ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Κατατέθηκε, με 8 υπογραφές, το κείμενο για εκλογή ΠτΔ από την παρούσα Βουλή…και η ΔΗΜΑΡ κατά τα γνωστά «διευκρινίζει»

με 8 υπογραφές κατατέθηκε τελικά το κείμενο ανεξάρτητων βουλευτών για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Ποιοι υπογράφουν
Κατατέθηκε στη Βουλή το μεσημέρι της Παρασκευής η επιστολή των ανεξάρτητων βουλευτών και βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς με την οποία ζητούν συνεννόηση κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.Το κείμενο κατατέθηκε, τελικώς, με οχτώ υπογραφές, αν και το βράδυ της Πέμπτης είχαν κυκλοφορήσειπληροφορίες που ήθελαν τον αριθμό αυτών που υπέγραφαν να είναι αρκετά μεγαλύτερος και να περιλαμβάνει και βουλευτές της ΝΔ. Εν τέλει την πρόταση υπογράφουν οι Χρήστος Αηδόνης, Σπύρος Λυκούδης, Βασίλης Οικονόμου, Πέτρος Τατσόπουλος, Γρηγόρης Ψαριανός και από τη ΔΗΜΑΡ οι Νίκος Τσούκαλης, Νίκη Φούντα και Θωμάς Ψύρρας.
Οι βουλευτές προτείνουν ………….
……….να ξεκινήσει η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, να υπάρξει εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, καθώς και συμφωνία για εθνικές εκλογές μέσα στο 2015.
Διευκρινιστική δήλωση από τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ
Μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής, οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, Νίκη Φούντα και Θωμάς Ψύρρας διευκρίνισαν σε δήλωσή τους ότι η υπογραφή τους στο κείμενο για εθνική συνεννόηση δεν συνδέεται την ψήφιση Προέδρου της Δημοκρατίας.Συγκεκριμένα, η δήλωση των τριών βουλευτών της ΔΗΜΑΡ έχει ως εξής:
«H πρόταση των Βουλευτών για εθνική συνεννόηση είναι μια “δέσμη” τριών ενεργειών συναίνεσης, που προϋποθέτει απαραίτητα την συμφωνία των δύο μεγάλων κομμάτων. Προς αυτά κυρίως απευθύνεται. Πρόκειται για πρόταση-έκκληση για στοιχειώδη συνεννόηση που έχει ανάγκη ο τόπος  ώστε να διασφαλίσουμε -έστω και την τελευταία στιγμή- κάποιες εκ των κορυφαίων θεσμικών διαδικασιών: α) συμφωνία για να ολοκληρωθεί η Αναθεώρηση του Συντάγματος τα δύο επόμενα χρόνια, β) συμφωνία για Εκλογή Προέδρου, γ) συμφωνία για το χρόνο των εκλογών.
Η Πρόταση αυτή είναι ενιαία και ΔΕΝ συνδέεται με την επιλογή και την ψήφο του καθενός βουλευτή στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η αποδοχή της πρότασης θα έχει ως αποτέλεσμα:
1) να αποδείξει ότι οι πολιτικές δυνάμεις δεν έχασαν τη δυνατότητα στοιχειώδους συνεννόησης
2) να αποφορτίσει το κακό πολωτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί
3) να δώσει την αίσθηση ότι η χώρα πορεύεται συντεταγμένα και με σταθερότητα, γεγονός που θα διευκολύνει τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και το ΔΝΤ και θα θέσει τις βάσεις για την καλύτερη διαπραγμάτευση του χρέους.
4) να μην μεταθέσει την αναθεώρηση του συντάγματος πέρα από το 2020 και να υπάρξει ο χρόνος για να γίνουν οι συνταγματικές αλλαγές (για το πολιτικό σύστημα, τις εξουσίες του προέδρου, την ευθύνη υπουργών, τους πόρους της αυτοδιοίκησης, το εκλογικό σύστημα, το σταθερό φορολογικό σύστημα κλπ) που είναι απαραίτητες για μελλοντικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα».
eklogika.