ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου 2015

ΔΙΑΣΥΡΜΟΣ! ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΑΡΩΔΙΑ.Der Spiegel: Συλλήψεις καστανάδων αντί εκατομμυριούχων στην Ελλάδα

KASTANAS-MEGALH1Η προ ημερών σύλληψη ενός καστανά στη Θεσσαλονίκη, η στάση της Ελλάδας στο προσφυγικό αλλά και η επιβολή των θέσεων του Βερολίνου σχετικά με τη Frontex είναι τα θέματα της σημερινής επισκόπησης τύπου που δημοσιεύει η ελληνική υπηρεσία της Ντόιτσε Βέλλε.
«Η Ελλάδα συλλαμβάνει καστανάδες αντί…εκατομμυριούχων» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ στην ηλεκτρονική σελίδα του Spiegel. Το άρθρο αναφέρεται στη …….
σύλληψη 62χρονου καστανά προ ημερών στη Θεσσαλονίκη.
«Κανείς πλέον δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η Ελλάδα δεν παίρνει στα σοβαρά τον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής. Πρόσφατα η αστυνομία με μια μεγάλη επιχείρηση συνέλαβε τον Γιώργο Δήμου. Έναν 62χρονο καστανά, ο οποίος έχει ένα βουνό από χρέη και σύμφωνα με δηλώσεις του πρέπει να θρέψει οχτώ αδέλφια. Δώδεκα αστυνομικοί, ένα περιπολικό και ένα αυτοκίνητο ρυμουλκό συμμετείχαν στη σύλληψη του καστανά και στην κατάσχεση του καροτσιού του. Το αδίκημά του: έψηνε και πουλούσε κάστανα χωρίς άδεια. Η ιστορία του Δήμου μεταδόθηκε αστραπιαία στην Ελλάδα και προκάλεσε οργή. Ο λόγος είναι λιγότερο το παράλογο αυτής της αστυνομικής επιχείρησης. Κυρίως επιβεβαιώνει το αίσθημα του κόσμου ότι οι ελληνικές αρχές αντιδρούν με σκληρότητα εναντίον μικροαδικημάτων και αφήνουν τα μεγάλα ψάρια».
Η Welt σε δημοσίευμα της αναφέρει πως δεν λείπουν τα σχέδια για τη διάσωση της Ελλάδας, αλλά η θέληση να δει και η ίδια η χώρα ότι έχει ευθύνη για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει. Ανάμεσα σε άλλα σημειώνει: «Αυτές τις μέρες δεν χρειάζεται να αναφέρει κανείς τα ίδια και τα ίδια παραδείγματα, όπως φοροαπάτες, διαφθορά, άθλια οικονομική κατάσταση, για να διαφανεί η αποτυχία της ελληνικής πολιτικής. Η προσφυγική κρίση, η οποία είναι το κυρίαρχο ευρωπαϊκό θέμα τους τελευταίους μήνες, δείχνει το πρόβλημα της χώρας. Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να διαφυλάξει τα σύνορά της. Ίσως και να μην θέλει. (…) Η κατάσταση στο μεταξύ είναι τόσο άσχημη που Γερμανία και Γαλλία σκέπτονται να διαφυλάξουν τα σύνορα αναγκαστικά μέσω μιας ευρωπαϊκής αποστολή, παρόλο που η Ελλάδα για το μέγεθος της διαθέτει έναν τεράστιο στρατό».
Η Ευρώπη χρειάζεται την Ελλάδα στο προσφυγικό
Και η εφημερίδα καταλήγει σχετικά με το προσφυγικό: «Όποιος θέλει να μειώσει τον αριθμό των προσφύγων προς την Ευρώπη και να βάλει σε τάξη τη διαδικασία εισόδου δεν χρειάζεται μόνο την Τουρκία για την επίλυση του θέματος. Χρειάζεται την Ελλάδα και κυρίως τον Αλέξη Τσίπρα. Μπορεί να μην είναι ένας ισχυρός αρχηγός κυβέρνησης, ωστόσο προς το παρόν δεν υπάρχει εναλλακτική».
Τέλος, η αριστερή Neues Deutschland σχολιάζει για το ίδιο θέμα και την πολιτική της Άνγκελα Μέρκελ: «O αριθμός των προσφύγων που πνίγονται καταδεικνύει πως η Ευρώπη είναι ήδη περιχαρακωμένη. Η Ελλάδα είναι το τελευταίο μεγάλο κενό. Τα σχέδια να σταλεί η Frontex για να περιφρουρήσει τα σύνορα όταν ένα κράτος δεν είναι σε θέση ή δεν θέλει να λάβει τα κατάλληλα μέτρα, θα πρέπει να το εκλάβει κανείς στο εξής ως Lex Syriza. Αυτό που θεωρείται “μη ικανό και μη πρόθυμο” αποτελεί επίσης και ζήτημα πολιτικής θεώρησης σχετικά με το ποια είναι μέτρα που πρέπει να θεωρούνται “απαραίτητα’».
Και η εφημερίδα καταλήγει: «Το να πιέσεις την Αθήνα να κλείσει τα σύνορά της μπορεί να σημάνει τον θάνατο για πολλούς ανθρώπους που θα ακολουθήσουν ακόμα πιο επισφαλείς διαδρομές φυγής. Ο ΣΥΡΙΖΑ για καιρό διαφωνούσε με αυτή την περιχαράκωση. Στην ΕΕ όμως γίνεται ό,τι θέλει το Βερολίνο. Στην ανάγκη και χωρίς την σύμφωνη γνώμη μιας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης. Η απειλή του Grexit απέκτησε μια άσχημη αδελφή που λέγεται απειλή Frontex».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.