ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 4 Ιουνίου 2019

Ποδηλατόδρομος που φωσφορίζει στο σκοτάδι στην Πολωνία..Όταν εμείς ψηφίζουμε ??

ποδηλατόδρομος που φωσφορίζειΟι λάτρεις του ποδηλάτου σίγουρα θα απολαύσουν την οδήγηση σε αυτό το, όμορφα, φωτισμένο τμήμα ποδηλατόδρομου στην Πολωνία, το οποίο αποκαλύπτει την μπλε λάμψη του το βράδυ.«Το υλικό που χρησιμοποιήσαμε για τον ποδηλατόδρομο εκπέμπει φως για δέκα ώρες. Αυτό σημαίνει ότι ο δρόμος μπορεί να φωσφορίζει καθόλη τη διάρκεια της νύχτας και να συσσωρεύει ξανά το φως την επόμενη μέρα».

Εκτός του ότι είναι πολύ όμορφο, το φωτιζόμενο τμήμα του ποδηλατόδρομου, εξυπηρετεί επίσης έναν μεγαλύτερο σκοπό να κρατήσει τους ποδηλάτες και τους πεζούς ασφαλείς το βράδυ. Επίσης, η αποκλειστική χρήση ηλιακής ενέργειας το κάνει και φιλικό προς το περιβάλλον!
«Ελπίζουμε ότι ο φωσφορίζον ποδηλατόδρομος θα βοηθήσει να αποφευχθούν τα ατυχήματα ποδηλατών και πεζών τη νύχτα», συμπληρώνει ο Igor Routman, προσθέτοντας: «είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε εδώ στην Πολωνία, ειδικά στις περιοχές μακρύτερα από τις πόλεις που είναι σκοτεινότερες και οι συνθήκες οδήγησης πιο δύσκολες τη νύχτα».
ποδηλατόδρομος που φωσφορίζει
Το φωτεινό μπλε χρώμα του ποδηλατόδρομου επιλέχθηκε για να συμπληρώσει το πανέμορφο τοπίο της περιοχής.
«Ο ποδηλατόδρομος φωσφορίζει με ένα πολύ φωτεινό μπλε, το οποίο δημιουργεί πανέμορφη αντίθεση με το σκοτεινό δάσος και το ποτάμι τη νύχτα. Η μπλε λάμψη συμπληρώνει την ομορφιά του τοπίου με τη λίμνη και τους μικρούς λόφους», προσθέτει περήφανα ο Igor Routman.
ποδηλατόδρομος που φωσφορίζει
Την ημέρα, ο ποδηλατόδρομος διατηρεί ένα γαλάζιο χρώμα περιμένοντας υπομονετικά τη δύση του ηλίου για να αναδείξει την υπέροχη μπλε λάμψη του!
Προς το παρόν, μόνο τα 109μ. της διαδρομής του ποδηλατόδρομου φωτίζονται τη νύχτα, αλλά μετά από αυτή τη φάση δοκιμών, το έργο πρόκειται να επεκταθεί.
«Θέλουμε να δοκιμάσουμε αυτό το μικρό σχετικά τμήμα, να δούμε πώς θα αντέξει στο χειμώνα και στη συνέχεια να δημιουργήσουμε ένα σχέδιο για την επέκτασή του», δηλώνει ο πρόεδρος της TPA, κος Igor Routman.

«Έναστρη Νύχτα» και «Starpath»

Και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν πειραματιστεί με αυτή την ιδέα, αλλά δεν έχουν ακόμη βρει μία λύση φιλική προς το περιβάλλον όπως ο ποδηλατόδρομος της TPA Sp. z o.o. 
Το 2014, ένας ολλανδός σχεδιαστής δημιούργησε έναν ποδηλατόδρομο με την ονομασία «Έναστρη Νύχτα» στην πόλη του Αϊντχόβεν, η οποία φιλοξενούσε για αρκετά χρόνια τον διάσημο καλλιτέχνη Van Gogh.
Ακόμα πιο πριν, το 2013, στο πάρκο Christ’s Pieces Park στο Κέιμπριτζ της Αγγλίας, μία εταιρεία με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, η Pro-Teq Surfacing, είχε ψεκάσει μία φωσφορίζουσα επίστρωση με την ονομασία «Starpath», σε ένα μονοπάτι 1.614 τετραγωνικών μέτρων για να το φωτίσει το βράδυ.