ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Γαργάλατα, γαργάλατα, ψηφίζουν για τα γάλατα – Εκαναν τη Βουλή ανατολίτικο παζάρι

Γαργάλατα, γαργάλατα, ψηφίζουν για τα γάλατα - Εκαναν τη Βουλή ανατολίτικο παζάρι
Μετά από πολύωρο παζάρι για τη… διάρκεια του γάλακτος που προφανώς έκρυβε και μικροπολιτικές σκοπιμότητες εκλογικών περιφερειών έληξε οριστικά (;) το ανατολίτικο παζάρι που γίνεται εδώ και ημέρες μεταξύ της κυβέρνησης και ορισμένων βουλευτών που απειλούσαν να καταψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο που κυρώνει τη συμφωνία με την Τρόικα.
Στο μεταξύ είχε παρατηθεί ένα μέλος της κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος, είχαν διατυπωθεί βαρύτατες κατηγορίες από κυβερνητικούς βουλευτές και είχε απειληθεί -λεκτικά τουλάχιστον- η πτώση της κυβέρνησης.
Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε τελικά το βράδυ του Σαββάτου κατά πλειοψηφία, μετά από μια επεισοδιακή συνεδρίαση, στην κοινή συνεδρίαση των τριών αρμόδιων επιτροπών της Βουλής.
Όπως όλα δείχνουν θα ψηφιστεί το βράδυ της Κυριακής και στην Ολομέλεια εκτός κι αν η τελική διατύπωση της σχετικής παραγράφου για το γάλα απαιτεί και νέο παζάρι.
Ποιοι ψήφισαν ποιοι καταψήφισαν
Στις επιτροπές Οικονομικών και Παραγωγής και Εμπορίου το σχέδιο νόμου για τα μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας κατ' εφαρμογή του νόμου 4046/2012 κ.α. διατάξεις, ψήφισαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης -ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Ελληνες, ΔΗΜΑΡ και Χρυσή Αυγή- καταψήφισαν όπως και οι Δημοκρατικοί Ανεξάρτητοι βουλευτές. Από τη συζήτηση στις Επιτροπές αποχώρησε το ΚΚΕ.
Το πολυνομοσχέδιο εισάγεται στην Ολομέλεια προς ψήφιση στις 11 το πρωί της Κυριακής με την διαδικασία του κατεπείγοντος, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά από δεκάωρη συζήτηση τα μεσάνυχτα.
Όπως είναι φυσιολογικό η αντιπολίτευση θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία επί των άρθρων του.
Η επεισοδιακή συζήτηση
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με την έναρξη της συνεδρίασης ξεκαθάρισε προς τα μέλη της επιτροπής πως το νομοσχέδιο είναι προαπαιτούμενο, προκειμένου να εκταμιευθεί η χρηματοδότηση της χώρας από το Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ένωσης - αρχής γενομένης από την 1η Απριλίου όπου πρόκειται να υιοθετηθεί η αξιολόγηση της Τριμερούς.
Η απόφαση αυτή, αναμένεται να οριστικοποιηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 15 Απριλίου με απώτερο σκοπό στις 17 του ιδίου μήνα να εκταμιευτούν τα ποσά.
Ως εκ τούτου η Βουλή, δια της πλειοψηφίας, ενέκρινε την εισαγωγή του νομοσχεδίου ως κατεπείγον, ώστε να ψηφιστεί αύριο μέχρι τα μεσάνυχτα από την Ολομέλεια, αφού όμως προηγήθηκαν πολύ έντονες διαμαρτυρίες και αντεγκλήσεις ανάμεσα στους βουλευτές της συμπολίτευσης και κείνων της Αντιπολίτευσης.
Κορύφωση της αντιπαράθεσης ήταν η φράση του Παναγιώτη Λαφαζάνη, κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου του ΣΥΡΙΖΑ προς τα έδρανα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ: «Δεν μπορείτε κύριοι να εγκαθιδρύσετε δικτατορία, δεν σας το επιτρέπει ο λαός», που οδήγησε σε έντονες διαμαρτυρίες και φωνές εναντίον του. Ο κ. Λαφαζάνης πάντως συνέχισε λέγοντας πως οι βουλευτές δεν είναι «ντεκόρ» για να δέχονται πρακτικές που δεν έγιναν ούτε στις πιο σκοτεινές περιόδους του τόπου.
Αποχώρησε το ΚΚΕ από την διαδικασία
Την αποχώρηση του ΚΚΕ από τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα της νέας δόσης των 10 δισ. ευρώ στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Εμπορίου, ανακοίνωσε ο εισηγητής του κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος, σε ένδειξη εναντίωσης του ΚΚΕ στο πολυνομοσχέδιο.
Ο κ. Καραθανασόπουλος διευκρίνισε πως το κόμμα του θα δώσει το παρών στις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν εκτός του Κοινοβουλίου, ενώ θα μετάσχει στην αυριανή συνεδρίαση της Ολομέλειας, προτείνοντας και ονομαστική ψηφοφορία και επί των τριών άρθρων του πολυνομοσχεδίου.