ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ «ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΞΥΠΝΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΕΥΦΥΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  17/9/2014



            Στην «Εβδομάδα Έξυπνης Κινητικότητας Θεσσαλονίκης» (22-26 Σεπτεμβρίου 2014), με θέμα «Το μέλλον των Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών», συμμετέχει φέτος η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ως συνδιοργανωτής μαζί με το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης και τη συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης.
            Στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Έξυπνης Κινητικότητας Θεσσαλονίκης: Το μέλλον των Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών», η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει στις παρακάτω εκδηλώσεις:

·        Ανοιχτό Φόρουμ για τα Ευφυή Συστήματα Μεταφορών στη Θεσσαλονίκη
(Τετάρτη 24/9/2014, 10.00-13.00, «Μακεδονία Παλλάς»)
Στο πλαίσιο του έργου COMPASS4D (Cooperative Mobility Pilot on Safety and Sustainability Services for Deployment), ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας θα αναπτύξει τις προτεραιότητες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τα Ευφυή Συστήματα Μεταφορών για την περίοδο 2014-2020 στο «Ανοιχτό Φόρουμ για τα Ευφυή Συστήματα Μεταφορών στη Θεσσαλονίκη», που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014, από τις 10:00 ως τις 13:00, στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς».
Σχετικά με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην «Εβδομάδα Έξυπνης Κινητικότητας Θεσσαλονίκης», ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας δήλωσε ότι «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εφαρμόζει έμπρακτα τις πολιτικές της για ενίσχυση της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας, σε συνέχεια προηγούμενων σχετικών δράσεων που εκπόνησε με επιτυχία. Η Κεντρική Μακεδονία βρίσκεται σε κομβική θέση στη διασύνδεση της χώρας με την υπόλοιπη Ευρώπη, έχοντας σημαντικές υποδομές και δίκτυα μεταφορών καθώς και την κρίσιμη μάζα ερευνητικών ιδρυμάτων και καινοτόμων επιχειρήσεων. Σ’ αυτή την κατεύθυνση, αξιοποιούμε όλους τους διαθέσιμους ευρωπαϊκούς πόρους και στηρίζουμε τις προσπάθειες που βασίζονται σε καινοτόμες τεχνολογίες, οι οποίες συνεισφέρουν στη βελτίωση της κινητικότητας των πολιτών και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας όλων των παραγωγικών κλάδων της περιοχής.
Τα Ευφυή Συστήματα Μεταφορών αποτελούν βασικό άξονα  της έξυπνης εξειδίκευσης, καθώς συνδυάζονται με την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας και την απομάκρυνση των σημείων συμφόρησης, προκειμένου να βελτιώσουμε περαιτέρω τα δίκτυα μεταφορών της Περιφέρειάς μας στη νέα προγραμματική περίοδο 2014- 2020. Επιδίωξή μας αποτελεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να καταστεί διεθνώς ανταγωνιστική και πρωτοπόρα στην εφαρμογή Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών για τη βιώσιμη ανάπτυξη και κινητικότητα», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Στο «Ανοιχτό Φόρουμ για τα Ευφυή Συστήματα Μεταφορών στη Θεσσαλονίκη» θα συμμετάσχουν επίσης  φορείς της Θεσσαλονίκης, καθώς και Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες  που εξειδικεύονται στη διαμόρφωση σχεδίου δράσης και πλαισίου συνεργασίας για την ανάπτυξη των Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών στη Θεσσαλονίκη. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα βραβευθούν πρωτοβουλίες φορέων, εταιριών και ατόμων που στηρίζουν την βιώσιμη κινητικότητα και αποδεικνύουν την καινοτόμο επιχειρηματικότητα μέσα από την ανάπτυξη έξυπνων συστημάτων μεταφορών.
Το έργο «COMPASS4D - Cooperative Mobility Pilot on Safety and Sustainability Services for Deployment», όπου συμμετέχει ως Έλληνας εταίρος και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στοχεύει να αναδείξει τα πλεονεκτήματα των συνεργατικών συστημάτων κινητικότητας και να εφαρμόσει υπηρεσίες που θα βελτιώσουν την οδική ασφάλεια και την ενεργειακή αποδοτικότητα, ενώ παράλληλα θα μειώσουν τα επίπεδα συμφόρησης στις οδικές μεταφορές. Κύριος στόχος του έργου είναι η συνέχιση των υπηρεσιών μετά το τέλος του έργου, καθώς και η επέκταση της εφαρμογής τους. Οι υπηρεσίες που θα εφαρμοστούν στο πλαίσιο του έργου είναι οι ακόλουθες:
• Υπηρεσία προειδοποίησης κινδύνου
• Υπηρεσία έγκαιρης προειδοποίησης παραβίασης ερυθρού σηματοδότη
• Υπηρεσία ενεργειακά αποδοτικού σηματοδοτούμενου κόμβου.
Η πιλοτική εφαρμογή του έργου στην Ελλάδα διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει ως εταίρος στην κοινοπραξία του έργου «COMPASS4D - Cooperative Mobility Pilot on Safety and Sustainability Services for Deployment», η οποία αποτελείται από 31 εταίρους από δέκα χώρες και συντονίζεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών ERTICO - ITS Europe. Οι Έλληνες εταίροι του έργου είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η εταιρία Infotrip και η εταιρία Taxiway.




·        Επίδειξη των Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών στη Θεσσαλονίκη
(Πέμπτη 25/9/2014, 9.00-15.00, ΕΚΕΤΑ)
Την Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014, στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Έξυπνης Κινητικότητας Θεσσαλονίκης», διοργανώνεται επίδειξη των Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών στην πόλη, που θα πραγματοποιηθεί στο ΕΚΕΤΑ (Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, 6ο χλμ. Χαριλάου-Θέρμης, Θεσσαλονίκη), από τις 9 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι. Η εκδήλωση θα είναι ανοιχτή για το κοινό και θα περιλαμβάνει επισκέψεις στο Κέντρο Ελέγχου Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στο Κέντρο Ελέγχου Δημοσίων Συγκοινωνιών του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, στο Κέντρο Διαχείρισης Σηράγγων της Εγνατίας Οδού ΑΕ και στο Κέντρο Αστικής Κινητικότητας Θεσσαλονίκης του ΙΜΕΤ.
Η συμμετοχή των ενδιαφερομένων στην εκδήλωση είναι δωρεάν. Στις επισκέψεις θα παρέχεται τεχνική παρουσίαση των συστημάτων. Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, απαιτείται εγγραφή μέσα από την ιστοσελίδα www.itsweek.gr

Εβδομάδα Έξυπνης Κινητικότητας Θεσσαλονίκης
Η  «Εβδομάδα Έξυπνης Κινητικότητας Θεσσαλονίκης: Το μέλλον των Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών» (22-26/9/2014) στοχεύει:
α) Στην επίδειξη εφαρμογών έξυπνων συστημάτων μεταφορών που λειτουργούν οι φορείς της πόλης και τα θετικά αποτελέσματα που αυτά έχουν για την καθημερινότητα του πολίτη, ώστε να γίνουν κατανοητά και άμεσα προσπελάσιμα από τους πολίτες.
β) Στην ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στους συναρμόδιους φορείς και ομάδες εμπλεκομένων της πόλης και εκπροσώπων φορέων του εξωτερικού, για τους τρόπους συνεργασίας τους και τη διαμόρφωση των προτεραιοτήτων πολιτικής και δράσεων για την συνέχιση της ανάπτυξης τέτοιων συστημάτων στο μέλλον και την εδραίωση της έξυπνης κινητικότητας στη Θεσσαλονίκη.
γ) Στην ανάδειξη του τρόπου με τον οποίο η επίτευξη της έξυπνης βιώσιμης κινητικότητας μπορεί να υποστηρίξει την ανάπτυξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας στην πόλη.
δ) Στην εδραίωση της συνεργασίας με φορείς του εξωτερικού που διατηρούν την πρωτοπορία στην ανάπτυξη και στην εφαρμογή Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών και την αναγνώριση δυνατοτήτων για άντληση επιπλέον χρηματοδοτικών πηγών για την Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της Ευρώπης για την ανάπτυξη των έξυπνων πόλεων του μέλλοντος.
           
** Αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων της «Εβδομάδας Έξυπνης Κινητικότητας» μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία

Γραφείο Τύπου