ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023

Οι επιπτώσεις της απιστίας στον εγκέφαλο

 Οι προδοσίες έχουν συχνά πολύ υψηλό τίμημα, τόσο διαπροσωπικά όσο και ατομικά. Στην πραγματικότητα, η απιστία συχνά ενισχύει τις αμφιβολίες και αυξάνει τα συναισθήματα αβεβαιότητας . Είναι σαν μια παντοδύναμη φωτιά που καταλήγει να καταστρέφει τα πάντα για τα οποία έχει αγωνιστεί το άτομο που προδόθηκε.

Η απιστία είναι προδοσία εμπιστοσύνης. Ως εκ τούτου, έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει εξαιρετικά έντονα και αποκρουστικά συναισθήματα . Ανάμεσά τους, είναι η απογοήτευση, ο αγανακτισμένος θυμός, η αγωνία και η θλίψη. Ωστόσο, σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε ένα άλλο συναίσθημα που συνδέεται στενά με την απιστία. ζήλια.

Η ζήλια ως συναίσθημα

Ένα συναίσθημα είναι ένας τρόπος απόκρισης σε ένα ή περισσότερα ερεθίσματα στο περιβάλλον. Έχει τρία συστατικά:

  • Το συστατικό της συμπεριφοράς. Αυτό είναι το είδος της συμπεριφοράς που εμφανίζεται με αντιδραστικό τρόπο ή ως συνέπεια συναισθήματος.
  • Το νευρο-βλαστικό συστατικό. Πώς το σώμα μας κινητοποιεί και συγκεντρώνει ενεργειακούς πόρους για να αντιμετωπίσει το ερέθισμα. Αυτό βρίσκεται στο αυτόνομο νευρικό σύστημα (ANS).
  • Το ορμονικό συστατικό. Βοηθά το νευροβλαστικό σύστημα χάρη στην απελευθέρωση ουσιών που διευκολύνουν μια συναισθηματική απόκριση. Για παράδειγμα, οι ορμόνες που εκκρίνονται στο επίπεδο των επινεφριδίων. Απελευθερώνονται έτσι ώστε οι μύες μας να έχουν αρκετή τροφή.

Η ζήλια είναι ένα συναίσθημα με βαθιά κοινωνική βάση . Ορίζεται ως «το γεγονός του να είσαι καχύποπτος, να μην εμπιστεύεσαι και να μην εμπιστεύεσαι τον άλλον». Πράγματι, μπορεί να αλλάξει τη στοργή που νιώθουν οι άνθρωποι ο ένας για τον άλλον. Στην πραγματικότητα, το συναίσθημα της ζήλιας είναι μια προσμονή απώλειας. Μας ανησυχεί για πιθανό επερχόμενο πόνο και απώλεια .

Το να αντιδράς με ζήλια στην απιστία είναι φυσιολογικό και ενοχλητικό. Επιπλέον, η απόκριση ποικίλλει ανάλογα με το αν είστε άνδρας ή γυναίκα. Η απάντηση σε αυτό βρίσκεται στην εξέλιξη. Σε αυτό το πλαίσιο, η ζήλια συνδέεται με αναπαραγωγικές συνέπειες.

Πώς επηρεάζει η απιστία τον εγκέφαλό σας;

Εάν είστε γυναίκα, είναι πιθανό να είστε πιο ευαίσθητοι στο σενάριο της συναισθηματικής απιστίας. Από την άλλη, αν είσαι άντρας, μάλλον δίνεις μεγαλύτερη σημασία στην απιστία σεξουαλικής φύσης .

Απέναντι στην άπιστη συμπεριφορά, συνήθως ενεργοποιούνται τομείς που σχετίζονται με αρνητικά συναισθήματα και την κοινωνική γνώση (Takahashi, 2006). Μεταξύ αυτών είναι:

  • Η αμυγδαλή Αυτή είναι μια βασική δομή στη συναισθηματική απόκριση. Στην πραγματικότητα, λειτουργεί σαν «μαέστρος ορχήστρας». Μεταξύ των λειτουργιών του είναι η ρύθμιση των παρορμήσεων και η έκφραση των συναισθημάτων. Επιπλέον, ενεργοποιείται έντονα από τον φόβο.
  • Ο νησιωτικός φλοιός. Ενεργοποιείται όταν κάτι δεν μας αρέσει και όταν νιώθουμε αηδία. Ενεργοποιείται επίσης όταν η απιστία πονάει και νιώθουμε ζήλια. Επιπλέον, ο σωματικός πόνος ενεργοποιεί αυτή την περιοχή. Στην πραγματικότητα, είναι υπεύθυνο για την επεξεργασία του συναισθηματικού μέρους του πόνου.
  • Η άνω κροταφική έλικα. Η ζήλια εμφανίζεται ως συνέπεια μιας αντιληπτής προδοσίας. Η ανώτερη κροταφική έλικα ενεργοποιείται κάθε φορά που αξιολογούμε την εμπιστοσύνη και την πρόθεση κάποιου.