ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 14 Μαρτίου 2023

Το φάντασμα του 2008: Οι επιπτώσεις στη τσέπη μας από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank

 Μεμονωμένο περιστατικό θεωρείται από την πλειοψηφία των οικονομολόγων η κατάρρευση της Silicon Valley Bank. Την ώρα που ξυπνούν μνήμες από το «φάντασμα» της Lehman Brothers και τον όλεθρο που ακολούθησε στις αγορές, οι ειδικοί είναι καθησυχαστικοί θεωρώντας ότι δεν θα επαναληφθούν οι «μαύρες μέρες» του 2008.

Μόλις 48 ώρες χρειάστηκε για να μεταβληθεί η Silicon Valley Bank από υποψήφια για τον τίτλο της «τράπεζας της χρονιάς» που απλά ήθελε να αντλήσει κεφάλαια ύψους 2,25 δισ. δολάρια από τις αγορές, σε ένα χρεοκοπημένο «κουφάρι». Πρόκειται για την δεύτερη μεγαλύτερη χρεοκοπία στον χώρο στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (μετά από αυτήν της Washington Mutual) και η μεγαλύτερη μετά το 2008.

Έχοντας, λοιπόν, την προηγούμενη πικρή εμπειρία, το τραπεζοπιστωτικό σύστημα μοιάζει τώρα ικανό να αντεπεξέλθει και οι αναλυτές θεωρούν ότι δεν θα επαναληφθεί ένα ανάλογο ντόμινο που θα συμπαρασύρει  σε μια νέα δίνη αβεβαιότητας και κρίσης τις οικονομίες των δύο πλευρών του Ατλαντικού αλλά και εκείνες της Ασίας.

Το φάντασμα του 2008: Οι επιπτώσεις στη τσέπη μας από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank

Ωστόσο για να συμβεί αυτό θα χρειαστεί οι πάντες να δείξουν πολύ μεγαλύτερη ψυχραιμία και σύνεση από τους καταθέτες της συγκεκριμένης τράπεζας, οι οποίοι έσπευσαν να αποσύρουν μαζικά τα χρήματά τους, με αποτέλεσμα μέσα σε ένα 24ωρο να έχουν κάνει «φτερά» 42 δισ. Δολάρια, δηλαδή σχεδόν το 25% των συνολικών καταθέσεων της τράπεζας. Σε μια τέτοια πρώτη κίνηση με σκοπό να ηρεμήσει τις αγορές η Federal Deposit Insurance Corporation (Fdic), ανακοίνωσε ότι οι πελάτες της τράπεζας θα έχουν πρόσβαση στις καταθέσεις τους ύψους μέχρι 250.000 δολάρια, ενώ παράλληλα ξεκινά άμεσα τις διαδικασίες εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων της ώστε να επιστραφούν επιπλέον ποσά στους δικαιούχους τους.

Αν και τα 209 δις. Δολάρια του ενεργητικού της ακούγονται (και είναι) πολλά, οι οικονομολόγοι τονίζουν ότι το μέγεθος του μέχρι πρότινος 16ου μεγαλύτερου δανειστή στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής δεν είναι τέτοιο που να εγκυμονεί πραγματικό κίνδυνο ντόμινο. Με λίγα λόγια, η Silicon Valley Bank δεν θα γίνει η Lehman Brothers του 2023. Όπως εξηγούν, πλέον το σύστημα έχει μάθει από τα λάθη του παρελθόντος και έχει στην διάθεσή του περισσότερα εργαλεία για να αποτρέψει μια αλυσιδωτή αντίδραση.

Το φάντασμα του 2008: Οι επιπτώσεις στη τσέπη μας από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank

Σε αυτό το πλαίσιο ξεχωριστή θέση αλλά και σημασία έχει η τοποθέτηση του πρώην υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ και καθηγητή του Χάρβαρντ, Λάρι Σάμερς, ο οποίος εξηγεί μιλώντας στο Bloomberg: «Η αντίδραση των χρηματιστηρίων είναι υπερβολική. Εφόσον η κρίση στη Silicon Valley Bank διαχειριστεί  σωστά και τα κεφάλαια των πελατών καταβληθούν, δεν αναμένονται συστημικοί κίνδυνοι για τον τραπεζικό τομέα».

Στο ίδιο μήκος κύματος, αφήνοντας πάντως κι ένα μικρό «παράθυρο» ανησυχίας,  κινήθηκε και ο Τόμας Άλτμαν, εκπρόσωπος του  διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων QC Partners, λέγοντας: «Η Silicon Valley Bank  εξακολουθεί να φαίνεται να είναι μια μεμονωμένη περίπτωση. Αλλά οι προηγούμενες κρίσεις έδειξαν πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος μετάδοσης μεταξύ των τραπεζών. Γι’ αυτό οι επενδυτές είναι τόσο ευαίσθητοι στις ειδήσεις από την Καλιφόρνια», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Βέβαια δεν είναι λίγοι εκείνοι που παραμένουν πολύ πιο επιφυλακτικοί και φειδωλοί στις προβλέψεις τους. Φυσικά σήμερα οι τράπεζες, ιδιαίτερα σε Ευρώπη και Αμερική, δείχνουν να έχουν τα απαραίτητα αποθεματικά για να απορροφήσουν τις κρίσεις, αλλά όσο ο υψηλός πληθωρισμός να κλείνει την «κάνουλα» της χρηματοδότησης, ειδικά σε επιχειρήσεις τεχνολογίας, καλό θα ήταν όλοι μας να προετοιμαζόμαστε μη αφήνοντας τα πάντα στην ελπίδα ότι οι ευοίωνες εκτιμήσεις θα επιβεβαιωθούν.