ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Δραματικές εξελίξεις: Τρίτος Ελληνας νεκρός στο Norman Atlantic - Αγνοούνται άλλοι 98 επιβάτες, λένε οι Ιταλοί


Δραματικές εξελίξεις: Τρίτος Ελληνας νεκρός στο Norman Atlantic - Αγνοούνται άλλοι 98 επιβάτες, λένε οι Ιταλοί
Δραματικές είναι οι εξελίξεις γύρω από τη ναυτική τραγωδία με το Norman Atlantic καθώς ταυτοποιήθηκε και τρίτος Ελληνας νεκρός.
Όπως ανακοίνωσε το Λιμενικό Σώμα, επιβεβαιώθηκε από την Πρεσβεία της Ελλάδας στη Ρώμη, η ταυτοποίηση της σορού ενός άνδρα από την οποία προκύπτει ότι, πρόκειται για τον ελληνικής υπηκοότητας Νικόλαο Παράσχη. Ο άτυχος άνδρας από το χωριό Γερακαρία, 58 ετών και πατέρας δύο παιδιών, σύμφωνα με συγγενικό του πρόσωπο, έδωσε σημεία ζωής για τελευταία φορά το βράδυ του Σαββάτου, όταν ταξίδευε με το «Norman Atlantic» από την Πάτρα προς την Ανγκόνα, μεταφέροντας λάδι. Έκτοτε δεν επικοινώνησε με κανέναν και δυστυχώς οι φόβοι της οικογένειας επαληθεύτηκαν.
Ο αριθμός των νεκρών εξακολουθεί επισήμως να ανέρχεται σε 11, χωρίς να συνυπολογίζονται οι δύο Αλβανοί ναυτικοί που έχασαν τη ζωή τους κατά τις προσπάθειες ρυμούλκησης του πλοίου χθες Τρίτη.
Την ίδια στιγμή, δεν έχει τέλος το αλαλούμ με τον αριθμό των επιβατών και τους αγνοούμενους.
Ο καπετάνιος του πλοίου
Ο καπετάνιος του πλοίου
«Ακόμη δεν γνωρίζουμε τι έχουν απογίνει ενενήντα οκτώ επιβάτες του Norman Atlantic» δήλωσε ο εισαγγελέας του Μπάρι Τζιουζέππε Βόλπε.
Σύμφωνα με τον κ. Βόλπε, «τις τελευταίες ώρες έφτασαν στην Ελλάδα ογδόντα ναυαγοί με ένα ελικόπτερο και ένα εμπορικό πλοίο, αλλά δεν προκύπτει να υπάρχει κάποιο δεύτερο πλοίο, το οποίο να έχει επιβιβάσει διασωθέντες».
Ο εισαγγελέας του Μπάρι προέβη στις νέες αυτές δηλώσεις μετά την άφιξη στο Μπρίντιζι του ελικοπτεροφόρου «Σαν Τζόρτζιο», χθες βράδυ, το οποίο μετέφερε 216 διασωθέντες, και του πλοίου Jannette, το οποίο αγκυροβόλησε σήμερα το πρωί στον Τάραντα, με 38 ναυαγούς.
Δραματικές εξελίξεις: Τρίτος Ελληνας νεκρός στο Norman Atlantic - Αγνοούνται άλλοι 98 επιβάτες, λένε οι Ιταλοί
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το πλοίο Norman Atlantic έχει δεθεί σε ρυμουλκό, αλλά η κακοκαιρία δεν επιτρέπει την προσέγγισή του στην Κάτω Ιταλία. Όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, θα ρυμουλκηθεί, τελικά, στο αλβανικό λιμάνι του Αυλώνα.
Εν τω μεταξύ ο εφιάλτης τέλειωσε για τους 105 Έλληνες διασωθέντες του Norman Atlantic, οι οποίοι επέστρεψαν σώοι και αβλαβείς στη χώρα μας λίγο μετά τις 3.30 το μεσημέρι. Τον επαναπατρισμό τους ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ η αεροπορική εταιρεία Aegean μετέφερε τους διασωθέντες με αεροσκάφος της δωρεάν από το αεροδρόμιο του Μπρίντιζι. Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 236 Έλληνες επιβάτες από τους συνολικά 268 που ήταν, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες στο μοιραίο πλοίο. Ακόμη κανείς δεν γνωρίζει την τύχη πολλών από τους επιβάτες του πλοίου, ανάμεσά τους και 32 Ελλήνων.
Δραματικές εξελίξεις: Τρίτος Ελληνας νεκρός στο Norman Atlantic - Αγνοούνται άλλοι 98 επιβάτες, λένε οι Ιταλοί
Αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας θα μεταφέρει 21 από τους διασωθέντες του πλοίου Norman Atlantic από το Μπρίντιζι στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Το αεροσκάφος θα απογειωθεί από την ιταλική πόλη το απόγευμα.
Εξάλλου, ένα ελικόπτερο S- 70 του Πολεμικού Ναυτικού και ένα AB- 205 της Πολεμικής Αεροπορίας συμμετέχουν σε νέα επιχείρηση έρευνας στην Αδριατική για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων του ιταλικού πλοίου. Τα υπόλοιπα εναέρια μέσα αποδεσμεύθηκαν των επιχειρήσεων έρευνας.
Απολογία
Επί πεντέμισι ώρες, έδινε κατάθεση στην έδρα του λιμενικού του Μπάρι, ο καπετάνιος του Norman Atlantic, Αρτζίλιο Τζιακομάτσι που έφτασε χθες στο Μπρίντιζι με το πλοίο Σεν Τζόρτζιο. Ο καπετάνιος υποστήριξε ότι τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ερωτήσεις των δικαστικών αρχών προς τον Αρ. Τζιακομάτσι επικεντρώθηκαν στα θέματα συναγερμού, ο οποίος και έπρεπε να σημάνει μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς, καθώς και στις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν μέχρι την φάση της εκκένωσης.

Ο καπετάνιος που ανακρίθηκε μαζί με τον πλοιοκτήτη, φέρεται να υποστήριξε ότι τήρησε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες και ότι αρχικά έθεσε σε συναγερμό το πλήρωμα, προκειμένου να διαπιστωθεί η έκταση της φωτιάς και να μην προκαλέσει πανικό μεταξύ των επιβατών και μόνο σε δεύτερη φάση σήμανε- όπως προβλέπεται- συναγερμό για όλο το πλοίο.

«Ο πελάτης μας είναι ήρεμος και απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις. Έχει σχεδόν 40ετή εμπειρία στην θάλασσα» δήλωσε ο δικηγόρος του καπετάνιου, Αλφρέντο Ντελι Νότσι.