ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Ο Κατερινιώτης ζωγράφος Αθανάσιος Σταθακόπουλος συμμετέχει στην έκθεση Meet the Artist 2014 στη Myrό Gallery


Την Πέμπτη 27 Μαρτίου στις 8μμ εγκαινιάζεται η ομαδική έκθεση έργων τέχνης Meet the Artist 2014 στην Myrό Gallery στη Θεσσαλονίκη, στην οποία συμμετέχει ο Κατερινιώτης ζωγράφος Αθανάσιος Σταθακόπουλος.
Ο ζωγράφος Αθανάσιος Σταθακόπουλος γεννήθηκε το 1942 στην Κατερίνη. Έλαβε τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής από τον Καθηγητή Χαράλαμπο Τσομίδη και στη συνέχεια μαθήτευσε και εργάστηκε για 8 χρόνια (1959-1966) κοντά στον ζωγράφο Αναστάσιο Γκόγκο, αποκτώντας μεγάλη εμπειρία στις προσωπογραφίες.
 
Από το 1967 διατηρεί ατελιέ ζωγραφικής στην Κατερίνη, καθώς το έμφυτο ταλέντο του δεν μπορεί να συμβιβαστεί και επιλέγει τη ζωγραφική ως κύριο και μόνο επάγγελμά του. Είναι από τους λίγους εν ζωή ζωγράφους στην Κατερίνη που ζωγραφίζει επαγγελματικά πάνω από 50 χρόνια.
 
Ταξιδεύει στο Παρίσι, στο Άμστερνταμ, στο Μόναχο και επισκέπτεται πινακοθήκες άλλων χωρών ορμώμενος από την αγάπη του για την τέχνη. Παράλληλα, φιλοτέχνησε τις τοιχογραφίες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Λαμίας σε συνεργασία με τον Καθηγητή του πανεπιστημίου Πατρών κ. Κουτσαφτίκη.
 
Την πενταετία 1976-1980 διδάσκει ζωγραφική στα Ν.Ε.Λ.Ε. Πιερίας και οργανώνει αξιόλογες ομαδικές εκθέσεις με μαθητές του.
 
Το 1980 με τον ζωγράφο Ευάγγελο Χαριτόπουλο ιδρύει τον Σύλλογο Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Ν. Πιερίας (ΣΚΕΤΠ), στον οποίο διετέλεσε Πρόεδρος την οκταετία 1984-1991.
 
Έχει λάβει μέρος σε εκπομπές της ΕΡΤ με τίτλο “Δημιουργοί στην Περιφέρεια” με τον Καθηγητή αρχαιολογίας του ΑΠΘ Δημήτριο Παντερμαλή, τον ζωγράφο Αναστάσιο Γκόγκο, τον συγγραφέα Γεώργιο Ράπτη κ.ά.
 
Από το 1991 λειτουργεί υπ' ευθύνη του Εργαστήρι Μαθημάτων Ζωγραφικής για κάθε ηλικία και Ελευθέρου Σχεδίου για υποψηφίους της σχολής Καλών Τεχνών και του Πολυτεχνείου, με πολλές επιτυχίες.
 
Το 1993 ο σύλλογος “Οι Φίλοι της Μουσικής Ν.Πιερίας” του απένειμε τιμητική διάκριση για την προσφορά του στις Εικαστικές Τέχνες. Το 2008 τιμήθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο Εικαστικών Καλλιτεχνών Ν. Σερρών με το Χάλκινο Μετάλλιο για την πολύτιμη κοινωνική και καλλιτεχνική προσφορά του.
 
Η εικαστική του παρουσία είναι έντονη έως σήμερα με σειρά ατομικών και ομαδικών εκθέσεων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Κατερίνη, Δράμα και σε πολλές άλλες πόλεις.
 
Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και σε Δημόσιους χώρους και Οργανισμούς.
 
Η ζωγραφική του Αθανάσιου Σταθακόπουλου είναι κατά κύριο λόγο παραστατική και η θεματολογία του από την καθημερινή ζωή με κυρίαρχο το ανθρώπινο στοιχείο. Τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται η αφαίρεση στα έργα του χωρίς να παύουν να είναι ρεαλιστικά και αυτό γιατί δεν διαχωρίζει τις τεχνοτροπίες στη ζωγραφική του. Δουλεύει με επιμονή και λεπτομέρεια τα πρόσωπα και με μεγαλύτερη ελευθερία, πολλές φορές πιο αφηρημένα και αφαιρετικά τα υπόλοιπα σημεία του έργου, με αποτέλεσμα κάθε κομμάτι του καμβά να αποτελεί ένα ανεξάρτητο έργο δημιουργώντας στο σύνολό του μια ολοκληρωμένη σύνθεση.