ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Ομερτά για τα δάνεια Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ


«Ομερτά» και με τη βούλα επικρατεί γύρω από τα τραπεζικά δάνεια της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, καθώς η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να δώσει στη δημοσιότητα ακριβή στοιχεία για τα περίπου 300 εκατ. ευρώ που χρωστούν τα δύο κόμματα στην πρώην Αγροτική Τράπεζα και νυν Πειραιώς.

Παρ’ όλο που για το συγκεκριμένο θέμα ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γιώργος Κυρίτσης έχει καταθέσει δύο επίκαιρες ερωτήσεις...
τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, οι αρμόδιοι υπουργοί Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος, και Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, απέφυγαν επιμελώς να προσέλθουν στη Βουλή για να απαντήσουν, ενώ ενημέρωσαν τον βουλευτή ότι είναι… αναρμόδιοι.

Ωστόσο, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για το πολιτικό χρήμα, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν μη κοστολογημένη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τροπολογία με την οποία ρυθμίζουν μονομερώς τα τραπεζικά τους δάνεια, ορίζοντας το 40% της κρατικής επιχορήγησης που λαμβάνουν ως ακατάσχετο.

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για τον δανεισμό όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων είχαν δοθεί μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου τον Ιούλιο του 2010 από το ίδιο το ΥΠΕΣ, όμως τέσσερα χρόνια μετά, τόσο το ΥΠΕΣ όσο και το υπουργείο Οικονομικών αρνούνται να δώσουν στη δημοσιότητα τα νεότερα στοιχεία.

Το ίδιο ισχύει και για τα δύο κυβερνητικά κόμματα, τα οποία, παρά τη δημόσια συζήτηση που έχει ξεκινήσει, δεν έχουν εκδώσει ούτε μία ανακοίνωση στην οποία να εξηγούν πότε και πόσα δάνεια έχουν πάρει και αν αυτά σήμερα εξυπηρετούνται.

Παρόμοια στάση κρατά και η Τράπεζα της Ελλάδος, κάνοντας λόγο για τραπεζικό απόρρητο, όποτε έχει ερωτηθεί από βουλευτές.

Χάρης Ιωάννου από efsyn