Μόνο το 30% όσων έχουν «κόκκινα δάνεια» θα τελεί υπό προστασία, όπως αποκαλύπτει το ΜΝΙ αναφερόμενο στην τελική πρόταση της Αθήνας προς τους δανειστές σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας και τους πλειστηριασμούς.Σύμφωνα με το οικονομικό πρακτορείο που επικαλείται έγγραφα από τις πρόσφατες συνεδριάσεις του EWG, του Eurogroup και του Ecofin, από τις 8 και 10 Νοέμβρη, το ΔΝΤ και το Eurogroup απέρριψαν ελληνική πρόταση για προστασία από τον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας που κάλυπτε το 65% των περιπτώσεων.
Έτσι, σύμφωνα με το ΜΝΙ, με βάση την αναθεωρημένη πρόταση -που περιλαμβάνει επίσπευση των δικαστικών διαδικασιών- «ο πραγματικός αριθμός όσων έχουν πλήρη προστασία θα είναι στην πραγματικότητα………..
Έτσι, σύμφωνα με το ΜΝΙ, με βάση την αναθεωρημένη πρόταση -που περιλαμβάνει επίσπευση των δικαστικών διαδικασιών- «ο πραγματικός αριθμός όσων έχουν πλήρη προστασία θα είναι στην πραγματικότητα………..
25-30%».
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος επιβεβαίωσε στο πρακτορείο ότι οι πιστωτές θέλουν μόνο το περίπου 25% των δανειοληπτών να καλύπτονται από τον αναθεωρημένο νόμο και σταδιακά αυτός να αρθεί έως τον Ιανουάριο του 2018.
Προσέθεσε ότι η πρόταση της Κομισιόν για μείωση του ποσοστού των δανειζόμενων που προστατεύονται από το νόμο στο 55% απορρίφθηκε από το Eurogroup ως πολύ γενναιόδωρη.
Η Κομισιόν ήθελε το εισόδημα να είναι 1,5 φορά το ελάχιστο αποδεκτό κόστος διαβίωσης που αντιστοιχεί σε περίπου 31.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια.
Αυτό θα μπορούσε να πέσει στο 1,35 το 2017 και να εξαλειφθεί το 2018.
Από την πλευρά του, ο Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ δήλωσε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι μεγάλη πρόκληση για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και ότι η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει μια αξιόπιστη στρατηγική και να πιέσει για την εφαρμογή των νομοθετημάτων καθώς οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν το έκαναν.
Σύμφωνα με το ΜΝΙ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος φέρεται -όπως αναφέρεται στο έγγραφο- να είπε ότι αποδέχεται πως η συμφωνία του Ιουλίου σχετικά με τα κόκκινα δάνεια ήταν καθαρή και η Ελλάδα χρειάζεται να κινηθεί προς την θέση των Θεσμών.