ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Χωρίς τέλος τα χαράτσια στους προπονητές ποδοσφαίρου!

Επιστολή διαμαρτυρίας για τα χαράτσια στους προπονητές ποδοσφαίρου, εξέδωσε ο Καθηγητής Φυσικής Αγωγής και Προπονητής Ποδοσφαίρου (ΓΓΑ -Α΄ κατηγορίας), Μιχάλης Τζιατζιάς, δηλώνοντας: Ντροπή για όλους και κυρίως για το ποδόσφαιρο. Ας σταματήσουν επιτέλους να μας βλέπουν ως χορηγούς τους και ως παράβολα.....
Οι πιστοποιημένοι προπονητές ποδοσφαίρου, που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα της ΕΠΟ και των οποίων η ισχύς της ταυτότητας προπονητή έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2015, είναι υποχρεωμένοι να ανανεώσουν την επαγγελματική τους ιδιότητα (!!!) έως την 31 Ιανουαρίου 2016. Όποιος προπονητής δεν το πράξει διαγράφεται αυτόματα από τις συγκεκριμένες λίστες και είναι υποχρεωμένος στο μέλλον να παρακολουθήσει εκ νέου τις ''Σχολές'' προπονητών της ΕΠΟ, τις οποίες στο παρελθόν φυσικά και έχει χρυσοπληρώσει.
Η αγανάκτηση των συναδέλφων προπονητών ποδοσφαίρου είναι μεγάλη και δικαιολογημένη. Η αρχή έγινε όταν πριν δέκα περίπου χρόνια κάποιοι έκαναν επίδειξη δύναμης και λειτουργώντας ως παρακράτος εν κράτει (στο οποίο προφανώς ούτε αριστεροί ούτε δεξιοί μπορούν να παρέμβουν), μέσα σε μια νύχτα αφαίρεσαν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα των Καθηγητών Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα το ποδόσφαιρο.
Γυμναστές- προπονητές με περίπου 600 ώρες επιστημονικής ενασχόλησης με την ειδικότητά τους, στις σχολές των ΤΕΦΑΑ, είδαν μια ''ομάδα'' ανθρώπων (για να μη χρησιμοποιηθεί άλλη παρεξηγήσιμη έκφραση), Γεωπόνων(!!!) και άλλων ''συναφών'' με το ποδόσφαιρο επαγγελμάτων, αφενός να τους αφαιρεί τις άδειες άσκησης επαγγέλματος της ΓΓΑ (Α΄ κατηγορίας) και αφετέρου να τους οδηγεί σε ''Σχολές'' ποδοσφαίρου ελαχίστων ωρών για να ξαναβαπτιστούν Προπονητές.
Στη συνέχεια, καθώς το μαγαζί ως γνωστόν είναι γωνία, ακολούθησε οικονομική αφαίμαξη όλων ανεξαιρέτως των προπονητών ποδοσφαίρου. Εφευρέθηκαν πάσης φύσεως κάρτες (τριετίας και πάγκου μέχρι στιγμής) αλλά και ''βεβαιώσεις'' (Αναθεωρητικών σεμιναρίων και Συνδέσμου Προπονητών επίσης μέχρι στιγμής).
Και όλα αυτά με το αζημίωτο φυσικά.
Ποιος είναι ο τιμοκατάλογος για την τριετή ''ευλογία'' (κάρτα) του κάθε προπονητή;
-200 ευρώ (από 180 ευρώ που ήταν μέχρι πρόσφατα) για τα ταμεία της ΕΠΟ και των Ενώσεων.
-60 ευρώ για ''Αναθεωρητικό'' Σεμινάριο-90 ευρώ (3Χ30) για συνδρομές στον τοπικό Σύνδεσμο Προπονητών
-150 ευρώ (50Χ3) για κάρτες πάγκου
Σύνολο λοιπόν 500 (!!) ευρώ η λυπητερή αλλά για ποιους;
Για προπονητές ποδοσφαίρου που η συντριπτική τους πλειοψηφία ή αμείβονται ελάχιστα ή είναι φεσωμένοι ή δεν εργάζονται καθόλου (άνεργοι για μεγάλο χρονικό διάστημα).
Δουλεύεις δε δουλεύεις δηλαδή περνάς από το ταμείο (!!).
Το ποτήρι ξεχείλισε πλέον. Εάν κάποιοι ευαγγελίζονται την αναβάθμιση του ποδοσφαίρου ας στηρίξουν με πράξεις και όχι μόνο με λόγια τον Έλληνα προπονητή ποδοσφαίρου (κυρίως του ερασιτεχνικού καθώς και των τμημάτων υποδομής-αναπτυξιακών ηλικιών).
Πόσο άραγε ενδιαφέρει τους κυρίους του ''αυτοδιοίκητου'' (της μέγιστης εφεύρεση τους) το γεγονός πως έμπειροι και επιστημονικά καταρτισμένοι συνάδελφοι προπονητές αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στα χαράτσια τους και αναγκάζονται να βρίσκονται στον πάγκο της ομάδος τους ως ''παράγοντες'';
Ντροπή για όλους και κυρίως για το ποδόσφαιρο. Ας σταματήσουν επιτέλους να μας βλέπουν ως χορηγούς τους και ως παράβολα.
Ελάχιστοι απομείναμε, οικονομικώς συνεπή, μέλη των Συνδέσμων Προπονητών (οι οποίοι Σύνδεσμοι δυστυχώς κινούνται σε χαλαρούς ρυθμούς αντίδρασης σε όσα συμβαίνουν εις βάρος μας).
Θέμα χρόνου όμως είναι, εάν δεν παρέμβει η Πολιτεία, κάποιοι να μείνουν μόνοι τους με τις σφραγίδες τους».

Μετά τιμής
Τζιατζίας Μιχάλης
Καθηγητής Φυσικής Αγωγής
Προπονητής Ποδοσφαίρου (ΓΓΑ -Α΄ κατηγορίας)