ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΜΕΓΕΘΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΡΡΟΗ........... Γιατί η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία είναι η ίδια... η Γερμανία


Γιατί η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία είναι η ίδια... η Γερμανία

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία θα μπορούσε να πεί κανείς ότι είναι ένας απο τους βασικούς πυλώνες της γερμανικής οικονομίας και σίγουρα ένας απο τους κύριους συντελεστές του γερμανικού εξαγωγικού θαύματος.Οι  σχέσεις  πολιτικών και  κομμάτων με τους εκπροσώπους του κλάδου πολύ στενή. Άλλωστε, η οικονομική μεγέθυνση και η εξαγωγική διεύρυνση είναι αποτέλεσμα συνδυασμένων κινήσεων και των δύο.
 Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ο μεγαλύτερος τομέας στην οικονομία της Γερμανίας. Κάποιοι όταν μιλούν για αυτή χρησιμοποιούν τον χαρακτηρισμό : «Big Three» (DaimlerBMW και VW). Απασχολεί περίπου 800.000 άτομα - ή σχεδόν 2% του γερμανικού εργατικού δυναμικού. Τα συνολικά έσοδα της ξεπέρασαν τα  € 370 δισεκατομμύρια το περασμένο έτος και αποτελούν περίπου το ένα πέμπτο των εξαγωγών της χώρας, και αντιπροσωπεύουν  περίπου το 3% του γερμανικού ΑΕΠ.
Στην πραγματικότητα μιλάμε για ένα πλέγμα επιχειρήσεων που συνδέονται μεταξύ τους τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.Δεν θα πρέπει να υποβαθμιστεί το γεγονός ότι οι «Big Three» έχουν και  πολλές θυγατρικές.Για παράδειγμα η VW έχει :AudiBentleyLamborghiniPorsche και Skoda που αντιπροσωπεύουν το 37% των πωλήσεων το 2014. Η αλήθεια είναι ότι ο μεγάλος στόχος της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας –μετά την κατάκτηση της αγοράς της Κίνας- ήταν η  αγορά των ΗΠΑ όπου οι ανταγωνιστές όπως GM,  Ford και  Toyota καθιστούν τον ανταγωνισμό ιδιαίτερα σκληρό .
Γιατί η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία είναι η ίδια... η Γερμανία
Η επιρροή
Αντίστοιχη αυτών των μεγεθών αλλά και του ειδικού βάρους του κλάδου είναι και η επιρροή των εταιρικών ομίλων στην πολιτική σκηνή της χώρας και το αντίστροφο. Για παράδειγμα, στους κόλπους της VW, της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας, οι δεσμοί με εκπροσώπους του πολιτικού κόσμου φαίνεται να είναι στενότεροι από ό,τι σε οποιοδήποτε άλλη εταιρεία. Το 20% του μετοχικού κεφαλαίου μετά δικαιώματος ψήφου, ανήκει στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας, έδρα της VW (στο Βόλφσμπουργκ). Μέλη του εποπτικού συμβουλίου της VW είναι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομίας του κρατιδίου. Τα τελευταία χρόνια,το  Βόλφσμπουργκ που είναι η καρδιά της VW , έχει ωφεληθεί από την αύξηση των εσόδων που προέρχονται από την αυτοκινητοβιομηχανία. Επίσης δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς ότι ο μισός πληθυσμός της πόλης απασχολείται από την Volkswagen.Ο προϋπολογισμός της πόλης ανήλθε σε περίπου € 430 εκατομμύρια  το τρέχον έτος και ο εταιρικός φόρος που καταβάλλει η VW είναι μια ζωτικής σημασίας πηγή εσόδων.
Τώρα όμως αρχίζουν τα προβλήματα αφού κανείς δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις για τα μελλοντικά έσοδα και για αυτό το δημοτικό συμβούλιο έχει  καθυστερήσει τον δημοτικό προϋπολογισμό του 2016 καθώς φοβούνται ότι τα έσοδα θα μειωθούν λόγω της ανοικτής πληγής στις ΗΠΑ. Αλλά η μοίρα του Wolfsburg  δεν είναι συνδεδεμένη  μόνο με τα φορολογικά έσοδα και  τους 70.000 άμεσα απασχολούμενους στην Volkswagen . Πολλοί κάτοικοι της πόλης εργάζονται σε εξωτερικούς παρόχους υπηρεσιών που εξαρτώνται από την γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία.Η VW χρηματοδοτεί επίσης δεκάδες αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες  της πόλης, και στηρίζει την ομώνυμη  ομάδα ποδοσφαίρου.
 Μία άλλη πτυχή είναι η χορήγηση κρατικών κονδυλίων  στις αυτοκινητοβιομηχανίες για ερευνητικούς σκοπούς. Σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση, η VW έλαβε τα τελευταία δύο χρόνια 12 εκατομμύρια ευρώ από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό για τέτοια χρήση.
Δεδομένων των σχέσεων μεταξύ πολιτικών και αυτοκινητοβιομηχανίας, αλλά και της οικονομικής σπουδαιότητας της τελευταίας, δεν προκαλεί έκπληξη η ευκολία με την οποία οι εκπρόσωποι των κατασκευαστών αυτοκινήτων γίνονται δεκτοί στα γραφεία των πολιτικών. Συχνός επισκέπτης των πολιτικών γραφείων ήταν και ο παραιτηθείς διευθύνων σύμβουλος της VW Μάρτιν Βίντερκορν.
Πάντως αυτές οι σχέσεις απο πολλούς  δεν θεωρούνται   παράδοξες  , δεδομένου ότι οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες σημειώνουν διεθνή επιτυχία, έχουν σημαντικά έσοδα και προσφέρουν εκατοντάδες χιλιάδες  θέσεις εργασίας στη Γερμανία.