ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

Λίγα λόγια για τον Ε.Ο.Σ Κατερίνης.

Ο Ε.Ο.Σ Κατερίνης δραστηριοποιείτε από το 1932 και συντάσσει το πρώτο καταστατικό το 1937 στην Κατερίνη. Είναι από τους αρχαιότερους συλλόγους στην Ελλάδα και αξιολογείται μεταξύ των καλύτερων της πατρίδος μας στο είδος του.
Είναι αναγνωρισμένο αθλητικό σωματείο από την Γεν. Γραμματεία Αθλητισμού με Αρ Μητρώου ΙΛ15 σύμφωνα με το άρθρο 8 του Ν.2725/99 και είναι μέλος στην :
α. Ελληνική Ομοσπονδία - Ορειβασίας Αναρρίχησης ( Ε.Ο.Ο.Α) ,
β. Ελληνική Ομοσπονδία Χειμερινών Αθλημάτων (Ε.Ο.Χ.Α) με (ΑΜ.121/1983)
γ. Γεν. Γραμματεία Πολίτικής Προστασίας με (Α.Μ.23/2006)
δ. και Μέλος της Πιερικής Αναπτυξιακής
Η επιβράβευση πράξεων, δραστηριοτήτων του Ε.Ο.Σ Κατερίνης οι οποίες συνέβαλλαν στη συστηματική καλλιέργεια και διάδοση όλων των αθλημάτων του βουνού, και γενικότερα κάθε αθλητικής δραστηριότητος που σχετίζεται με το ορεινό συγκρότημα ,
Α ν α γ ν ω ρ ί σ τ η κ ε από την Γ. Γ. Αθλητισμού και ενέταξε τον Ε.Ο.Σ Κατερίνης στο Αρχείο Ιστορικών Ερασιτεχνικών Αθλητικών Σωματείων Ελλάδος , με δράση προ του 1940 και με Α.Μ Λ15. (Είναι το μοναδικό ερασιτεχνικό σωματείο της Πιερίας με δράση προ του 1940 ,εγγεγραμμένο στο Αρχείο Ιστορικών Ερασιτεχνικών Αθλητικών Σωματείων Ελλάδος)
Σκοπός του συλλόγου είναι η συστηματική καλλιέργεια και διάδοση όλων των μορφών της Ορειβασίας - Χιονοδρομίας - Αναρρίχησης, η φροντίδα αναπτύξεως αυτών εις την περιοχή του καθώς και η προστασία του Ελληνικού ορεινού Χώρου και η διάδοση της αγάπης και του σεβασμού προς αυτόν.
Με την άρτια οργάνωσή του και την έντονη δράση των μελών του ο Ε.Ο.Σ Κατερίνης απέκτησε
αξιόλογα περιουσιακά στοιχεία όπως:
1. Tο ορειβατικό καταφύγιο στην Άνω Μηλιά,
2. Αθλητικό κέντρο Χιονοδρομίας στο Ελατοχώρι
3. Ιδιόκτητα γραφεία στην Κατερίνη ,
4. Κλειστή πίστα αναρρίχησης και
5. Αξιόλογο αθλητικό υλικό Χιονοδρομίας και αγωνιστικής αναρρίχησης.
Με πολύ κόπο και μόχθο των μελών του ο σύλλογος μας διατηρεί ομάδες, με τις
οποίες διοργανώνει και συμμετέχει ανελλιπώς σε πανελλήνιους αθλητικούς αγώνες ιδιαίτερα.
1. Αθλητικές ομάδες χιονοδρομίας (φυτώρια –προαγωνιστικές –αγωνιστικές ) έχοντας
μάλιστα να επιδείξει αξιόλογες επιτυχίες όπως ,την συμμετοχή αθλητών ,μας
α) στην Εθνική ομάδα χιονοδρομίας με κατάκτηση χρυσών μεταλλίων και
β) την συμμετοχή αθλητών ,μας σε Βαλκανικούς Αγώνες Χιονοδρομίας
2. Αθλητικό τμήμα αναρρίχησης
3 .Αθλητικό τμήμα Ορ. ΣΚΙ ,έχοντας αναλάβει την οργάνωση των παρακάτω αθλητικών
αγώνων –δραστηριοτήτων πανελλήνιας εμβέλειας:
α) Αγώνες Ταχύτητας 24ου Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Ορ.ΣΚΙ
Β) Α’ Ατομικός Αγώνας 21ου Κυπέλλου Ελλάδος Ορ. ΣΚΙ
γ) Πανελλήνιο Ατομικός Αγώνας Open στο Χ/Κ
Σήμερα ο σύλλογός μας είναι μια ολοκληρωμένη σωματειακή οντότητα με 610 μέλη εγγεγραμμένα και καλύπτει όλους τους Τομείς ορειβασίας - Χιονοδρομίας – Αναρρίχησης- Ορ. Ποδήλατο-Περιβαλλοντικές Μελέτες. Θέματα Πολιτικής Προστασίας.
Εξέδιδε τριμηνιαία 16 σέλιδη εφημερίδα «ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΜΑΣ» με ορειβατικό και οικολογικό περιεχόμενο την οποία σταμάτησε λόγω οικονομικών δυσχερειών .
Επι διετίας έχοντας δική ραδιοφωνική εκπομπή στο SKY FM 96,2 με τίτλο η «φωτεινή πλευρά της ζωής» , προέβαλλε τις δραστηριότητες του και διέδιδε την προστασία και φροντίδα του Ελληνικού ορεινού Χώρου καθώς και την διάδοση αγάπης και του σεβασμού προς αυτόν.
Ο Ε.Ο.Σ Κατερίνης οργανώνει σεμινάρια Ορειβατικού –οικολογικού περιεχομένου σε μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Μέσης Εκπαίδευσης.
Επίσης φιλοξενεί μαθητές από όλη την Ελλάδα στο Καταφύγιο Άνω Μηλιάς για εκπαιδευτικά σεμινάρια με Θέματα περιβαλλοντικής και Ορειβατικής αθλητικής εκπαίδευσης.
Με τις πολύμορφες εκδηλώσεις του συμβάλλει στην ανάπτυξη του ορεινού τουρισμού και την ήπια μορφή αξιοποίηση του Ολύμπου και των Πιερίων.
Με δικούς του κόπους και μόχθους Το Δ.Σ του Ε.Ο.Σ Κατερίνης με υπερηφάνεια παρουσίασε την έκδοση του βιβλίου («ΞΕΦΩΤΑ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΑ 75 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΕΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ» ) με την πεποίθηση ότι πρόσθεσε κάτι σε αυτό που λέγεται ορειβασία ,σύγχρονος αθλητισμός και πολιτισμός.
Η έκδοση ενός βιβλίου με θέμα την ιστορική πορεία ενός συλλόγου αποτελεί από μόνη της ένα σημαντικό γεγονός και όταν η έκδοση αυτή αφορά την 75 χρονη τότε πορεία του Ε.Ο.Σ Κατερίνης το γεγονός αποκτά ιδιαίτερα μεγαλύτερη αξία.
Οργανώνει και διατηρεί σε συνεχή ετοιμότητα Ομάδα Ορεινής Ερευνας και Διάσωσης από έμπειρα και εκπαιδευμένα μέλη του, για την διάσωση και την παροχή βοήθειας σε κινδυνεύοντες, ορειβάτες ή μη, στα βουνά της πατρίδος μας, κυρίως όμως της περιοχής μας.
Η ομάδα αποτελείται από 15 μέλη Πεζοπόρους –Χιονοδρόμους –Αναρριχητές εκπαιδευμένους :
α) στην επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα
β) στα κλινικά φροντιστήρια Πολυτραυματία
γ) στην εκπαίδευση βασικής υποστήριξης της ζωής και
δ) στην αυτόματη εξωτερική απινίδωση (BLS& Provider Course) . που πιστοποιήθηκαν
από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης
ε) στη διαχείριση μαζικών απωλειών υγείας καταστροφών μαθαίνοντας το σύστημα
διαλογής START(Triage-Simple Triage and Rapid Treatment) δηλ. «Απλή Διαλογή και
Γρήγορη Αντιμετώπιση» καθώς και
Στ) στο αντίστοιχο Jump STAR Triageγια τα παιδιά.
Με την προσέγγιση αυτή του βουνού και του δάσους φροντίζει για την πυροπροστασία τους, κυρίως κατά τους θερινούς μήνες και σπεύδει, οσάκις χρειαστεί, με τα μέλη του, επικουρικά των αρμοδίων Κρατικών Υπηρεσιών στις πυροσβέσεις των δασών της περιοχής μας, Ολύμπου και Πιερίων και σε όποια άλλη εθνική πρόσκληση .
Με δική του ευθύνη συντηρεί το διεθνές μονοπάτι Ε4 που διασχίζει την περιοχή όπου δραστηριοποιείτε και φροντίζει την σηματοδότηση του, όπου και αν χρειάζεται.
Ενθαρρύνει, καθοδηγεί και παρέχει την συμπαράσταση και βοήθειά του, στους αρμόδιους κρατικούς φορείς για την σύνταξη και εφαρμογή μελετών ορθολογιστικής οργανώσεως του Ορεινού Χώρου.
Παρέχει τη συμβολή και τη βοήθειά του για κάθε είδους επιστημονικές εργασίες, μελέτες και δημοσιεύσεις, σχετικές με την προστασία, διάσωση και διατήρηση των Ορεινών Περιοχών και Ορεινών Οικισμών της Πατρίδος μας.
Με εκτίμηση
ο Πρόεδρος του Ε.Ο.Σ Κατερίνης

Τεκιρίδης Θεόδωρος