ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

ΝΤΡΑΓΚΙ ΠΡΟΣ ΚΑΤΟΧΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: «ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ «ΚΟΚΚΙΝΟΙ»…ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΑ»

Κόκκινα δάνεια και NPL market τα κλειδιά για τις αμκ των τραπεζώνΣε σημείο καμπής βρίσκονται οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών καθώς ενώ τα βιβλία προσφορών έχουν ανοίξει η διαπραγμάτευσηγια τα κόκκινα δάνεια δεν έχει κλείσει, ενώ σενάρια και προτάσεις που πέφτουν στο τραπέζι καίγονται. Η υστέρηση των συζητήσεων της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα σε αυτό το επίπεδο προκαλεί όμως ανησυχία στους επενδυτές και τις αγορές, όπως έχει κατ επανάληψη επισημάνει τοsofokleousin.gr, καθώς η τελική φόρμουλα για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων θα αποτελέσει το πλαίσιο της λειτουργίας του NPL market, το οποίο με τη σειρά του θα αποτελέσει την προοπτική για το come back των τραπεζών.
Σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο sofokleousin.gr υπό τον όρο της ……….
ανωνυμίας ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, είναι διατεθειμένος να υπαναχωρήσει από κόκκινες γραμμές στην προστασία της πρώτης κατοικίας, εφόσον όμως πάρει ως αντάλλαγμα την ενεργοποίηση μιας Bad bank. Στόχος του Ευκλείδη Τσακαλώτου είναι να εντάξει τη λειτουργα της Bad bank στον ευρύτερο σχεδιασμό για τον παράλληλο δρόμο ώστε να βοηθήσει αφενός στην εκκαθάριση των ισολογισμών των τραπεζών και αφετέρου στη δημιουργία μηχανισμού κοινωνικής προστασίας.
Από την πλευρά της ΕΚΤ ο Μάριο Ντράγκι αντιτείνει ότι:
Η νοοτροπία αποπληρωμής ενός χρέους πρέπει να επανέλθει ειδάλλως δεν θα υπάρξει κανονική λειτουργία τραπεζικού συστήματος
Με τη δήλωση του αυτή ο επικεφαλής της ΕΚΤ καθιστά σαφές ότι θα πρέπει πριν από τα μέτρα κοινωνικής προστασίας να εξαντληθούν οι προσπάθειες ανάκτησης δανείων, θέτοντας δηλαδή τον ηθικό κίνδυνο -moral hazzard- ως προμετωπίδα της στρατηγικής του.
Με τις συζητήσεις να βρίσκονται σε τέλμα, οι εν δυνάμει επενδυτές δεν αποδεσμεύουν τα κεφάλαια που σκοπεύουν να βάλουν στις αμκ. Το σκηνικό καθυστερήσεων που δημιουργείται αποπνέει αρνητική εικόονα προς τις αγορές, ανεβάζει το πολιτικό ρίσκο και εντείνει την ανασφάλεια, μπλοκάροντας τις εξελίξεις και την εισροή χρήματος.
Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές η τελική λύση που θα επιλεγεί για τη διαχείριση των κόκκινων στεγαστικών δανείων και για τη λειτουργία του NPL market είναι αυτή που θα ξεκλειδώσει -ενδεχομένως- μεγαλύτερα κεφάλαια ξένων περιορίζοντας τη συμμετοχή του ΤΧΣ.
Ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, έχει δηλώσει κατ επανάληψη ότι οι συζητήσεις θα ολοκληρωθούν μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου, πάση θυσία, έτσι ώστε να καταστεί εφικτή η άμεση σύγκλιση του EuroWorking Group την Κυριακή ή το αργότερο τη Δευτέρα για την αποδέσμευση των 10+2 δισ.
Η επόμενη μέρα μετά την αξιολόγηση
Το κλίμα στην οικονομία αναμένεται να μεταβληθεί επί τα βελτίω άρδην μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης καθώς εκτός από την εκταμίευση των κεφαλαίων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τη δόση των 2 δισ., οι ελληνικές τράπεζες και η χώρα θα αποκτήσουν πρόσβαση στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, βελτιώνοντας τις δυνατότητες άντλησης ρευστότητας καθώς και περιορίζοντας το κόστος του χρήματος.
Οπως έχει δηλώσει ο κεντρικός τραπεζίτης παλαιότερα, οι προϋποθέσεις για την αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ είναι η χώρα να βρίσκεται σε πρόγραμμα αλλά να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, καθώς και να πληρούνται τα κριτήρια ποσόστωσης που θέτει η κεντρική τράπεζα στα προγράμματα QE.