ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Στο στόχαστρο οι συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ - «Μαχαίρι» έως και 11%


Στο στόχαστρο οι συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ - «Μαχαίρι» έως και 11%

Κλιμακωτές περικοπές στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, παράλληλα με τη ριζική αναμόρφωση του ασφαλιστικού, προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης, στο πλαίσιο των ισοδύναμων που προτίθεται να προτείνει στους δανειστές, προκειμένου να υπερκεράσει τα σκληρά μέτρα του τρίτου Μνημονίου για το ασφαλιστικό όπως η κατάργηση του ΕΚΑΣ, η μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ και η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.
Οι περικοπές, όπως αναφέρει η Καθημερινή, μεσοσταθμικά θα προσεγγίζουν και ίσως να ξεπερνούν το 11%.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο κυβερνητικός σχεδιασμός περιλαμβάνεται και επιβολή ανώτατου πλαφόν για το σύνολο των συνταξιοδοτικών παροχών κοντά στις 2.000 ευρώ.

Το όριο των 1.000 ευρώ εξάλλου ως μικρές συντάξεις έθεσε ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος σε χθεσινές ραδιοφωνικές του συνεντεύξεις. Ο κ. Κατρούγκαλος οριοθέτησε ως μικρές τις συντάξεις κάτω από 1.000 ευρώ και ως μεσαίες τις συντάξεις από 1.000 έως 1.500 ευρώ.

Το Μνημόνιο προβλέπει ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη θα πρέπει να μειωθεί την επόμενη διετία κατά 2,25 δισ. ευρώ (μόνο φέτος θα πρέπει να μειωθεί κατά 450 εκατ. ευρώ) και άρα, σύμφωνα με ειδικούς, οι προωθούμενες μειώσεις θα αφορούν αναπόφευκτα και συνταξιούχους που λαμβάνουν συντάξεις (κύριες, επικουρικές και μερίσματα) από 1.000 ευρώ και πάνω.