Παρά την σαφή εντολή του Eurogroup προς την κυβέρνηση ότι θα πρέπει έως το Σαββατοκύριακο να έχει επέλθει συμφωνία με την Τρόικα, οι διαφορές είναι μεγάλες και οι απαιτήσεις ανατινάζουν τον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου, ενόψει των Ευρωεκλογών.
Ετσι, η Τρόικα συνεχίζει να έχει μεγάλες αντιρρήσεις για το ύψος του «κοινωνικού μερίσματος» που θα διανείμει η κυβέρνηση από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013. Παράλληλα, εγείρει και ζήτημα συνολικών αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, με τον εξορθολογισμό ορισμένων ειδικών αποδοχών, όπως, π.χ. τα οδοιπορικά και τα εκτός έδρας που λαμβάνουν.
Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, οι εκπρόσωποι των δανειστών αφ' ενός εμμένουν ότι για να προσδιοριστεί το ύψος του κοινωνικού μερίσματος θα πρέπει να διασφαλιστεί πως η διανομή του δεν θα επηρεάσει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2014, ενώ αφ' ετέρου εγείρουν επιπρόσθετες υποχρεώσεις.
Συγκεκριμένα, στο πρώτο σκέλος, σύμφωνα με την Τρόικα, πρέπει πρώτα να εξασφαλισθεί ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 θα είναι 2,9 δισ. ευρώ (1,5% του ΑΕΠ) όσο προβλέπει ο Προϋπολογισμός, και στη συνέχεια να διανεμηθεί η όποια υπέρβαση. Την ίδια ώρα ζητάει, το κοινωνικό μέρισμα να έχει και αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, δηλαδή να μην δοθεί εξ ολοκλήρου σε χαμηλοσυνταξιούχους και ένστολους.
Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν το ενδεχόμενο να αποπληρώσουν, μέσω του πλεονάσματος, ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου. Θεωρούν ότι έτσι αυξάνεται η ρευστότητα στην αγορά και δίνεται αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία.
Όσον αφορά στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, σύμφωνα με το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «δεν τίθεται ζήτημα μείωσης των βασικών μισθών». Όμως, τόσο η ελληνική πλευρά όσο και η Τρόικα θέτουν ζήτημα «εξορθολογισμού».
Φωτογραφία: Eurokinissi