ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑ ΜΕ ΟΡ.ΦΕ.Ο.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ
                






Με τους Βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας συναντήθηκε το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015 το μεσημέρι στα γραφεία του κόμματος, το διοικητικό συμβούλιο του ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ (ΟΡ.ΦΕ.Ο.).


Και οι δύο πλευρές μέσα σε εποικοδομητικό κλίμα κατέθεσαν τις απόψεις για την αναβάθμιση του πολιτισμού στην Πιερία αλλά και το σημαντικό ρόλο που πρέπει να επιτελεί ο ΟΡ.ΦΕ.Ο. προς αυτή την κατεύθυνση.


Προλογίζοντας τη συνάντηση τα μέλη της επιτροπής πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας Σωτηρία Πουζουκλίδου, Χάρης Αμανατίδης και Αντώνης Κάλφας αναφέρθηκαν στη φιλοσοφία του κόμματος σε πολιτισμικά θέματα, ενώ ο Αντώνης Κάλφας στην τοποθέτησή του είπε: « Η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως ο ρόλος του κράτους στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση μιας πολιτικής για τον πολιτισμό είναι αναντικατάστατος και αναγκαίος. Η νεοφιλελεύθερη ιδέα ότι ο πολιτισμός μπορεί και πρέπει να είναι αυτοχρηματοδοτούμενος μάς βρίσκει ριζικά αντίθετους. Η πολιτεία οφείλει να δημιουργεί και να υποστηρίζει τις υποδομές ενός ευρύτατου δικτύου λειτουργίας και παραγωγής στοιχείων πολιτισμού και να διασφαλίζει ένα πλαίσιο μέσα από το οποίο οι καθιερωμένες μορφές τέχνης θα αναπτυχθούν ελεύθερα. Ο πολιτισμός μας χρειάζεται ενίσχυση και επαρκή χρηματοδότηση. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, φορείς και ιστορικά πολιτιστικά σωματεία όπως ο ΟΡΦΕΟ οφείλουν να ενισχυθούν και να υποστηριχθούν όπως επίσης οφείλουν οι δράσεις τους να γίνουν πιο εξωστρεφείς, να αγκαλιάσουν και να βοηθήσουν τους πολίτες της Πιερίας, ιδίως τα πενόμενα κοινωνικά στρώματα και τους νέους (χαμηλό εισιτήριο, συνεργασία με ντόπια σχήματα κλπ) να συμμετάσχουν στα πολιτιστικά αγαθά της χώρας μας.»


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΟΡ.ΦΕ.Ο.


Στην ενημερωτική του εισήγηση ο πρόεδρος του ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ Γρηγόρης Παπαχρήστος, επισήμανε: «Το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ παρά τη σημαντική του συνεισφορά στα πολιτιστικά πράγματα της Πιερίας και γενικότερα της χώρας, δεν έχει την αντίστοιχη υποστήριξη από τους τοπικούς φορείς και την πολιτεία. Μάλιστα εδώ και πολλά χρόνια η οικονομική υποστήριξη από την πολιτεία είναι μηδενική. Η οικονομική κρίση της χώρας ήταν φυσικό να επηρεάσει και το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει σήμερα προβλήματα ακόμα και για την ίδια την ύπαρξή του. Εκκρεμούν μια σειρά από οικονομικές υποχρεώσεις σε τράπεζες, κρατικούς οργανισμούς και ιδιώτες αρκετά σημαντικές. Για να πραγματοποιηθεί φέτος το 44ο θα πρέπει επειγόντως να εξευρεθούν κάποιοι απαραίτητοι οικονομικοί πόροι. Οι χορηγοί που παλαιότερα ήταν οι αιμοδότες του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ, σήμερα με την οικονομική κρίση στην αγορά, δεν υφίστανται. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, που επίσης αποτελούσε ένα σημαντικό παράγοντα χρηματοδότησης, αδυνατεί σήμερα και αυτή. Η πολιτεία τα τελευταία τουλάχιστον δέκα χρόνια, ουδέποτε στήριξε το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ.


Για να αντιμετωπίσει το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ, τα οικονομικά του προβλήματα και να συνεχίσει τη σημαντική του συνεισφορά στον πολιτισμό του τόπου μας είναι απαραίτητα τα παρακάτω.


Πρώτη και άμεση ανάγκη είναι η χρηματοδότηση του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, με το ποσό των 50.000 ευρώ.


Να συμπεριληφθεί το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ στα σταθερά χρηματοδοτούμενα από την πολιτεία φεστιβάλ της χώρας. Να σημειωθεί πως οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού πριν δύο χρόνια, έχουν συμπεριλάβει το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ, στις μεγάλες πολιτιστικές διοργανώσεις της χώρας. Το ίδιο έχει συμβεί και από την πλευρά του Ε.Ο.Τ. Αυτό βέβαια θα πρέπει να κατοχυρωθεί θεσμικά.


Το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ είναι το μόνο που υλοποιεί το θεσμό της τιμώμενης χώρας»


ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ


Απαντώντας στα όσα διημείφθησαν, οι Βουλευτές Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Ζήσης Ζάννας, Μπέτυ Σκούφα και Χάρης Τζαμακλής αφού ανέφεραν ότι το ποιό κακοποιημένο θύμα του μνημονίου είναι ο πολιτισμός, γνωστοποίησαν στις τοποθετήσεις τους, ό τι ξεκινά μια διαρκής σχέση στήριξης στον ΟΡ.ΦΕ.Ο που θεωρείται ο σημαντικότερος πρέσβης της Πιερίας και του Ολύμπου σε Ελληνικό και διεθνές επίπεδο.


« Ο πολιτισμός είναι θέμα προτεραιότητας για τον ΣΥΡΙΖΑ, που αν κουβαλάει ένα φορτίο στην πλάτη του είναι κατά το μισό η ηθική και το άλλο μισό ο πολιτισμός, ο οποίος πρέπει να συνυπάρξει με τον τουρισμό. Κίνητρο στους μαθητές για να αγαπήσουν και να γίνουν αρωγοί του πολιτιστικού προϊόντος αλλά και πρωτοβουλίες για να είναι ο πολιτισμός προσβάσιμος από όλες τις κοινωνικές ομάδες.», υπογράμμισαν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας παράλληλα ότι μέσα από παρεμβάσεις στους φορείς της πολιτείας θα στηρίξουν τον θεσμό του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ.


Στη συνάντηση συμμετείχαν από τον ΣΥΡΙΖΑ η αναπληρώτρια συντονίστρια Γνωσούλα Χαϊλατζίδου και τα μέλη της Νομαρχιακής του κόμματος Σταύρος Αποστόλου, Νίκος Ορνιθόπουλος και Κώστας Μανιάτης (γραφείο τύπου).





Από τον ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ οι Γρηγόρης Παπαχρήστος-πρόεδρος, Πλάτωνας Τασχουνίδης-Αντιπρόεδρος, Γιώργος Σαμαλής-ταμίας, Νίκος Πασχαλούδης-υπεύθυνος τύπου και δημοσίων σχέσεων, Ζαφείρω Κουσιοπούλου-έφορος οργάνωσης εκδηλώσεων-υποδομών και Περικλής Χατζηγιάννης-γραφείο τύπου.