ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Ο Τσίπρας κανακεύει τους βουλευτές του

Στο εσωτερικό power game επενδύει ο ΤσίπραςΜασάζ της Κ.Ο. για να μην υπάρξουν διαρροές. Ανοιχτό το ενδεχόμενο του ανασχηματισμού.
Μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, που κατέληξε σε φιάσκο με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να γυρνούν την πλάτη στο Μαξίμου, η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος της στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας προκειμένου να ψηφιστεί το νέο πακέτο προαπαιτούμενων και το ασφαλιστικό χωρίς διαρροές και να εκκινήσει οι διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και παράλληλα να ανοίξει η συζήτηση ………….
για την ελάφρυνση του χρέους. Η κυβέρνηση σχεδιάζει τα επόμενα βήματα προκειμένου να διασφαλίσει την παραμονή της στην εξουσία, να μη βγει πληγωμένη από τη ψηφοφορία της δεύτερης λίστας των προαπαιτούμενων που θα πραγματοποιηθεί εντός Δεκεμβρίου και να διεκδικήσει με αξιώσεις την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Το Μαξίμου γνωρίζει πως η ψήφιση των μέτρων δεν θα είναι εύκολη υπόθεση και δεδομένης της άρνησης της αντιπολίτευσης να παρέχει συναίνεση, το βάρος πέφτει στους βουλευτές της συγκυβέρνησης. Κυβερνητικά στελέχη δεν αποκλείουν το γεγονός να εμφανιστούν κι άλλες περιπτώσεις βουλευτών που θα συμπεριφερθούν όπως ο Στάθης Παναγούλης, αρνούμενοι να ψηφίσουν τα επώδυνα μέτρα, ενώ για την κυβέρνηση χαρακτηρίζεται μητέρα των μαχών η ψήφιση του νέου ασφαλιστικού, το οποίο περιλαμβάνει μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Στο πλαίσιο αυτό και, προκειμένου να μην υπάρξουν νέες διαρροές και το κυβερνητικό σχήμα να είναι συμπαγές, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να στείλει αυστηρό μήνυμα στους υποψήφιους αντάρτες και να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο του ανασχηματισμού.
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει την κατάθεση και ψήφιση του ασφαλιστικού νόμου επίσης εντός του Δεκεμβρίου, εκτός και αν ο κοινωνικός διάλογος προκαλέσει την μετάθεση του νομοσχεδίου για τις αρχές του 2016. Τα περιθώρια είναι ασφυκτικά και ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται αντιμέτωπος με τις έντονες πιέσεις των Ευρωπαίων να ψηφίσει τα προαπαιτούμενα. Από την άλλη, δέχεται πιέσεις και από τους βουλευτές του για τα επώδυνα μέτρα που καλούνται να ψηφίσουν. Ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης θα εξεταστεί στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ το πρωί της Τρίτης, υπό τον Αλέξη Τσίπρα.


Ο πρωθυπουργός θα αναλάβει προσωπικά το μασάζ της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και οι βασικοί άξονες που αναμένεται να κινηθεί η επιχειρηματολογία του Μεγάρου Μαξίμου προς την ΚΟ θα αφορούν:
– Την μετωπική επίθεση στα κόμματα της αντιπολίτευσης που δεν συμφώνησαν σε ένα πλαίσιο για το ασφαλιστικό προκειμένου να ενισχύσουν την διαπραγματευτική ικανότητα της κυβέρνησης. Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να κατηγορήσει την ΝΔ το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι ότι με την στάση του υπονομεύουν την κυβέρνηση. Παράλληλα θα υπονοήσει ότι κυρίως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που επέβαλαν περικοπές 40% στις συντάξεις από το 2010 μέχρι και το 2015, με την στάση τους τάσσονται με το πλευρό των δανειστών. Εξάλλου κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν ότι τα αποτελέσματα της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών ήταν αναμενόμενα και πως στόχος του Μαξίμου ήταν να θέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης προ των ευθυνών τους στο λαό.
-Την υιοθέτηση μέτρων όπως την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας προκειμένου να μην γίνουν περικοπές στις κύριες συντάξεις. Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι οι εταίροι έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στα συγκεκριμένα μέτρα και επιμένουν στις περικοπές των συντάξεων έτσι όπως έχουν περιγραφεί στο Μνημόνιο. Παρ’όλα αυτά το Μαξίμου αναμένεται να ακολουθήσει την τακτική που συνηθίζει στις διαπραγματεύσεις, εξαντλώντας όλα τα περιθώρια των συζητήσεων σε βαθμό που μπορεί να μεταφερθεί η ψήφιση του ασφαλιστικού τον Ιανουάριο του επόμενου έτους. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως προτίθεται να προκαλέσει συζήτηση και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το ασφαλιστικό στην Ελλάδα.
-Επίσης, ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει το βάρος της ευθύνης που καλούνται να σηκώσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προβάλλοντας τον στόχο της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης και της έναρξης της συζήτησης για το χρέος. Παράλληλα ο κ. Τσίπρας αναμένεται να ζητήσει την εντατικοποίηση των κυβερνητικών πρωτοβουλιών για το παράλληλο πρόγραμμα και να υπογραμμίσει ότι κανένας βουλευτής του κόμματος δεν θα προσπαθήσει με την στάση του να ανακόψει την «κυβέρνηση της αριστεράς» διαφοροποιούμενος στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που αφορούν την εφαρμογή του προγράμματος.
Το Μαξίμου έχει εντοπίσει δυσλειτουργίες στο κυβερνητικό σχήμα όπως για παράδειγμα στο υπουργείο Εσωτερικών όπου οι Παναγιώτης Κουρουμπλής και Γιάννης Μπαλάφας δεν συνεργάζονται με αρμονία. Επίσης, σε άλλα νευραλγικά υπουργεία έχουν παρατηρηθεί κόντρες μεταξύ υπουργών και αναπληρωτών υπουργών. ‘Ετσι δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να ακολουθήσει την πεπατημένη και να υπονοήσει την πρόθεση να προχωρήσει σε ανασχηματισμό μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης δίνοντας υποσχετική για υπουργοποίηση σε βουλευτές που θα στηρίξουν τις επιλογές της κυβέρνησης.
Σενάρια κυβερνητικών συνεργασιών τροφοδοτεί η Γεροβασίλη
Την ίδια ώρα, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη ρίχνει λάδι στη φωτιά της σεναριολογίας για διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος με συμμετοχή κι άλλων κομμάτων. Η κ. Γεροβασίλη δήλωσε ότι «η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι πολύ πιθανόν να ενισχυθεί στο μέλλον».  Με τη δήλωση αυτή αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασιών σε κομματικό επίπεδο, ή προσεταιρισμού βουλευτών της αντιπολίτευση, οι οποίοι θα συμπλέουν με την κυβερνητική γραμμή, υπερψηφίζοντας κρίσιμα νομοσχέδια.
Πολιτικοί σχολιαστές προσπαθούν να ερμηνεύσουν την εκτίμηση της  κυβερνητικής εκπροσώπου σε συνάρτηση με την συμφωνηθείσα συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας.
Ο κ Λεβέντης έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της συγκρότησης οικουμενικής κυβέρνησης.  Δεν έχει αποκλείσει όμως το ενδεχόμενο να παράσχει υποστήριξη στην κυβέρνηση. Μετά τις εκλογές είχε διατυπώσει πρόταση εννέα σημείων, επί των οποίων μπορεί  τώρα να επιτευχθεί σύγκλιση απόψεων, ώστε η Ενωση Κεντρώων να συνταχθεί με την κυβερνητική πλειοψηφία.
Μιλώντας στο Real.gr η κυβερνητική εκπρόσωπος χαρακτήρισε  «φαντασιώσεις» τα περί αριστερής παρένθεσης, στα  οποία «επιμένουν ορισμένοι, παρ’ότι τόσες φορές προσπάθησαν να την υλοποιήσουν και άλλες τόσες απέτυχαν».
Η κ. Γεροβασίλη πρόσθεσε: «Εκτιμώ ότι όχι μόνο δεν κινδυνεύει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά ότι -αντίθετα- είναι πολύ πιθανόν να ενισχυθεί στο μέλλον».
Επισημαίνεται ότι και ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ Πάνος Καμμένος, σε πρόσφατη συνέντευξη του στη Realnews είχε πει ότι  βουλευτές της αντιπολίτευσης ενδέχεται να στηρίξουν την κυβερνητική πλειοψηφία.
sofokleousin