Κτηματολόγιο 2019: Βάσει του είδους και της αξίας του ακινήτου υπολογίζεται το ύψος των προστίμων για εκπρόθεσμη δήλωση στο Κτηματολόγιο.
Σύμφωνα με το Ελληνικό Κτηματολόγιο,αν κάποιος ιδιοκτήτης δεν καταφέρει να υποβάλει εγκαίρως τη δήλωσή του κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης στην περιοχή του, υπάρχει η δυνατότητα εκπρόθεσμης δήλωσης, μέχρι τη σχετική ημερομηνία που ορίζεται με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Αυτό γίνεται με τη συμπλήρωση του Δ2 Εντύπου Δήλωσης του Ν. 2308/1995. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα aftodioikisi.gr, στην περίπτωση αυτή ωστόσο, προβλέπονται πρόστιμα που ξεκινούν από τα 50 ευρώ ανά δικαίωμα και ανέρχονται έως και τα 250 ευρώ.
Ο βασικός διαχωρισμός για τον υπολογισμό των προστίμων είναι αν το δικαίωμα βρίσκεται σε αστική ή αγροτική περιοχή.
Από εκεί και πέρα σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν το μέγεθος- έκταση του ακινήτου, το αν έχει δομηθεί και άλλοι παράγοντες.
Αν το ακίνητο δεν δηλωθεί καθόλου, τότε κινδυνεύει να χαρακτηριστεί «αγνώστου ιδιοκτήτη» και να περάσει στην κυριότητα του Δημοσίου.
Σύμφωνα με το Ελληνικό Κτηματολόγιο, η διαδικασία βεβαίωσης και εν συνεχεία επιβολής προστίμου θα ενεργοποιηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο.
Αυτό σημαίνει ότι σε πρώτη φάση οι ιδιοκτήτες που υποβάλλουν εκπρόθεσμα δήλωση δεν θα πληρώσουν πρόστιμο. Αυτό που θα πληρώσουν αρχικά, είναι το πάγιο τέλος κτηματογράφησης.
Παράδειγμα
Για εκπρόθεσμη δήλωση αδόμητου γεωτεμαχίου μεγαλύτερου των 400 τ.μ. σε αστική περιοχή, το πρόστιμο είναι 120 ευρώ. Στην περίπτωση διηρημένης ιδιοκτησίας μεγαλύτερης των 200 τ.μ. εντός αστικής περιοχής, το πρόστιμο εκτινάσσεται στα 250 ευρώ. Σε ό, τι αφορά τις αγροτικές περιοχές από το Κτηματολόγιο έχουν οριστεί τέσσερα ύψη προστίμων. Ενδεικτικά για δικαίωμα επί αδόμητου γεωτεμαχίου, μεγαλύτερου από 4 στρέμματα σε αγροτική περιοχή το πρόστιμο ανέρχεται στα 100 ευρώ. Η πιο «τσουχτερή» κατηγορία προστίμου για τις αγροτικές περιοχές είναι τα 200 ευρώ για δικαίωμα επί γεωτεμαχίου μεγαλύτερου από 4 στρέμματα με κτίσμα.