ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Μήνυμα της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

28ης  Οκτωβρίου 40, Κατερίνη    

                                                                        e-mail: press@pieria.pkm.gov.gr
                                                                         
                                                                    


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ





          Η βία κατά των γυναικών συνιστά κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ένα από τα σημαντικότερα κοινωνικά προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας. Εν έτη 2014, τα στοιχεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών είναι αποκαρδιωτικά, καθώς 1 στις 3 γυναίκες  κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της, 1 στις 5 γυναίκες  θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού και το 40% με 50% των γυναικών   της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής  παρενόχλησης στο χώρο εργασίας της.
          Ο Δυτικός Κόσμος, υπερήφανος για τη δήθεν «ισότητα» που έχει εξασφαλίσει μεταξύ των δύο φύλων, εξακολουθεί να κρύβει και να αποσιωπά μία από τις μεγαλύτερες σύγχρονες μάστιγες, τη βία κατά των γυναικών. Ένας ύπουλος, κρυφός εχθρός, ένας κίνδυνος που ελλοχεύει μέσα σε κάθε σπίτι που δια γυμνού οφθαλμού διαφαίνεται αξιοπρεπές και αθώο.
          Η 25η Νοέμβρη ας αποτελέσει την ημέρα ενημέρωσης, αφύπνισης, ενδυνάμωσης των γυναικών που βιώνουν απάνθρωπες συμπεριφορές από τους συντρόφους τους, τους εργοδότες τους ή ακόμη και τους γονείς τους. Ας μην ξεχνάμε ότι βία δεν είναι μόνο η σωματική, αλλά και η λεκτική, είναι η ταπείνωση, η εκμηδένιση της αξιοπρέπειας και η έλλειψη σεβασμού απέναντι στο «αδύναμο φύλο», το οποίο στην πραγματικότητα, όχι μόνο δεν είναι ασθενές, αλλά έχει δύναμη ψυχής, έχει διαπρέψει σε όλους τους τομείς, της επιστήμης, της επιχειρηματικότητας, της πολιτικής και πρωταγωνιστεί στα κέντρα λήψης αποφάσεων, ακόμα κι αν έχει πολύ δρόμο να διανύσει για να καταφέρει να φτάσει στην πραγματική ισότητα με το ανδρικό φύλο.
          Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, αλλά και εγώ προσωπικά τόσο ως Αντιπεριφερειάρχης, αλλά κυρίως ως γυναίκα θέλω να επισημάνω πως καμία από εμάς δεν είναι μόνη της σε αυτό το Γολγοθά της βίας. Είναι ηθική μας υποχρέωση να βοηθήσουμε και να προστατεύσουμε κάθε κορίτσι, κάθε γυναίκα, ακόμα και στην υποψία ότι μπορεί να κακοποιείται.
          Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών και το Γραφείο Ισότητας των Φύλων της Ένωσης Περιφερειών έχει ήδη δρομολογήσει τη διεξαγωγή ημερίδας με κεντρικό θέμα την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, στην έδρα της Π.Ε. Πιερίας. Σκοπός μας είναι να  υπάρξει σωστή και πλήρης ενημέρωση για το φαινόμενο, αλλά κυρίως να υπάρξει ένας παραγωγικός διάλογος, ώστε να δοθούν πραγματικές και ουσιαστικές λύσεις. Γιατί μόνο μία κοινωνία με αλληλεγγύη, στην οποία υπάρχει σεβασμός και στα δύο φύλα χωρίς διακρίσεις, μπορεί να εξαλείψει τέτοιου είδους κοινωνικά φαινόμενα που μαστίζουν.

Ας μη μείνουμε άλλο σιωπηλοί.

                                                          Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας

                                                                   Σοφία Μαυρίδου