ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 1 Μαΐου 2019

Αυτή είναι η τελική συνταγή της ρύθμισης στην εφορία

Ο «έξυπνος τρόπος» που είχε προαναγγείλει ο υπουργός Οικονομικών ως την τελική συνταγή για τη ρύθμιση των 120 δόσεων είναι τελικώς μια κλίμακα 7-8 κλιμακίων από την οποία προκύπτει όχι ο φόρος (όπως συμβαίνει με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος) αλλά το μέγιστο ποσό που θα πρέπει να καταβάλλει κάθε χρόνο για να τακτοποιήσει τα χρέη του. Αυτή η κλίμακα επιβραβεύει τους έχοντες χαμηλό εισόδημα και ζημιώνει αυτούς που δηλώνουν πολλά καθώς ο αριθμός των δόσεων που θα έχουν στη διάθεσή τους θα περιορίζεται αισθητά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο της κλίμακας υπολογισμού του μέγιστου ποσού ετήσιας καταβολής για αποπληρωμή χρεών έχει ως εξής:
Πώς λειτουργεί αυτή η κλίμακα; Ο έχων ατομικό εισόδημα έως 10.000 ευρώ θα πρέπει να πληρώνει το 4% του ετήσιου εισοδήματός του. Έτσι, αν δηλώνει 5000 ευρώ, θα πρέπει να πληρώνει 200 ευρώ τον χρόνο (σ.σ για την ακρίβεια θα πληρώνει 240 ευρώ καθώς θα μπαίνει ο «κόφτης» του ελάχιστου ποσού δόσης) ενώ αν δηλώνει 10.000 ευρώ θα πρέπει να πληρώνει 400 ευρώ τον χρόνο. Έτσι, ο έχων εισόδημα 10.000 ευρώ, αν χρωστάει 1200 ευρώ θα μπορεί να αποπληρώσει σε 36 δόσεις ενώ αν χρωστάει 4000 ευρώ θα μπορεί να πληρώσει σε 120 δόσεις. Αν όμως χρωστάει πάνω από 4000 ευρώ, τότε δεν θα πληρώνει μόνο 400 ευρώ τον χρόνο αλλά περισσότερα καθώς ο αριθμός των δόσεων δεν θα μπορεί να ξεπεράσει τις 120.
Για τον υπολογισμό του ποσού θα λαμβάνεται υπόψη το ατομικό εισόδημα και όχι το οικογενειακό. Επίσης, δεν θα συνυπολογίζονται τα τεκμήρια διαβίωσης.