ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Τι γίνεται στον οργανισμό μας την ώρα του σεξ;




Έχετε ποτέ αναρωτηθεί τι είναι αυτό που μας «απογειώνει» την ώρα του οργασμού και για ποιον λόγο μοιάζει να
σταματάει ο χρόνος;Την απάντηση δεν ήξεραν μέχρι πριν από λίγα χρόνια ούτε καν οι ειδικοί, αφού ουδείς είχε μελετήσει σε αληθινές συνθήκες τι συμβαίνει στον εγκέφαλο και κατ’ επέκταση σε όλο τον οργανισμό τν ώρα του σεξ.
Ωστόσο, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Ράτγκερς, στο Νιου Τζέρσι, και από άλλα ερευνητικά κέντρα του πλανήτη, βάλθηκαν να δουν τι συμβαίνει και τα ευρήματά τους ...προκαλούν αληθινή έκπληξη:


* Μαζική ενεργοποίηση. Σύμφωνα με τις μελέτες του καθηγητή Ψυχολογίας του Ράτγκερς δρα Μπάρι Κομισάρουκ, λίγα λεπτά πριν και στη διάρκεια του οργασμού, ενεργοποιούνται… 30 διαφορετικά τμήματα του γυναικείου εγκεφάλου, τα οποία δεν σχετίζονται μόνο με την ηδονή και την ικανοποίηση, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά και με παραμέτρους όπως η χαρά, η αφή και η μνήμη.


Η σχετική έρευνα έγινε με οκτώ εθελόντριες, οι οποίες δέχτηκαν να αυνανιστούν ξαπλωμένες μέσα σε μαγνητικούς τομογράφους. Όση ώρα αυνανίζονταν, οι ερευνητές κατέγραφαν ανά 2 δευτερόλεπτα την εγκεφαλική λειτουργία τους, εντοπίζοντας μία-μία τις περιοχές που «άναβαν» μέχρι να ολοκληρωθεί και ο οργασμός – κάτι που χρειάστηκε έως 20 λεπτά για να συμβεί!


Η ανάλυση των μαγνητικών τομογραφιών των εθελοντριών έδειξε πως 2 λεπτά πριν από τον οργασμό ενεργοποιούνται τα κέντρα της επιβράβευσης στον εγκέφαλο (όπως ακριβώς κάνουν όταν τρώμε και όταν πίνουμε), ενώ αμέσως πριν τον οργασμό «ανάβουν» άλλα τμήματα του εγκεφάλου, όπως ο αισθητικός φλοιός (είναι αυτός που δέχεται τα μηνύματα της αφής απ’ όλο το σώμα).


Το τελευταίο τμήμα του εγκεφάλου που ενεργοποιείται είναι ο υποθάλαμος – η δομή η οποία ρυθμίζει την σωματική θερμοκρασία, αλλά και την... πείνα, την δίψα και την κόπωση!


* Μούδιασμα του πόνου. Άλλες μελέτες των ερευνητών του Ράτγκερς έχουν δείξει πως η σεξουαλική διέγερση μουδιάζει το γυναικείο νευρικό σύστημα, ώστε η γυναίκα να μη νιώθει ιδιαίτερα πόνο αλλά μόνο ηδονή....


Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, τα μηνύματα του πόνου δεσμεύει πρωτίστως ο οργασμός, ο οποίος αναστέλλει την παραγωγή των χημικών ουσιών που μεταφέρουν τα μηνύματα αυτά προς τον εγκέφαλο.


Στην πραγματικότητα, «η αναλγητική δράση του οργασμού είναι τόσο ισχυρή, ώστε είναι σαν να έχει πάρει μια γυναίκα τριπλή δόση... μορφίνης ως παυσίπονο», κατά τον δρα Κομισάρουκ.


* Έρωτας και εθισμός. Στη διάρκεια του σεξ, ο εγκέφαλος δίνει το μήνυμα για να αυξηθεί η παραγωγή της ορμόνης οξυτοκίνη, η οποία «ρίχνει» τις ασπίδες, μας κάνει να εμπιστευόμαστε περισσότερο τους άλλους και επίσης μας κάνει να δενόμαστε με τους άλλους.


Στις γυναίκες, όμως, η ορμόνη αυτή παράγεται σε μεγαλύτερες ποσότητες και γι’ αυτό έχουν περισσότερες πιθανότητες να νιώσουν ερωτευμένες με τον ερωτικό τους σύντροφο.


Εκείνος, από την πλευρά του, έχει λιγότερη οξυτοκίνη (με ή χωρίς σεξ), ενώ στη διάρκεια του οργασμού «πλημμυρίζει» από μια άλλη ορμόνη: την ντοπαμίνη, η οποία είναι η ορμόνη της ευχαρίστησης, κατά τον δρα Άρουν Γκος, ειδικό σε θέματα σεξουαλικής υγείας από το Νοσοκομείο SpireLiverpool.


Αυτά τα ευρήματα εξηγούν γιατί οι γυναίκες ερωτεύονται εύκολα, γιατί οι άντρες κατά κανόναείναι αυτοί που ζητάνε περισσότερο σεξ και γιατί οι άντρες είναι αυτοί που συνηθέστερα παρουσιάζουν εθισμό στο σεξ.


* Χαρά και ευεξία. Όλοι ξέρουμε πόσο καλά νιώθουμε την ώρα του σεξ. Αυτό, έχει άμεση συνάρτηση με τα φιλιά, σύμφωνα με τον δρα Γκος.


Τα χείλη, εξηγεί, περιέχουν δεκάδες νευρικές απολήξεις – 100 φορές περισσότερες απ’ όσες οι άκρες των δακτύλων μας. Την ώρα που φιλιόμαστε, λοιπόν, ενεργοποιούνται αλλεπάλληλοι μηχανισμοί στον εγκέφαλο, οι οποίοι απελευθερώνουν χημικές ουσίες που μειώνουν το στρες καιβελτιώνουν την ψυχική διάθεση.


Τα φιλιά αυξάνουν επίσης τα επίπεδα της ορμόνης της ευχαρίστησης (της ντοπαμίνης) και έτσι μας κάνουν πολύ πιο δεκτικούς σε ό,τι θα επακολουθήσει.


«Γι’ αυτό τον λόγο, το σεξ που εμπεριέχει αγάπη είναι πολύ πιο ικανοποιητικό από το “ένα στα γρήγορα”, ιδίως για τις γυναίκες», προσθέτει ο δρ Γκος.


* Βαθιά χαλάρωση. Σύμφωνα με τις μελέτες, η βαθιά χαλάρωση και η απώλεια του άγχους αποτελούν κλειδί στον γυναικείο οργασμό, ενώ αντιθέτως ο αντρικός εγκέφαλος εστιάζεται περισσότερο σε όσα νιώθει το σώμα του άντρα.


Έτσι, στη διάρκεια του σεξ χαλαρώνουν σταδιακά τα τμήματα του γυναικείου εγκεφάλου που επεξεργάζονται τον φόβο, το άγχος και τα συναισθήματα, για να απενεργοποιηθούν εντελώς στη διάρκεια του οργασμού.


Αντίστοιχα στους άντρες, η πλήρης χαλάρωση κατά κανόνα επέρχεται μετά τον οργασμό, καθώς ένας καλός οργασμός ισοδυναμεί με... τριπλή δόση αγχολυτικού φαρμάκου! Το εύρημα αυτό εξηγεί γιατί οι άντρες είναι αυτοί που συνηθέστερα αποκοιμούνται μετά το σεξ.

http://www.newscity1.net/2014/11/blog-post_362.html