ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Αγωνιούν για σωσίβιο.Πολιτικό σωσίβιο προσδοκά ο Α. Σαμαράς, που προετοιμάζεται να μεταβεί στο Βερολίνο ως ικέτης της Ανγκελα ..

Enet,gr
Μέρκελ. Ευρισκόμενος προ αδιεξόδου, γνωρίζει ότι μόνο εάν μπορέσει να εξασφαλίσει  πολιτικού χρόνου της συγκυβέρνησης.
Θέλει πάση θυσία να αποφύγει ένα νέο δάνειο, που αναγκαστικά θα συνοδεύεται από νέο Μνημόνιο, ακόμα κι αν επιχειρήσουν να το «βαφτίσουν» αλλιώς. Από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο θα φανεί εάν το Βερολίνο θα δώσει φιλί ζωής στην παραπαίουσα κυβέρνηση, ποντάροντας σε παράταση του βίου της.
Γνωρίζουν οι κυβερνητικοί εταίροι ότι χωρίς να ανοίξει συζήτηση για πολιτική διαπραγμάτευση του χρέους και εάν δεν αποφύγουν ένα τρίτο Μνημόνιο, εξανεμίζονται οι όποιες δυνατότητες διαθέτουν για να «εκβιάσουν» την ψήφο των βουλευτών προκειμένου να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Θέλουν, έστω, να στήσουν μια βιτρίνα αλλαγής της ασκούμενης πολιτικής, προκειμένου να επιχειρήσουν αντιστροφή του αρνητικού κλίματος.
Οι δανειστές δεν δείχνουν να συναινούν στην προοπτική μιας «χαλάρωσης» της εποπτείας και αναμένεται να βάλουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ακόμα και τα χρήματα της τελευταίας δόσης. Πιέζουν για να επιβάλουν ένα νέο Μνημόνιο, ώστε να υποχρεώσουν την Ελλάδα σε νέες δεσμεύσεις και στα επόμενα χρόνια.
Κλιμακούμενες πιέσεις προέρχονται από διάφορες πλευρές των δανειστών, ενώ διαφορετικές προτάσεις πέφτουν στο τραπέζι. Κοινός παρονομαστής, η προσπάθεια για επιβολή ενός νέου Μνημονίου, ενώ η κυβέρνηση ελπίζει να πάρει το «πράσινο φως» για μια πολιτική διαπραγμάτευση. Το αποτέλεσμα θα κρίνει και τις διεργασίες στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης το επόμενο διάστημα.
Η αγωνιώδης προσπάθεια των εταίρων για την παραμονή στην εξουσία εξελίσσεται όταν την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ προβάλλει ως ήρεμη δύναμη προ των πυλών. Ο Αλ. Τσίπρας οικοδομεί μεθοδικά το ηγετικό του προφίλ με τις επαφές και τα ταξίδια στο εξωτερικό, ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αυξάνει τη δημοσκοπική διαφορά στις μετρήσεις και χτίζει σταδιακά συμμαχίες στην προοπτική μιας αριστερής κυβέρνησης για τη σωτηρία της χώρας. Το σκηνικό της επόμενης ημέρας, πάντως, δεν έχει ακόμα αποκρυσταλλωθεί. 
Enet,gr