ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023

Σημαντική πτώση των ποσοστών του Ερντογάν δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

 Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αρνείται να αναβάλει τις εκλογές τις οποίες έχει ανακοινώσει για τις 14 Μαΐου, ωστόσο στις δημοσκοπήσεις αποτυπώνεται η δυσαρέσκεια του τουρκικού λαού ως προς το πρόσωπό του.

Ο Ερντογάν ζήτησε συγγνώμη για την καθυστέρηση στις επιχειρήσεις διάσωσης και παροχής βοήθειας από τους κατοίκους της επαρχίας Αντίγιαμαν. Την ίδια ώρα όμως τα γήπεδα της Τουρκίας το Σαββατοκύριακο έγιναν πεδία μαζικών διαδηλώσεων κατά του Τούρκου προέδρου τραγουδώντας αντικυβερνητικά συνθήματα.

Τρεις εβδομάδες μετά τον φονικό σεισμό στην νοτιοανατολική Τουρκία και σε τελευταία δημοσκόπηση, καταγράφεται η έκδηλη δυσαρέσκεια του κόσμου με το κόμμα του Ερντογάν, το AKP. Η δημοσκόπηση δείχνει την κατάρρευση των ποσοστών του κόμματος, σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας ALF τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής:

  • Συμμαχία του Έθνους (Κιλιτσντάρογλου-Ακσενέρ) 47,6%
  • Λαϊκή Συμμαχία (Ερντογάν - Μπαχτσελί) 35,1%
  • Φιλοκουρδικό HDP 9,8%.

Συγγνώμη ζήτησε ο Ερντογάν για την καθυστέρηση στις επιχειρήσεις διάσωσης

Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε συγγνώμη για την καθυστέρηση στις επιχειρήσεις διάσωσης και παροχής βοήθειας από τους κατοίκους της επαρχίας Αντίγιαμαν, μίας από τις πλέον πληγείσες τουρκικές επαρχίες από τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου.

«Εξαιτίας της καταστροφικότητας των δονήσεων και των κακών μετεωρολογικών συνθηκών, δεν μπορέσαμε να εργασθούμε όπως θέλαμε στο Αντίγιαμαν για πολλές ημέρες. Ζητώ συγγνώμη γι' αυτό», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος κατά την επίσκεψή του στην επαρχία αυτή, τρεις εβδομάδες μετά τον σεισμό που σκότωσε περισσότερους από 44.000 ανθρώπους στην Τουρκία, έχοντας πλήξει και την γειτονική Συρία.

 

 

Πεδία διαδηλώσεων τα γήπεδα της Τουρκίας

Σε τόπους διαμαρτυρίας για τις κυβερνητικές ευθύνες για τον σεισμό μετατράπηκαν το τελευταίο διάστημα τα ποδοσφαιρικά γήπεδα στην Τουρκία. Συγκεκριμένα, οι οπαδοί της Μπεσίκτας θέλοντας να σταθούν στο πλευρό των παιδιών που επλήγησαν από τους σεισμούς σε Τουρκία και Συρία, πέταξαν λούτρινα παιχνίδια στον αγωνιστικό χώρο.

Στον αγώνα με αντίπαλο την Αντάλιασπορ, υπήρξε διακοπή στο 5ο λεπτό, καθώς οι οπαδοί των γηπεδούχων έριξαν πολλά αρκουδάκια στον αγωνιστικό χώρο από το 04:17 προς τιμήν των παιδιών που επλήγησαν από τον σεισμό.

Η επιλογή του χρόνου δεν ήταν τυχαία καθώς ο πρώτος σεισμός έγινε τα ξημερώματα στις 04:17. Οι οπαδοί της γηπεδούχου ομάδας τραγουδούσαν «κυβέρνηση, παραιτήσου!». Κάτι ανάλογο είχε γίνει και πριν λίγες ημέρες, όταν οι οπαδοί της Φενερμπαχτσέ κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης με την Κόνιασπορ, φώναξαν αντικυβερνητικά συνθήματα με το εξής περιεχόμενο «είκοσι χρόνια ψέματα και εξαπάτηση, Παραιτηθείτε!».