ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Η ελπίδα ήρθε: Το 70% των Ελλήνων πιστεύει σε μια επιτυχή διαπραγμάτευση

Συντριπτικά είναι τα αποτελέσματα έρευνας για την άποψη της κοινής γνώμης της εταιρείας Public Issue για την Αυγή της Κυριακής μόλις λίγες ημέρες μετά τις εκλογές και το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.
Το 70% των ερωτηθέντων έναντι του 23% θεωρεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα τα καταφέρει ως πρωθυπουργός ενώ το 67%  θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε έτοιμος να κυβερνήσει τη χώρα.
Επιπλέον το 60% δηλώνει ικανοποιημένο από το εκλογικό αποτέλεσμα ενώ τo 52% πιστεύει ότι είναι σωστή η απόφαση για κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.
Ακόμη, το …………….
……….71% θεωρεί ότι προσωπικά ο Αντώνης Σαμαράς έχει μεγάλη ευθύνη για την ήττα της Ν.Δ. στις εκλογές.
Τα ευρήματα της δημοσκόπησης απηχούν την αλλαγή του κλίματος στην ελληνική κοινωνία μετά από μια προεκλογική εκστρατεία στην οποία αναμετρήθηκαν ο φόβος με την ελπίδα. Φαίνεται πως οι πρώτες κινήσεις της νεοσύστατης κυβέρνησης τόσο όσον αφορά τις εξαγγελίες όσο και τις συναντήσεις με θεσμικούς παράγοντες της ΕΕ δημιουργούν ένα διαφορετικό κλίμα ανάτασης της αξιοπρέπειας των Ελλήνων.
Δεν είναι τυχαίο ότι το Σάββατο ο  Γ. Ντάισεμπλουμ σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις εντυπώσεις μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στην Αθήνα, δήλωσε πως οι συνομιλίες με την ελληνική πλευρά ήταν «εποικοδομητικές» ενώ παράλληλα χαιρέτισε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα στο Bloomberg.
«Η διαβούλευση με τους ευρωπαίους εταίρους μας μόλις ξεκίνησε», ανέφερε ο Α. Τσίπρας στο Bloomberg και τόνισε ότι «παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, είμαι απολύτως βέβαιος ότι σύντομα θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε μία αμοιβαίως επωφελή συμφωνία, τόσο για την Ελλάδα όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη. Καμιά πλευρά δεν επιδιώκει τη σύγκρουση και δεν ήταν ποτέ πρόθεσή μας να δράσουμε μονομερώς στο ζήτημα του ελληνικού χρέους».
Σε κάθε περίπτωση φαίνεται πως η διαπραγμάτευση ξεκίνησε και οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης θα άτσουν στο τραπέζι πολύ σύντομα για την Ελλάδα.
Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας ξεκινά επισκέψεις στο Παρίσι και τη Ρώμη, όπου θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Φρ. Ολάντ και τον Ιταλό πρωθυπουργό Μ. Ρέντζι, ενώ τη Δευτέρα θα επισκεφθεί την Κύπρο. Την ίδια ώρα στο Παρίσι βρίσκεται σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης όπου θα έχει συνάντηση με τον γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν Τη Δευτέρα ο νέος υπουργός Οικονομικών θα μεταβεί, μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών υπεύθυνο για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, στο Λονδίνο για συνάντηση με τον βρετανό υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Οζμπορν ενώ το πρωί της Τρίτης θα ταξιδέψει στη Ρώμη για συνάντηση με τον ιταλό υπ. Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Παντοάν. Την ίδια μέρα θα είναι στη Ρώμη και ο Αλέξης Τσίπρας.
Photo Credit: Nick Paleologos / SOOC