ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Αν πέσουμε, θα τους πάρουμε όλους μαζί μας! Ορίστε τί θα συμβεί αν η Ελλάδα φύγει από το Ευρώ! -

Αν πέσουμε, θα τους πάρουμε όλους μαζί μας! Ορίστε τί θα συμβεί αν η Ελλάδα φύγει από το Ευρώ!


Ούτε το 2012 όταν η κρίση ήταν στο απόγειό της στην Ευρώπη, η Ελλάδα δεν ήταν τόσο κοντά στην έξοδο από το ευρώ, γράφει η καναδική Financial Post.
Υπενθυμίζει ότι το πρόγραμμα στο οποίο έχει μπει η χώρα μας λήγει στις 28 Φεβρουαρίου και αν δεν καταφέρει η Ελλάδα με τους πιστωτές και εταίρους της να βρεί μια λύση τότε οι συνέπειες της εξόδου από το ευρώ θα είναι καταστροφικές τόσο για την ευρωπαϊκή όσο και για την παγκόσμια οικονομία.

Η εφημερίδα παραθέτει τα τρία καυτά ερωτήματα και τις τρείς απαντήσεις αν συμβεί το απευκτέο Grexit.

1) Τι θα συμβεί στο ευρώ;
Το γαλλικό φράγκο, η ιταλική λίρα, το γερμανικό μάρκο θα επιστρέψουν για τα καλά.
Ο πρώην επικεφαλής της FED, Άλαν Γκρίνσπαν πιστεύει ακράδαντα ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρλω θα σημάνει και το τέλος του ενιαίου νομίσματος.
Ακόμα και χωρίς την ολοκληρωτική κατάρρευση του ευρώ, η ελληνική έξοδος θα θα αφήσει την ΕΚΤ με ένα τεράστιο ελληνικό χρέος δισεκατομμυρίων ευρώ.
Το ευρώ θα υποτιμηθεί και οι χώρες της ευρωζώνης θα είναι ευάλωτες. Οι επενδυτές θα αρχίσουν να ψάχνουν ασφαλέστερα καταφύγια.
Πάντως παρότι ο Γκρίνσπαν θεωρεί ότι η έξοδος είναι αναπόφευκτη υπάρχουν και άλλοι οι οποίοι δεν είναι τόσο απαισιόδοξοι για την ευρωζώνη. Αναλυτές τονίζουν ότι η ευρωζώνη όχι μόνο είναι ανθεκτική και αντέχει μια ελληνική έξοδο αλλά θα είναι και καλύτερα χωρίς την Ελλάδα που δεν κάνει τίποτε άλλο από το να την βυθίζει στα χρέη.

2) Τι θα σημάνει για την υπόλοιπη Ευρώπη;
Όσο περισσότερο καθυστερεί μια συμφωνία, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι φόβοι ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα στείλει τους ευρωπαίους πανικόβλητους στα γκισέ των τραπεζών και στα ΑΤΜ για να σηκώσουν τις οικονομίες τους.
Η εύθραυστη ευρωζώνη, ήδη είναι αντιμέτωπη με τους χαμηλούς δείκτες κατανάλωσης και τα νέα μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα οδηγήσει τους επενδυτές από όλο τον κόσμο να ρευστοποιήσουν μαζικά ότι έχουν και δεν έχουν στην Ευρώπη. Το σενάριο αυτό θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα.
Επίσης, αν η Ελλάδα βγεί από την ευρωζώνη οι επενδυτές θα θεωρήσουν τις υπόλοιπες χώρες με αδύναμους οικονομικούς δείκτες, όπως την Κύπρο, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία ως τίποτε άλλο παρά απαγορευτικές για επενδύσεις. Οι συγκεκριμένες χώρες θα αναγκαστουν να πληρώσουν για να δανειστούν και τα ομόλογά τους θα θεωρηθούν τοξικά.

3) Πως η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία;
Η ΕΕ εξυπηρετεί το ένα πέμπτο του παγκόμσιου εμπορίου. Όταν η Ελλάδα θα βγεί από την ευρωζώνη η κρίση δεν θα περιοριστεί αλλά θα εξαπλωθεί και στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου. Αυτό σημαίνει ότι θα έχει αντίκτυπο στην παγκόσμια αγορά ενέργειας και θα πλήξει τις παγκόσμιες εξαγωγές.

ΠΗΓΗ: Financial Post
- See more at: http://www.redder.gr/redder-web/34094/an-pesoume-tha-tous-paroume-olous-mazi-mas-oriste-ti-tha-symvei-an-i-ellada-fygei-apo-to-evro#sthash.LkXAUzJU.dpuf