ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Η «στρογγυλή θεά» αναστατώνει την αγορά τηλεπικοινωνιών

Η «στρογγυλή θεά» αναστατώνει την αγορά των τηλεπικοινωνιών.Πώς το Champions League ενδέχεται να πυροδοτήσει εξελίξεις στη
Forthnet.Στελέχη του κλάδου υποβαθμίζουν την σημασία των ευρωπαϊκών διοργανώσεων.
   
Αναστάτωση επικρατεί στην αγορά των ηλεκτρονικών επικοινωνιών μετά τη γνωστοποίηση ότι η ΟΤΕ TV απέκτησε τα δικαιώματα του Champions League και του Europa League για την περίοδο 2015-2018, σε μία κίνηση που εκτιμάται από πολλούς ότι ενδεχομένως θα πυροδοτήσει εξελίξεις γύρω από τη Forthnet και τη Nova.

Η «στρογγυλή θεά» αναστατώνει την αγορά των τηλεπικοινωνιών 


Μάλιστα, φαίνεται ότι αποκτά διαστάσεις «αστικού μύθου» το τίμημα που κατέβαλε ο ΟΤΕ για την απόκτηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, καθώς αντικρουόμενες πληροφορίες από την αγορά μιλούν ως και για 120 εκατ. ευρώ - ποσό που θεωρείται σκανδαλώδες από κάθε άποψη.

Εν τούτης, ο ΟΤΕ τηρεί σιγήν ιχθύος για το ζήτημα και δεν σχολιάζει ούτε την απόκτηση των δικαιωμάτων ούτε φυσικά το άγνωστο τίμημα. Πηγές κοντά στον οργανισμό πάντως σχολιάζουν ότι το επίμαχο ποσόν (σε χιλιάδες) δεν ήταν τριψήφιο.

Στελέχη του κλάδου εκτιμούν ότι το νέο αυτό επεισόδιο στην τηλεπικοινωνιακή αγορά της Ελλάδας θα πυροδοτήσει καθοριστικές εξελίξεις στην υπόθεση της Nova και της Forthnet, την ώρα μάλιστα που η διαδικασία του due diligence για την τελευταία είναι ανοιχτή, σε συνέχεια των προτάσεων εξαγοράς που είχαν καταθέσει μέσα στο καλοκαίρι ο ΟΤΕ και το «δίδυμο» Wind και Vodafone, αντίστοιχα.

Το «ματς» για την εξαγορά της Nova

Πηγές της αγοράς μιλούν για την καταβολή ενός υψηλότατου τιμήματος εκ μέρους του ΟΤΕ, το οποίο «έρχεται να καθαρίσει το παιχνίδι» και πιθανώς να σηματοδοτεί την απόσυρση του ενδιαφέροντος του ομίλου από την εξαγορά της Nova. Όπως μεταδίδουν, σε περίπτωση που αυτό το σενάριο επιβεβαιωθεί, οι άραβες μέτοχοι της Forthnet θα μείνουν με έναν διεκδικητή για την εταιρεία, αλλά και με νέα δεδομένα, καθώς το προϊοντικό χαρτοφυλάκιο της Nova θα χάσει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

«Η λογική λέει ότι θα πρέπει να γίνει επαναξιολόγηση της εταιρείας με βάση τις πρόσφατες εξελίξεις» συνεχίζουν, προβλέποντας ότι η νέα αυτή κατάσταση είτε θα επιταχύνει είτε θα επιβραδύνει τις ζυμώσεις για το μέλλον της Forthnet. Όπως μεταδίδουν, τον πρώτο λόγο θα έχουν οι δανειστές της εταιρείας, οι οποίοι διήνυσαν μία ευνοϊκή περίοδο, έχοντας απέναντί τους δύο αξιόχρεους και δυνατούς διεκδικητές και θεωρώντας ότι τα χρήματά τους είναι εξασφαλισμένα. «Εάν μείνει ένας, τα δεδομένα αλλάζουν» προσθέτουν.

Βέβαια, αυτή δεν είναι η μόνη ανάλυση, που «τρέχει» στην αγορά. Αντίθετα, στελέχη του κλάδου υποβαθμίζουν την πραγματική σημασία των ευρωπαϊκών διοργανώσεων του Champions League και του Europa League, καθώς, όπως λένε, η δυνητική συνδρομητική βάση που υπόσχονται είναι μικρή διότι οι καταναλωτές με σαφήνεια προτιμούν το εγχώριο πρωτάθλημα, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλες τις χώρες του κόσμου. Επίσης, υπογραμμίζουν ότι αυτό το «πακέτο» αγώνων είναι θα είναι ιδιόρρυθμο, καθώς τα μισά ματς θα μεταδίδονται από την ελεύθερη τηλεόραση, σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές της UEFA.

Η αλλαγή «πακέτου»

Η Nova θα συνεχίσει να μεταδίδει τους αγώνες των δύο διασυλλογικών διοργανώσεων του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, η ΝΕΡΙΤ διατηρεί τον αγώνα της Τετάρτης και ο ΑΝΤ1 το ματς της Πέμπτης, ενώ η δημόσια τηλεόραση θα μεταδώσει τους τελικούς. Ο OTE TV θα αναλάβει τη σκυτάλη από την τηλεοπτική σεζόν 2015-2016, αλλά ο αγώνας της Τετάρτης του Champions League θα μεταδίδεται από ελεύθερη τηλεόραση, όπως θα γίνει και με τους δύο τελικούς.

Το «αθλητικό πακέτο» της Nova περιέχει μεταξύ άλλων το ελληνικό πρωτάθλημα της Super League και τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις Champions League και Europa League. Ο ΟΤΕ TV προβάλλει το αγγλικό πρωτάθλημα (Premier League), το ισπανικό (Primera Division), το γερμανικό (Bundesliga), το ιταλικό (Campionato), το Κύπελλο Ελλάδας και τους αγώνες της εθνικής ποδοσφαίρου στην προκριματική φάση του Euro 2016.

Μάλιστα, τη Δευτέρα ο ΟΤΕ TV και η ΚΑΕ Ολυμπιακός ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους για τη μετάδοση όλων των εντός έδρας αγώνων της ερυθρόλευκης ομάδας για το πρωτάθλημα της Α1 μπάσκετ την τρέχουσα σεζόν.

Το οικονομικό «βάρος» του deal

Στο μεταξύ, παρ' όλο που ο ΟΤΕ διατηρεί το τίμημα της εξασφάλισης των δικαιωμάτων ως επτασφράγιστο μυστικό, κρίνεται βέβαιο ότι αναλαμβάνει μία σημαντική οικονομική υποχρέωση, δεδομένου ότι σε ετήσια βάση θα πρέπει να προσθέσει σε αυτό το κόστος και περίπου 40 εκατ. ευρώ κατ' έτος για το τηλεοπτικό περιεχόμενο του υπόλοιπου προγράμματος του ΟΤΕ TV. Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά πληροφορίες, για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων της τρέχουσας περιόδου της Super League και Champions League η Nova είχε καταβάλει ποσόν μεγαλύτερο των 40 εκατ. ευρώ.
ΒΗΜΑ