ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

H πρόκληση του γάμου

challenge of_marriage


Το ότι οι γυναίκες και οι άνδρες έχουν διαφορετικές απόψεις και συμπεριφέρονται διαφορετικά δεν μπορεί να το αρνηθεί κανείς, είναι όμως αυτές οι διαφορές αγεφύρωτες;
Άντρες και γυναίκες διαφέρουν σε πολλά, είναι όμως οι διαφορές αυτές αιτίες που μπορούν να μας χωρίσουν ή να μας ενώσουν;
Άντρες και Γυναίκες μήπως μιλάμε άλλη γλώσσα; Μπορούμε τελικά να καταλάβουμε τη γλώσσα ο ενός του άλλου;
Μπορεί οι άνδρες και οι γυναίκες να βρουν τρόπους να συμφωνήσουν;
Είναι αγεφύρωτο το χάσμα στην κατανόηση μεταξύ των δύο φύλων;
Πρέπει να εξομοιωθούν τα δύο φύλα;
  • Καμία από τις διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών δεν είναι απόλυτη και κανόνας. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να μπουν σε κουτάκια με κατηγορίες, καθώς η ατομικότητα είναι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό ανδρών και γυναικών.
  • Κάποια χαρακτηριστικά έκτος των βιολογικών είναι αποτέλεσμα επιδράσεων της οικογένειας, της κοινωνίας και της παράδοσης της χώρας που ζουν (π.χ οι άνδρες είναι περισσότερο επιθετικοί και σίγουροι και λιγότερο προσαρμοστικοί και συναισθηματικοί- οι σχέσεις είναι πιο σημαντικές για τις γυναίκες)
  • Άλλες διαφορές οφείλονται σε φυσικές διαφορές των φύλων και άλλες στις εμπειρίες και στην εκπαίδευση (π.χ υπάρχει μία μικρή διαφορά στην οργάνωση του εγκεφάλου μεταξύ ανδρών και γυναικών που οφείλεται σε προ-γενετικές ορμόνες, από την άλλη η κοινωνικοποίηση αγοριού και κοριτσιού είναι διαφορετικές).
  • Στην εφηβεία η έκφραση αρρενωπότητας και θηλυκότητας είναι πολύ σημαντική για την ατομική ταυτότητα των εφήβων και την ανάγκη να ανήκουν στην ομάδα των αγοριών ή των κοριτσιών.
  • Άνδρες και γυναίκες έχουν διαφορετικές εμπειρίες και διαφορετικές εικόνες για τον εαυτό τους, τους άλλους και τη ζωή.
Φόβος της δέσμευσης
Με το γάμο δηλώνουμε δημόσια την επιθυμία μας να 'δέσουμε' τη ζωή μας με τη ζωή ενός άλλου (να δεσμευτούμε). Ποιοι φόβοι, πολλές φορές, μας εμποδίζουν να πραγματοποιήσουμε αυτή μας την επιθυμία, που με τόσο ενθουσιασμό δηλώνουμε στην εκκλησία ή στο δημαρχείο;
Όταν μας τρομάζει αυτό που πραγματικά θέλουμε
Όλοι ποθούμε να αγαπηθούμε για αυτό που είμαστε. Διψάμε για βαθιές σχέσεις. Επιθυμούμε τις μακροχρόνιες σχέσεις.
Θέλουμε να ωριμάσουμε. Ανακαλύπτουμε χρόνο με το χρόνο ότι η μεγαλύτερη ικανοποίηση έρχεται μέσα από την προσωπική μας καλλιέργεια.
Λαχταρούμε να αναπτύξουμε τις δυνατότητές μας, να είμαστε δημιουργικοί και να ζήσουμε νέες εμπειρίες.
Λαχταρούμε την ασφάλεια της σταθερότητας και την άνεση στη ζωή μας ώστε να μπορούμε να επιδιώξουμε τους στόχους μας.
Κανένα από τα παραπάνω δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς υπομονή, αφοσίωση και θυσίες-δηλαδή δέσμευση.
Ενώ όλοι θέλουμε τα θετικά της δέσμευσης, δεν μας αρέσουν οι ευθύνες που απαιτούνται. Δηλαδή το να παραιτούμαστε από κάποιες ελευθερίες και να αναλαμβάνουμε νέες υποχρεώσεις.
Ο φόβος της δέσμευσης κρύβει από πίσω το φόβο της απόρριψης.
Είναι πολύ σημαντικό το ότι γάμος δεν σημαίνει δέσμευση στον/ στηv σύζυγο τόσο όσο δέσμευσή μας στην υπόσχεση που έχουμε δώσει.
Άρα γάμος είναι μία υπόσχεση δέσμευσης με τον εαυτό μας.
Αυτοί που φοβούνται τη δέσμευση πολύ συχνά δεν εκμεταλλεύονται τις δυνατότητές τους και δεν επιτυγχάνουν στόχους που επιθυμούν βαθιά.
Τι πρέπει να κάνει κάποιος πριν αποφασίσει να δεσμευτεί
Να καταλάβει τι ακριβώς τον/ την τρομάζει και γιατί.
Να μάθει να χειρίζεται τα αλληλοσυγκρουόμενα συναισθήματα.
Να αναγνωρίσει τα θετικά της δέσμευσης. Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι η δέσμευση είναι σημαντική, η αντίληψή τους για το πώς θα τους ωφελήσει είναι περιορισμένη.
Είναι πιο συνειδητοποιημένοι για το τι θα χάσουν παρά για το τι θα κερδίσουν. Αναγνωρίζοντας τα θετικά της δέσμευσης δυναμώνεται το κίνητρο για να κατανικηθεί ο φόβος και να πάρουν το ρίσκο.
Τέλος, αυτοί που φοβούνται τη δέσμευση χρειάζονται υποστήριξη και ενθάρρυνση για να τολμήσουν.
Κάποια φορά έρχεται η στιγμή που πρέπει το άτομο να δεσμευτεί ακόμα κι αν μερικοί φόβοι και αμφιβολίες παραμένουν. Χρειάζεται βοήθεια για να αναγνωρίσει αυτό το σημείο και ενθάρρυνση για να το περάσει, πίστη ότι θα αντιμετωπίσει το φόβο και θα τον ξεπεράσει, και τη βεβαιότητα ότι είναι ικανό να κρατήσει την υπόσχεσή του.

Γράφει η:
Γώγα Κυριακίδου
Συμβουλευτική ψυχολόγος - Ορθοπαιδαγωγός