ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Σάββατο, 15 Μαρτίου 2014

Επιμένει η Τρόικα στην κατάργηση των τριετιών

Επιμένει η Τρόικα στην κατάργηση των τριετιών

Στη συνολική διαπραγμάτευση παραπέμπεται το θέμα – Αισιοδοξία της ελληνικής πλευράς πως θα βρεθεί συμβιβαστική λύση – Δεν συζητά τις ομαδικές απολύσεις η κυβέρνηση

Χωρίς τελική συμφωνία ολοκληρώθηκε μετά από 3,5 ώρες η συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση με την Τρόικα.

Τα εκκρεμή θέματα φαίνεται ότι θα παραπεμφθούν στη συνολική διαπραγμάτευση αφού δεν ορίστηκε νέα συνάντηση.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπ. Εργασίας επεσήμανε πάντως ότι: “ Δεν μπορούμε να ταυτιστούμε απόλυτα αλλά είμαστε κοντά σε συμφωνία”.

Συγκεκριμένα η Τρόικα επιμένει στη κατάργηση των τριετιών στην παρούσα φάση, αλλά φαίνεται να δέχεται την πρόταση του υπ. Εργασίας οι τριετίες να διατηρηθούν ως θεσμός. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να καταργηθούν ή να μειωθεί ηπροσαύξηση επί του μισθού για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων. Για παράδειγμα, οι μακροχρόνια άνεργοι θα προσλαμβάνονται χωρίς να δικαιούνται προσαύξηση του μισθού τους κάθε τριετία.

Για το θέμα των ομαδικών απολύσεων η ελληνική πλευρά επιμένει ότι οι αλλαγές στην αγορά εργασίας είναι ήδη αρκετές, ενώ μετά την ενίσχυση του ρόλου του ανωτάτου συμβουλίου εργασίας δεν είναι αναγκαία μια νομοθετική ρύθμιση.

Στο θέμα της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, κατά 3,9 % από τον Ιούλιο, φαίνεται οι δυο πλευρές να πλησιάζουν σε συμφωνία. Το υπ. Εργασίας υποστηρίζει ότι θα καμφθούν οι επιφυλάξεις της Τρόικας και θα δεχθεί να υπάρξει επιμερισμός 2,9% προς όφελος των εργοδοτών και 1% προς όφελος των εργαζομένων, ώστε να υπάρξει θετικό αντίκτυπο στην αγορά εργασίας. 

Κυβέρνηση και τρόικα καταβάλλουν προσπάθειες επιτάχυνσης των διαπραγματεύσεων και μετά την σύσκεψη με τον υπουργό εργασίας κύριο Γιάννη Βρούτση, την ώρα αυτή διεξάγονται δύο συσκέψεις ταυτόχρονα, μια για τα ενεργειακά θέματα με την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ και άλλη με την διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ για τις αποκρατικοποιήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.