ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Το Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους ταξιδεύει στην Κατερίνη




Συνεχίζοντας τα ταξίδια του ανά την Ελλάδα και τον κόσμο, το Φεστιβάλ Δράμας σταματάει στην Κατερίνη, στον 1ο όροφο του Πολιτιστικού Κέντρου Εκάβη, την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου. Στο πλαίσιο της αποκέντρωσης των εκδηλώσεων που επιχειρεί κάθε χρόνο το Φεστιβάλ και σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Κατερίνης, οι σινεφίλ θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όλες τις βραβευμένες ταινίες του φετινού ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος.
ΩΡΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ 7:00 μ.μ, ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
1.      Τρεις αυγουλιέρες, παραλίγο τέσσερις  (ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ)
2.      Ιλένα  (ΣΠΥΡΟΣ ΣΚΑΝΔΑΛΟΣ)
3.      For Eternity  (ΜΑΡΙΑ ΛΑΦΗ)
4.      Όταν αρχίζει το τραγούδι (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΟΘΟΣ)
5.      ΙΙ (ΕΥΘΥΜΗΣ KOSEMUND ΣΑΝΙΔΗΣ)
6.      Drag me: An urban music tale (ΝΙΚΟΣ ΚΕΛΛΗΣ)
7.      Πέρασμα (ΛΑΜΠΡΟΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ)
8.      Jennings Lodge (ΑΛΙΚΗ ΣΟΥΜΑ)
9.      Maasai (ΧΑΡΗΣ ΛΑΓΚΟΥΣΗΣ)

ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
      1. Προσευχή  (ΘΑΝΑΣΗΣ ΝΕΟΦΩΤΙΣΤΟΣ)
     2. Εβίβα (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΑΚΟΣ - ΑΜΕΡΙΣΣΑ ΜΠΑΣΤΑ)
     3. Βόλτα (ΣΤΕΛΛΑ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ)
     4. A single body  (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΟΥΝΟΥΚΟΣ)
     5. Sunday (ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΕΡΦΑΣ)
     6. Δείπνο για λίγους (ΝΑΣΟΣ ΒΑΚΑΛΗΣ)
     7. The immortalizer  (ΜΑΡΙΟΣ ΠΙΠΕΡΙΔΗΣ)
 Πληροφορίες για τις ταινίες που θα προβληθούν:
H οικονομική κρίση και η σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα στην Ελλάδα, απασχόλησαν και φέτος μια μεγάλη μερίδα των νεαρών δημιουργών. Επιπλέον θέματα όπως: η ανεργία, η έξαρση του εθνικισμού, ο ρατσισμός, οι άστεγοι, αλλά και οι διαπροσωπικές σχέσεις (οικογένεια, έρωτας, φιλία), οι υπαρξιακές αναζητήσεις, η μοναξιά και η τρίτη ηλικία, αποτέλεσαν αφορμή για προβληματισμό μέσα από τις δημιουργίες που επιλέχθηκαν για να προβληθούν στο Φεστιβάλ.
 Ωστόσο, ευδιάκριτη είναι και μια τάση για ταινίες χωρίς ξεκάθαρη θεματική, οι οποίες χαρακτηρίζονται από μια πιο πειραματική ή αντισυμβατική αναζήτηση.

Πολλοί είναι και οι δημοφιλείς ηθοποιοί που πρωταγωνιστούν στις ταινίες του φετινού διαγωνιστικού. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους: Αλεξία Καλτσίκη, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Θανάση Παπαγεωργίου, Δήμητρα Χατούπη,  Ερρίκο Λίτση, Δημήτρη Πιατά, Γιώργο Κοτανίδη, Αλκη Παναγιωτίδη, αλλά και τους γνωστούς σκηνοθέτες  Νίκο Καραθάνο και Σύλλα Τζουμέρκα σε πρωταγωνιστικό ρόλο-έκπληξη.
 Μεγάλος νικητής φέτος αναδείχθηκε ο Θανάσης Νεοφώτιστος και η νεανική ταινία του "Προσευχή" με κεντρικό θέμα το μπούλιγνκ που βιώνει ένας έφηβος στο σχολείο. Οι εφετινές «μικρές» είναι ανεξάρτητες στην πλειονότητά τους παραγωγές. Ανάμεσά τους μόλις δύο ντοκιμαντέρ και πέντε animation που φέτος συζητήθηκαν πολύ.