πιερία, Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη, επίσης από την Βόρεια Ελλάδα από Καβάλα, Φλώρι-να, Σέρβια Κοζάνης, κ.ά.
Η συγκέντρωση ξεκίνησε με συναυλία του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, ενώ ο γνωστός συνθέτης και τραγουδιστής αγροτικών τραγουδιών Θωμάς Μπακαλάκος ερμήνευσε τραγούδια από τα «Αγροτικά».
Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Εργαζομένων Τροφίμων-Ποτών-Γάλακτος, εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, των εργαζομένων στην «Coca - Cola» στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι κλείνουν 5 μήνες απεργίας, εκπρόσωπος των επαγγελματοβιοτεχνών Αττικής, εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας υπαλλήλων του Υπουργείου Αγρ. Ανάπτυξης, εκπρόσωποι από αγροτικά μπλόκα της Κρήτης, της Πελοποννήσου, της Νίκαιας, του Κάστρου Βοιωτίας.
Εκπροσωπώντας τα δυναμικά μπλόκα της Κ.Μακεδονίας τη συγκέντρωση στη πλατεία Βάθη χαιρέτισε από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγροτικών Συλλόγων Ν.Πέλλας ο Κάμτσης Χρήστος.
Αλληλέγγυοι στους αγρότες πήραν μέρος στη κινητοποίηση δεκάδες Σωματεία εργαζομένων, αυτοαπα-σχολούμενων, γυναικών, νεολαίας, εργαζόμενοι στον ΟΓΑ, φοιτητές της Γεωπονικής, εργαζόμενοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που είχαν κηρύξει στάση εργασίας, με συνθήματα : «Εργατιά, αγροτιά μια φωνή και μια γροθιά», «Εργάτες, αγρότες, EBE & φοιτητές - με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές», κ.ά.
Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο Γεν. Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, κ.ά.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Βαγγέλης Μπούτας από το μπλόκο της Νίκαιας & πρόεδρος της Ομοσπον-δίας Αγρ. Συλλόγων Καρδίτσας, που να ανάμεσα σε άλλα τόνισε :
«Εμείς που κοντά ένα μήνα, τώρα, βρισκόμαστε στους δρόμους, είμαστε οι φτωχοί, οι μικροί και μεσαίοι αγρότες. Βγήκαμε στον αγώνα να παλέψουμε για την επιβίωση. Για να κρατήσουμε τα χωράφια μας που θέλουν να μας τα αρπάξουν οι τράπεζες και οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Για να παραμείνουμε στα χωριά μας και να μη στριμωχθούμε κι εμείς στις τεράστιες ουρές των ανέργων εδώ στην Αθήνα και στις άλλες μεγάλες πόλεις. Και το δίκιο μας αναγνωρίζεται στις πόλεις και στα χωριά.
Τα αιτήματα που προβάλλουμε με τον αγώνα μας είναι συγκεκριμένα και ζωτικής σημασίας, αφορούν την ίδια την ύπαρξή μας. Είναι και δίκαια. Δεν ζητάμε να μας δώσουν χρήματα. Για να μη μας πάρουν και τις λίγες πενταροδεκάρες που μας απομένουν στην τσέπη, μετά από σκληρή δουλειά, μέσα στη λάσπη και την κοπριά, ενός ολόκληρου χρόνου, αγωνιζόμαστε. Αν μας μείνει και κάτι - γιατί υπάρχουν χρονιές που μπαίνουμε από μέσα, δεν βγάζουμε ούτε τα έξοδα. Αυτό θέλουν να κάνουν με τη φορολογία που μας βάζουν και με τα χαράτσια που σαν το χαλάζι πέφτουν στα κεφάλια μας. Ξέρουμε πως με τα νέα μέτρα και την ΚΑΠ επιταχύνεται η συγκέντρωση της αγροτικής παραγωγής και της αγροτικής γης σε λίγα χέρια ενώ για τους μικρομεσαίους επιφυλάσσεται ανεργία.
Μας το είπαν καθαρά στη συνάντηση που είχαμε με τον κ.Στουρνάρα. Μη διαμαρτύρεστε -μας είπαν- για τη δύσκολη ζωή που ζείτε στα χωριά, γιατί υπάρχουν και χειρότερα. Υπάρχουν στην Αθήνα άνεργοι που τρώνε από τους κάδους των σκουπιδιών. Τους απαντάμε: Θέλετε να μείνουμε κι εμείς χωρίς δουλειά και να τρώμε όλοι από τους κάδους;
Γιατί μας τα λέτε αυτά; Για να μας φέρετε σε αντιπαράθεση με τους άνεργους, τους εργαζόμενους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τα άλλα λαϊκά στρώματα των πόλεων που ζουν με μεγάλη δυσκολία;
Οι φτωχοί αγρότες φταίμε που η ανεργία στη χώρα μας έχει φτάσει στα ύψη και η φτώχεια απλώνεται σαν πανούκλα στις πόλεις; Εμείς φταίμε που το ίδιο το κράτος απολύει χιλιάδες υπαλλήλους, από σχολικούς φύλακες μέχρι καθαρίστριες, για να φτάσει μόνο το 2014 τις 15.000 απολύσεις; Το ίδιο και οι βιομήχανοι, απολύουν, σωρηδόν, εργαζόμενους, χωρίς να δίνουν λογαριασμό και τζιάπι σε κανέναν.
Εμείς φταίμε που οι επιχειρηματίες και το κράτος βάζουν λεπίδι στους μισθούς και τις συντάξεις; Εμείς φταίμε που η Υγεία, η Παιδεία, το νερό, το ρεύμα, οι συγκοινωνίες γίνονται όλο και πιο ακριβά, απλησίαστα για τα λαϊκά στρώματα, γιατί πέρασαν ακόμη περισσότερο στα χέρια των επιχειρηματιών, ενώ έπρεπε να είναι αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, κοινωνικές υπηρεσίες για το λαό;
Όχι δεν φταίμε οι φτωχοί αγρότες, ούτε οι εργάτες, οι υπάλληλοι, οι επαγγελματίες, οι μικρέμποροι. Αυτοί που κυβερνούν φταίνε, οι οποίοι, για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα και τα σχέδια της πλουτοκρατίας, επιτίθενται με λύσσα στη φτωχολογιά. Παίρνουν από τους φτωχούς για να δίνουν στους πλούσιους. Για όλους εμάς βάζουν φόρους και χαράτσια και για τους βιομήχανους, τους μεγαλέμπορους, τους εφοπλιστές, τους τραπεζίτες προσφέρουν συνεχώς απαλλαγές και προνόμια. Καλύπτουν από το δικό μας υστέρημα τις ζημιές τους όταν ξεσπά η κρίση.
Κοντά μας, από την πρώτη στιγμή, βρέθηκαν εργάτες, άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, αυτοπασχολούμενοι, νέοι των σπουδών, γυναίκες των λαϊκών οικογενειών. Ήρθαν στα μπλόκα, πάλεψαν μαζί μας για να σπάσουμε την αστυνομοκρατία. Φωνάξαμε μαζί τα ίδια συνθήματα. Αυξήσαμε έτσι την αγωνιστική πίεση για να αναγκάσουμε την κυβέρνηση ν' αλλάξει την ολική αρνητική στάση της έναντι των δίκαιων αγροτικών αιτημάτων. Εκατοντάδες εργατικά σωματεία, σύλλογοι αυτοαπασχολουμένων, σπουδαστών, γυναικών, άλλοι μαζικοί φορείς συμπαρατάχτηκαν μαζί μας. Βεβαίως, δεν ήρθαν -και πώς θα μπορούσαν άλλωστε να ‘ ρθουν- οι ξεπουλημένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Αυτοί είναι οι τελάληδες των αφεντικών μέσα στους χώρους δουλειάς και στο εργατικό κίνημα, είναι απέναντί μας…
Αυτή η λαϊκή συμμαχία που φτιάχνεται στα μπλόκα είναι πολύ σημαντικό πράγμα. Γιατί, εμείς οι αγρότες έχουμε καταλάβει από την πείρα μας ότι μόνοι μας δεν μπορούμε να πετύχουμε τίποτα. Όλοι μαζί, όμως, σε συμμαχία με τους εργάτες και τα άλλα λαϊκά στρώματα, μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Εμείς λέμε: Μαζί είμαστε δυνατοί, χώρια είμαστε αδύναμοι.
Μπορεί, φέτος, να ήρθαν πολλοί περισσότεροι μαζί μας, αλλά κάποιοι που πέρσι είχαν έρθει, φέτος δε φάνηκαν. Σε κάποιες περιοχές της χώρας έχουν στηθεί και μερικά "αντι-μπλόκα". Συσπείρωσαν και καλοπροαίρετους που ήθελαν να διαμαρτυρηθούν, να δείξουν την αγανάκτησή τους, όμως καθαρά και ειλικρινά τούς λέμε: Τα έστησαν μερικά "απομεινάρια" των αμαρτωλών ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ. Για να ξαναπαίξουν το ρόλο του "Δούρειου Ίππου" μέσα στον αγώνα και το αγροτικό κίνημα. Για να υπονομεύσουν και διασπάσουν τους αγωνιζόμενους αγρότες και να σπάσουν την κινητοποίηση. Προβάλλουν διαφορετικά αιτήματα, που είναι γενικόλογα, δεν προστατεύουν την επιβίωση των μικρών και μεσαίων αγροτών, δεν συγκρούονται με την ΚΑΠ της ΕΕ που μας καταστρέφει, γι' αυτό επικεντρώνονται στο φορολογικό και μόνο. Κάνουν ξεχωριστές συναντήσεις με τη κυβέρνηση και τα κόμματα. Στηρίζουν, επί της ουσίας, την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης. Αλλά "έχουν γνώση οι φύλακες". Οι μικρομεσαίοι αγρότες θα τους απομονώσουν και θα τους ξαναστείλουν στην "αφάνεια", όπου είναι η θέση τους», σημείωσε στην ομιλία του ο Βαγγέλης Μπούτας.
Στη συνέχεια ακολούθησε μαχητική πορεία με τα δεκάδες πανό των μπλόκων από όλη τη χώρα & με συνθήματα : «Παλεύουμε ενάντια στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα μας», «Μας θέλουν φοβισμένους με κάτω το κεφάλι, εμείς τους απαντάμε με οργάνωση και πάλη», «Μέχρι τις Βρυξέλλες να ακουστεί καλά, πίσω δεν κάνει η αγροτιά», «Αγρότη πολέμα δε θα σου μείνει στρέμμα», «Τώρα με τα πόδια, μετά με τα τρακτέρ, αν δεν δικαιωθούμε θα γίνει Κιλελέρ»,κλπ. στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας με κατάληξη στην πλατεία Συντάγματος και τη Βουλή. Αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτικών Μπλόκων επιδίωξε συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής, αλλά το προεδρείο απουσίαζε και οι αγρότες παρέδωσαν το ψήφισμα με τα αιτήματά τους στο γραφείο του κ. Μεϊμαράκη.
Νωρίτερα το πρωί έγινε συνάντηση αντιπροσωπείας αγροτών με τον Διοικητή του ΟΓΑ, όπου μεταξύ άλλων ζήτησαν το όριο συνταξιοδότησης για τις γυναίκες να διαμορφωθεί στα 55 και τα 60 για τους άντρες, να υπάρξει πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους και να μη γίνει καμία κατάσχεση σε αγρότες για ασφαλιστικές οφειλές.