Όπως τα τέρατα, έτσι και τα φαντάσματα υπάρχουν. Είναι παρουσίες που όχι απλώς να κρύβονται κάτω από κρεβάτια ή να στοιχειώνουν μοναχικούς χώρους, αλλά κρύβονται στο μυαλό σας. Είναι εκείνες οι ψυχικές παρουσίες που προσπαθείς να κρύψεις όπως ο φόβος, η αγωνία και η δυσφορία . Μπορεί να είναι τραύματα, άλυτα ζητήματα και δύσκολα συναισθήματα.
Οτιδήποτε δεν σας αρέσει ή σας προκαλεί μεγάλο συναισθηματικό πόνο, το κρατάτε στα βάθη του ψυχολογικού σας σύμπαντος. Ωστόσο, αυτές οι οντότητες, αντί να παραμείνουν περιορισμένες για πάντα, αναδύονται με τους πιο διαφορετικούς τρόπους. Πράγματι, συχνά εμφανίζονται με τη μορφή άγχους, φοβιών και παραλυτικών φόβων. Εκδηλώνονται επίσης με τη μορφή θυμού ή κακοπροσαρμοσμένων συμπεριφορών.
Φοβάσαι να αντιμετωπίσεις αυτά τα φάσματα που καταλαμβάνουν χώρο στον εγκέφαλό σου. Αλλά, αν δεν το κάνετε, θα σας κυριεύσει η δυστυχία και οι σχετικές ψυχικές διαταραχές. Θα σε μεταμορφώσουν σε κάποιον που δεν σου αρέσει. Στην πραγματικότητα, θα σας κάνουν να τρομάξετε τους άλλους.
Εάν φιλοξενείτε εσωτερικά φαντάσματα, εξηγούμε γιατί μπορεί να εμφανίστηκαν και τι μπορείτε να κάνετε για αυτά.
Τα ψυχολογικά φαντάσματα με τα οποία ζεις
Το 1975, η Selma Fraiberg, μια παιδοψυχαναλύτρια, εισήγαγε έναν όρο που αργότερα διατύπωσε σε μια διάσημη ερευνητική εργασία. Προσδιόρισε τα τραύματα που κληρονομήθηκαν από γενιά σε γενιά και που, μερικές φορές, διαμορφώνουν τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνουν τα παιδιά, ως φαντάσματα στο νηπιαγωγείο. Για παράδειγμα, η μητέρα ή ο πατέρας που υπέστησαν σωματική κακοποίηση μπορεί να αναπαράγουν αυτή την πράξη με τα δικά τους παιδιά.
Επομένως, εάν οι γονείς σας μεγάλωσαν ψυχρά και δεν είχαν προσκόλληση, μπορεί να έχουν επαναλάβει το ίδιο μοτίβο με εσάς . Αυτό σήμαινε ότι παραμέλησαν τις συναισθηματικές σας ανάγκες και, ενώ ήταν σωματικά παρόντες, στην πραγματικότητα ήταν «απών» φροντιστές. Αυτού του είδους τα τραύματα του παρελθόντος μπορούν να συμβάλουν σε έναν κύκλο συνεχιζόμενης κακοποίησης και ταλαιπωρίας που μπορεί να επεκταθεί σε πολλές γενιές.
Υπήρχε μια άλλη πρόταση που προέκυψε από αυτή την προσέγγιση που διατυπώθηκε από τον Δρ. Fraiberg. Ήταν η ιδέα ότι τα ψυχολογικά φαντάσματα είναι εκείνα τα ζητήματα που δεν έχουμε θεραπεύσει ή αντιμετωπίσει και που συμβάλλουν σε αισθήματα δυσφορίας σε εμάς και στο περιβάλλον μας.
Στην πραγματικότητα, αυτή είναι μια συχνή πραγματικότητα στην κοινωνία σήμερα. Πράγματι, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε τουλάχιστον ένα φάντασμα στα βάθη του μυαλού μας. Ας μάθουμε πώς αυτές οι οντότητες μπορούν να γλιστρήσουν στο ψυχολογικό σύμπαν οποιουδήποτε
1. Παγωμένος πόνος, οι απώλειες που δεν έχουν επουλωθεί
Η παγωμένη θλίψη ή η επίμονη σύνθετη διαταραχή θλίψης ορίζει τις περιπτώσεις στις οποίες ένα άτομο αδυνατεί να αντιμετωπίσει το θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου . Έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια υποστηρίζει ότι το 5% του πληθυσμού μπορεί να βιώσει αυτήν την πραγματικότητα κάποια στιγμή.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, αν και κάθε άτομο βιώνει και αντιμετωπίζει τη θλίψη με διαφορετικό τρόπο, μερικές φορές, μπορεί να οδηγήσει σε προβληματικές καταστάσεις. Η άρνηση αυτού που συνέβη, το να πέσεις θύματα της κατάθλιψης, να μην κάνεις μακροπρόθεσμα σχέδια και να σταματήσεις να έχεις κοινωνική ζωή είναι προφανή συμπτώματα που απαιτούν εξειδικευμένη βοήθεια. Αυτό είναι ένα από τα πιο συχνά ψυχολογικά φαντάσματα.
2. Παιδικά τραύματα
Κακοποίηση, κακομεταχείριση, απώλεια, έλλειψη στοργής, μάρτυρες ανεπιθύμητων συμβάντων… Το παιδικό τραύμα ρυθμίζει την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του ατόμου με άπειρους τρόπους. Στην πραγματικότητα, οι αγχωτικές εμπειρίες της παιδικής ηλικίας γίνονται επίμονα φάσματα στο μυαλό που είναι ικανά να διαμορφώσουν την προσωπικότητα και τη συμπεριφορά .
Οι αδιευκρίνιστες και ανεπίλυτες πληγές δεν επηρεάζουν μόνο τη σωματική και ψυχολογική σας υγεία. Προκαλούν προβλήματα στις σχέσεις σας, περιορίζουν τις δυνατότητές σας και παρεμβαίνουν σε πολλές καθημερινές σας δραστηριότητες . Στην πραγματικότητα, το τραύμα είναι ένα απειλητικό φάντασμα που παραμορφώνει τα πάντα.
3. Προβλήματα προσκόλλησης
Ο συναισθηματικός δεσμός με ισχυρές και αξιόπιστες φιγούρες προσκόλλησης διαμορφώνει την καλύτερη κοινωνική, συναισθηματική και γνωστική μηχανή ανάπτυξης. Τόσο πολύ που, αν αυτός ο δεσμός ή το αποτύπωμα δεν χτιστεί σωστά, προκύπτουν κενά, άγχος και ανικανοποίητες ανάγκες.
Ένα από τα πιο επίμονα ψυχολογικά φαντάσματα εμφανίζεται λόγω προβλημάτων προσκόλλησης. Αυτό συμβαίνει επειδή το να μην νιώθετε ασφάλεια στις κοινωνικές και συναισθηματικές σας σχέσεις αλλάζει εντελώς την ικανότητά σας να είστε ευτυχισμένοι.
4. Το βάρος της ενοχής
Ο Σενέκας είπε ότι η ενοχή είναι ικανή να μετατρέψει κάποιον στον χειρότερο εχθρό του . Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επίμονη σκιά αυτού του συναισθήματος μπορεί να είναι αυτοκαταστροφική και να καταβροχθίσει ένα μεγάλο μέρος των νοητικών σας θεμελίων. Ως εκ τούτου, τα αισθήματα τύψεων για όσα κάνατε στο παρελθόν, για όσα κάνατε ή δεν κάνατε, είπατε ή δεν είπατε, αφαιρούν την ευημερία σας, σας παγιδεύουν στο χθες και σας γεμίζουν ανασφάλειες.
Σαν να μην έφτανε αυτό, το ψυχικό φάσμα της ενοχής επηρεάζει επίσης την ποιότητα των σχέσεών σας . Εξάλλου, είναι δύσκολο να δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό όταν οι ενοχές θολώνουν τα πάντα. Τόσο πολύ που μπορεί να μην εμπιστεύεστε τους άλλους και να προβάλλετε τα προβλήματά σας πάνω τους.
5. Η σκιά του φόβου
Είναι αδύνατο να εξαλείψετε εντελώς τον φόβο από τον εγκέφαλό σας. Αυτό οφείλεται στο φόβο ότι έχουμε επιβιώσει ως είδος, καθώς μας επιτρέπει να αμυνόμαστε από απειλές. Ανάμεσα στα πιο επίμονα ψυχολογικά σας φαντάσματα είναι οι παράλογοι φόβοι που αλυσοδένουν την ανάπτυξή σας και τροφοδοτούν τις φοβίες και τα άγχη σας.
Πολλά από τα άγχη που σας κεντρίζουν στην καθημερινή ζωή προέρχονται από τον υπόγειο εγκέφαλό σας. Αντί να τα αντιμετωπίσεις, τους επιτρέπεις να μεγαλώσουν. Στην πραγματικότητα, φτάνουν σε τόσο τεράστιες διαστάσεις που τελικά γίνονται τέρατα που σε κάνουν να τρέμεις στις πιο συνηθισμένες καταστάσεις.
Πώς να διώξετε τα ψυχολογικά φαντάσματα
Μερικοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι ορισμένα ψυχολογικά φαντάσματα ήταν πάντα παρόντα στις οικογένειές τους. Για παράδειγμα, εάν μεγάλωσες σε ένα δυσλειτουργικό περιβάλλον, θα το γνωρίζεις αυτό το γεγονός και μπορείς να αποτρέψεις αυτές τις δυναμικές από το να σε συνοδεύσουν στην ενήλικη ζωή σου . Εξάλλου, τα λάθη των γονιών σου δεν χρειάζεται να τα μεταδώσουν σε σένα. Μπορείτε να θεραπεύσετε τον εαυτό σας.
Ωστόσο, αν τα ψυχολογικά σας φαντάσματα αποκτήσουν δύναμη, είναι επειδή φοβάστε να τα αντιμετωπίσετε. Αν τα τέρατα μέσα σου γίνονται δυνατά, είναι επειδή φοβάσαι να τα ξεμπροστιάσεις και να τα κοιτάξεις κατάματα . Αυτό ακριβώς περιλαμβάνει η θεραπευτική διαδικασία. Αφήνεις χώρο για πράγματα που σε τρομάζουν και εμποδίζουν την ικανότητά σου να είσαι ευτυχισμένος.
Η ψυχολογική θεραπεία είναι ένας μηχανισμός για να ξορκίσετε ό,τι κρύβεται κάτω από τις πληγές σας και σας τρομοκρατεί. Το να βάλεις τον εαυτό σου στα χέρια επαγγελματιών σημαίνει να εμπιστεύεσαι την επιστήμη για να διώξει ό,τι σε φοβίζει και να φωτίσει τους σκοτεινούς χώρους μέσα σου.