ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Το «μαχαίρι» μπαίνει μέσω της μείωσης των προσαυξήσεων στα επιδόματα τέκνων που παίρνουν 500,000 συνταξιούχοι – Θίγονται μητέρες με ανήλικα, απόστρατοι και όσοι έχουν σύνταξη και παιδί με αναπηρία 67% και άνω



Μειώσεις ως και 125 ευρώ το μήνα στις νέες, αλλά και τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, που αυτή τη φορά θα προέλθουν από την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των προσαυξήσεων λόγω τέκνων που δικαιούνται οι συνταξιούχοι, κρύβει η πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»,  στο άρθρο 10 του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας αναφέρεται ότι τα επιδόματα τέκνων για τις συντάξεις (σ.σ.: τόσο για τις νέες όσο και τις ήδη ………..
καταβαλλόμενες) θα υπολογίζονται με νέα ποσοστά, που είναι 8% για το πρώτο παιδί, 10% για το δεύτερο και 12% για το τρίτο παιδί.
Τα σημερινά ποσά επιδόματος τέκνων που προσαυξάνουν τη σύνταξη καθορίζονται με υψηλότερα ποσοστά. Στο ΙΚΑ, για παράδειγμα, ο συνταξιούχος δικαιούται 20% προσαύξηση σύνταξης για το πρώτο παιδί, 15% για το δεύτερο και 10% για τρίτο και κάθε επόμενο ανήλικο τέκνο, ή για παιδί ως 24 ετών, εφόσον σπουδάζει.
Στους συνταξιούχους ΔΕΚΟ και τραπεζών, τα επιδόματα τέκνων υπολογίζονται με ένα 5% επί του ποσού της αρχικής (μικτής σύνταξης).
Στο Δημόσιο τα επιδόματα κυμαίνονται μεταξύ 18 και 45 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.
Η αλλαγή στον υπολογισμό τους θα επιφέρει ανατροπές και άλλη μια κρυφή έμμεση μείωση των συντάξεων.
Θίγονται πάνω από 500.000 συνταξιούχοι γήρατος και αναπηρίας και κυρίως:
-Οι μητέρες που πήραν σύνταξη με ανήλικο τέκνο, όπως και οι τρίτεκνες γυναίκες που αποχώρησαν με 20 έτη ασφάλισης από το Δημόσιο και Ταμεία ΔΕΚΟ, τραπεζών. Υπολογίζεται ότι περισσότερες από 150.000 γυναίκες παίρνουν προσαύξηση σύνταξης λόγω ανήλικου τέκνου και με το νέο καθεστώς το ποσό θα μειωθεί.
-Οι στρατιωτικοί συνταξιούχοι, καθώς στις ηλικίες που αποχωρούν (από τα 45 μπορούν να πάρουν σύνταξη) έχουν παιδιά που είναι είτε ανήλικα (κάτω από 18 ετών) είτε σπουδάζουν, οπότε δικαιούνται επίδομα τέκνων στη σύνταξη.
-Οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας που έχουν ανήλικο τέκνο ή παιδί ως 24 ετών που σπουδάζει.

-Οι συνταξιούχοι που έχουν παιδί με αναπηρία 67% και άνω γιατί παίρνουν το επίδομα λόγω τέκνων ισόβια και η καταβολή του δεν σταματά στο 18ο έτος ή στο 24ο αν σπουδάζουν.