ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

ΤΟ «19ο ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΔΗΜΟΤΩΝ ΔΙΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ»



 Αναβιώνει και φέτος για δέκατη ένατη χρονιά το παραδοσιακό έθιμο του ΑΝΤΑΜΩΜΑΤΟΣ των καταγόμενων με τους διαμένοντες στο Δίον Πιερίας.

 Ένας πλέον καταξιωμένος θεσμός που πραγματοποιείται κάθε χρόνο με πρωτοβουλία του Εφημέριου του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής του π. Δημητρίου Κουτσιμάνη, καθώς και του τοπικού Εκκλησιαστικού Συμβουλίου.

Το «ΑΝΤΑΜΩΜΑ» αναβιώνει, σύμφωνα με το Ορθόδοξο Εκκλησιαστικό εορτολόγιο, την Κυριακή της Κρίσεως, την Κυριακή της Απόκρεω. Μια από τις σημαντικότερες Κυριακές της Ορθοδοξίας με την υπενθύμιση ότι οι Χριστιανοί προετοιμάζονται και προσαρμόζονται για τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή της νηστείας και προσευχής.

Επιπρόσθετα το «ΑΝΤΑΜΩΜΑ», το έθιμο της προσφοράς και αλληλοβοήθειας, σταχυολογεί και αποβλέπει στην κορύφωση του νοήματος της Ορθόδοξης Εκκλησίας και  Πίστεως, ότι είναι η Θρησκεία της αγάπης και υποστήριξης στον άνθρωπο. Η Αποστολική ρήση ότι «εφ’ όσον εποιήσατε ενί τούτων των αδελφών μου των ελαχίστων, εμοί εποιήσατε», αντικατοπτρίζει τη Θεϊκή εντολή για διαρκή προσφορά στον συνάνθρωπο.

Το «19ο ΑΝΤΑΜΩΜΑ των απανταχού Δημοτών του Δίου Πιερίας» θα εορτασθεί την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014, σύμφωνα με την παραδοσιακή συνήθεια.

Μετά τη Θεία Λειτουργία το έθιμο θα αναβιώσει στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής, όπου όλοι μαζί θα έχουν την ευκαιρία να ανταμώσουν, να διατηρήσουν την συνοχή τους και να συνυπάρξουν τόσο οι γηγενείς κάτοικοι του Δίου, όσο και οι συγγενείς και φίλοι που διαβιούν μακριά από την ιδιαίτερη πατρίδα τους.

Σύμφωνα με το έθιμο, τοπικά χορευτικά συγκροτήματα, δημοτική μουσική και πλούσια εδέσματα θα συνοδεύουν την εκδήλωση, την οποία το παραδοσιακό φλάμπουρο δείγμα της αδελφοσύνης των κοινωνιών, θα οδηγεί το όλο τελετουργικό του ΑΝΤΑΜΩΜΑΤΟΣ.

Το «ΑΝΤΑΜΩΜΑ των απανταχού Δημοτών του Δίου Πιερίας» αναβίωσε τις δύο τελευταίες δεκαετίες μετά από αδράνεια πολλών χρόνων.

Η πρωτοβουλία του Εφημέριου του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής πατρός Δημητρίου Κουτσιμάνη αγκαλιάσθηκε από την πρώτη στιγμή από τους κατοίκους της Δίου, οι οποίοι στήριξαν το εγχείρημα συμβάλλοντας όλοι στην επιτυχή πορεία του εθίμου.
 Το «ΑΝΤΑΜΩΜΑ» ανάγεται δεκάδες χρόνια πριν, όταν στο χώρο του σημερινού Ιερού Ναού υπήρχε Μονύδριον υπαγόμενο στην Ιερά Μονή του Αγίου Διονυσίου  του εν Ολύμπω και αποτελούσε το σημείο αναφοράς και συνάντησης των προγόνων των σημερινών κατοίκων του Δίου.

Σήμερα αναβιώνει με τη διαρκή υποστήριξη και συμπαράσταση της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος και απολαμβάνει της ευχής και ευλογίας του Τοποτηρητή της Μητροπόλεως μας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ.κ. Ιγνατίου.

Ο εμπνευστής και πρωτεργάτης του ΑΝΤΑΜΩΜΑΤΟΣ Εφημέριος του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής π. Δημήτριος Κουτσιμάνης με επιστολή - πρόσκληση προς όλους τους Πιεριείς και όχι μόνο, επισημαίνει:

«Αγαπητοί μου εν Χριστώ Αδελφοί.

 Το έθιμο το κληροδοτήσαμε από τους προγόνους μας και το αναβιώνουμε για δέκατη ένατη χρονιά, πάντα με τον παραδοσιακό τρόπο όπως μας το μνημόνευαν οι δικοί μας άνθρωποι.

Νοιώθουμε περήφανοι γιατί η Ελλαδική Ορθόδοξη Εκκλησία, συνέβαλε καθοριστικά στη διατήρηση των ηθών και εθίμων της Ρωμιοσύνης τόσο στα δύσκολα για το λαό μας χρόνια, όσο και σήμερα.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε και εμείς.

Η ταπεινότητα μου και οι αδελφοί μου μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου θα νοιώσουμε ιδιαίτερη χαρά και τιμή με την παρουσία σας στις φετινές εκδηλώσεις».