Μια παραλλαγή της οικογενειακής συνταγής των γονιών μου από το Καρπενήσι, πλούσια σε αρώματα και με πικάντικη γεύση.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης
Food Styling: Αντωνία Κατή
Food Styling: Αντωνία Κατή
Υλικά
- Για τους κεφτέδες
- 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
- 3 φέτες από ψίχα μπαγιάτικου ψωμιού, μέτριες
- 1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
- 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. σούπας ρίγανη, θυμάρι ή θρούμπι
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 αβγό, ελαφρώς χτυπημένο
- λίγο αλεύρι για το πασπάλισμα των κεφτέδων
- αλάτι, πιπέρι
- Για το φαγητό
- 3 πιπεριές πράσινες, σε χοντρές λωρίδες
- 3 πιπεριές κόκκινες Φλωρίνης, σε χοντρές λωρίδες
- 1 κρεμμύδι μικρό, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, σε χοντρές φέτες
- 2 φλιτζάνια ντομάτες αποφλοιωμένες, τριμμένες
- 2 κουτ. σούπας βασιλικό ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 1 ξυλάκι κανέλας μικρό
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C. Μουσκεύετε την ψίχα ψωμιού και τη στραγγίζετε καλά. Αναμιγνύετε με τα υπόλοιπα υλικά για τους κεφτέδες και ζυμώνετε το μίγμα μέχρι τα υλικά να ενωθούν καλά.
Βήμα 2
Πλάθετε μέτριους κεφτέδες, τους πασπαλίζετε με αλεύρι και τους στρώνετε σε λαδωμένο ταψί. Τους ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά, γυρίζοντάς τους ενδιάμεσα να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές.
Βήμα 3
Σε πλατιά κατσαρόλα σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο λάδι μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Προσθέτετε τις πιπεριές και τις σοτάρετε λίγο μέχρι να μαραθούν.
Βήμα 4
Προσθέτετε την ντομάτα, το βασιλικό, τη ζάχαρη, την κανέλα, αλάτι και πιπέρι. Αφήνετε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 15 λεπτά περίπου και προσθέτετε τους κεφτέδες.
Βήμα 5
Σκεπάζετε το φαγητό και αφήνετε να σιγοβράσει για 20-25 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Σερβίρετε με τηγανητές πατάτες.